Ca in vremurile sovietice. Presa din Rusia pregateste populatia de Al Treilea Razboi Mondial: doua s...

La principala televiziune de stat, prezentatorul emisiunii vedetă de duminică seara avertizează că bateriile antiaeriene mobilizate de Rusia în Siria vor „doborî“ avioanele americane.

La postul de ştiri Rossia 24, un reportaj prezintă pregatirea adăposturilor antinucleare din Moscova.

La Sankt Petersburg, site-ul de ştiri Fontanka anunţă ca guvernul ar putea raţiona pâinea ca pregătire pentru un viitor război, în pofida explicaţiilor autorităţilor, care afirmă că vor doar să stabilizeze preţul făinii.   

La radio, se discută despre exerciţii de „apărare civilă“ care mobilizează, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, 40 de milioane de ruşi timp de o săptămână. Programul include evacuări de imobile şi simulări în caz de incendiu.

Cei ce se plimbă pe străzile Moscovei pot admira imensele graffiti „patriotice“ făcute de artiştii pro-Putin de la organizaţia „Set“, cum ar fi un urs imens, simbolul Rusiei, care distribuie unor porumbei albi veste anti-glonţ.

Cauza acestei febre legate de „Al Treilea Război Mondial“ pare a fi încetarea, pe 3 octombrie, a negocierilor dintre Washington şi Moscova legate de conflictul din Siria, după expirarea unui armistiţiu stabilit de cele două puteri la Geneva, în septembrie.

De atunci, bombele aviaţiei militare ruse şi regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad au transformat oraşul Alep, din nordul Siriei, într-un „infern pe Pământ“, potrivit ONU.

Pe teren, armata rusească a continuat acţiunile în forţă, amplasând la baza sa navală din portul Tartus (Siria) baterii antiaeriene capabile să distrugă avioane de vânătoare, dar şi corvete echipate cu rachete care pot, teoretic, să scufunde nave de război. Altfel spus, este vorba de o demonstraţie de forţă care ar putea viza oricând forţele navale şi aeriene americane, pe lângă jihadişti şi rebelii sirieni.

Două scenarii evocate

La Moscova, unde jurnaliştii ruşi şi occidentali se culcă şi se trezesc primind comunicatele Ministerului rus al Apărării, climatul de confruntare este transmis şi amplificat de mass-media. Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, proferează avertismente la adresa Casei Albe, a Pentagonului şi a Departamentului de Stat.

„Le reamintesc «strategilor» americani că rachetele antiaeriene S-300 şi S-400 care asigură acoperirea aeriană a bazelor ruseşti din Hmeimim şi Tartus au o rază de acţiune care poate surprinde orice aeronavă neidentificată“, sublinia Konaşenkov, pe 6 octombrie, într-un avertisment aproape direct la adresa Statelor Unite.

La televiziunea de stat Rossia 1, prezentatorul Dmitri Kiseliov, care conduce şi agentia de presă RIA Novosti, rezumă declaraţia generalului Igor Konaşenkov pentru „oamenii simpli ca voi şi ca mine“. „Vom doborî“ avioanele americane. Apoi, el dezvaluie „planul B“ al Statelor Unite în Siria. „Planul B în mare este că Statele Unite vor recurge direct la forţă împotriva armatei siriene a preşedintelui Bashar al-Assad şi a aviaţiei ruseşti“, comentează el.

„Ar trebui să ne temem de aceste provocări? Aşa s-au angajat Statele Unite în război în Vietnam“, conchide Kiseliov, după ce avertizează din nou occidentalii: rachetele amplasate în Kaliningrad, enclava Rusiei din apropierea Poloniei, pot transporta focoase nucleare.

„Rusia actuală este mai mult decât pregătită, înainte de toate psihologic, noii spirale de confruntare cu Vestul“, rezumă Gheorghi Bovt, într-un editorial publicat pe site-ul Gazeta.ru.

Politologii iau în calcul două scenarii, ţinând cont de dificultăţile economice ale Rusiei. Primul, optimist, în care cele două puteri vor cădea de acord asupra noilor condiţii de coexistenţă, adică o „Ialta-2“, referinţă la împărţirea zonelor de influenţă între Statele Unite şi Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial. Al doilea scenariu, catastrofic, Rusia va reacţiona după o lege a străzii binecunoscută: „dacă bătaia nu poate fi evitată, loveşte primul“.

Într-un interviu pentru RIA Novosti, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a iniţiat în urmă cu 30 de ani, la Reykjavik, împreună cu preşedintele american Ronald Reagan începutul sfârşitului Războiului Rece, avertiza recent: lumea flirtează „periculos cu zona roşie“.

Miercuri, într-un prim semn de detensionare după invective verbale, Moscova anunţa o reuniune internaţională pe tema situaţiei din Siria, la Lausanne, sâmbătă, între secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. O întâlnire a ultimei şanse, notează AFP.

Comments