Cabinetul Marcel Ciolacu a fost investit de Parlament! Rezultatul votului - VIDEO

Cabinetul Marcel Ciolacu a fost investit de Parlament! Rezultatul votului - VIDEO

Cabinetul Marcel Ciolacu a fost investit de Parlament! Rezultatul votului - VIDEO

UPDATE 15.15 - Votul s-a incheiat. Guvernul Ciolacu a fost investit de Parlament. Au fost 290 de voturi "pentru" si 95 "impotriva".

UPDATE 14:30 - A inceput votul in Parlament. Marcel Ciolacu nu a fost prezent in momentul in care ar fi trebuit sa voteze.

UPDATE 14:12 -

Ciuca, mesaj pentru parlamentari: Va propun sa ne ridicam la inaltimea provocarilor majore prin care trece Romania si sa lasam campania electorala doar pentru lunile in care va veni ea, oficial

,,Sensul acestui exercitiu de maturitate este mai profund decat pare la prima vedere. Prin aceasta decizie inteleapta si matura, Romania a obtinut o fereastra de oportunitate pentru continuarea dezvoltarii si pentru realizarea unor reforme importante. tinte care sunt asumate prin programul de guvernare al noului Executiv. Obiectivul central al acestui program, din perspectiva PNL, este ca propune un trai mai bun pentru fiecare familie, comunitati mai unite si o tara mai puternica. In acest sens, viitorul Guvern va continua cresterea sustenabila a veniturilor romanilor. Vom incuraja investitiile si vom crea noi locuri de munca. Totodata, vom creste competitivitatea companiilor cu sprijin concret, care sa permita ulterior cresterea productiei interne si a veniturilor publice, respectiv reducerea deficitului bugetar si comercial", a afirmat Nicolae Ciuca, joi de la tribuna Parlamentului.

,,Dezvoltarea tarii va fi urmarita, de asemenea, prin investitiile in infrastructura rutiera, feroviara, aeriana si navala. In acest sens, vor fi urmarite investitiile deja demarate in autostrazi si cai ferate, astfel incat sa conectam prin reteaua de infrastructura toate regiunile tarii. In aceasta dimineata am participat pentru prima data in ultimii 50 ani la inaugurarea unui aeroport nou in Romania. Sunt convins ca printr-o stabilitate politica si o guvernare foarte buna vom reusi sa inauguram mai multe astfel de elemente de infrastructura. O alta prioritate a guvernarii din perspectiva PNL sunt investitiile in productia si transportul de energie. Retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda, pregatirea investitiilor pentru Unitatile 3 si 4, dar si inceperea exploatarii gazelor din Marea Neagra sunt doar cateva directii prin care vom urmari independenta energetica a Romaniei", a explicat Ciuca.

,,Imbunatatirea sistemelor de educatie si sanatate, inclusiv prin investitii majore in infrastructura acestor sisteme, sunt alte doua prioritati pe care PNL le va promova constant in cadrul viitorului Guvern", a mai spus liderul liberalilor.

,,Aceste doua domenii raman piloni esentiali ai viitorului proiect de tara pentru ca inseamna un viitor mai bun si mai sanatos pentru fiecare familie din Romania. Totodata, dezvoltarea economica pe care o vom urmari va fi dublata de masuri sociale sanatoase. Nu dezvoltam Romania, lasand categorii de cetateni sa sufere pe parcursul accelerarii reformelor. Ci, crestem clasa de mijloc, aducand in ea tot mai multi romani, care, azi, au venituri mici si foarte mici. Vorbim nu doar despre cresterea pensiilor, dar si despre continuarea masurilor sociale sustinute din fonduri europene. Inchei facand un apel catre toti cei prezenti, indiferent de formatiunea in care se afla. Va propun sa ne ridicam la inaltimea provocarilor majore prin care trece Romania si sa lasam campania electorala doar pentru lunile in care va veni ea, oficial. Anul acesta, sa facem legi bune pentru Romania, pentru ca intr-o Europa tulburata de conflicte sociale si ideologice periculoase, noi ne avem pe noi si pe cei care cred, ca si noi, in valorile democratice si europene. Am asistat la un dialog nefericit, pe care nu il redau, intre doi parlamentari care se acuzau ca si-au furat ideile", a completat Ciuca.

UPDATE 14:00 - Ludovic Orban: "Nu pot vota vaslasul lui Dragnea"

"Va anunt ca parlamentarii liberali de dreapta nu au cum sa voteze investirea acestui Guvern. noi, spre deosebire de cei carora le-am dat trei trandafiri, noi suntem consecventi cu ce le-am promis oamenilor.

Domnule Ciolacu, eu nu v-as vota nici macar la Dobroiesti ca primar. Nu am sa votez pe cineva care nu stiu ce liceu a terminat, cand si-a luat BAC-ul, un om care si-a facut doctoratul la Academia SRI, dar care a fost exmatriculat si de acolo.

Nu am cum sa votez baiatul bun la toate gonacul lui Hayssam, vaslasul lui Dragnea. Nu am cum sa votez un om care tine Romania in saracie!

Nu am cum sa votez Guvernul Ciolacu, pentru ca programul asta este un bla-bla-bla. Mai bine scriati programul asta de guvernare pe hartie igienica, nimeni nu-l va respecta.

Domnule Ciolacu, sigur cititi mai bine decat doamna Dancila, dar doamna Dancila va depaseste ca realizari in CV, dar si in onestitate.

La final, va fac cadou cartea "Pas cu pas" a presedintelui Iohannis, luata de la un anticariat.", a spus Orban.

UPDATE 13:50 -

Kelemen Hunor spune ca PSD a luat copy paste fostul program de guvernare al coalitiei si promite lucruri deja indeplinite.

"A fost o perioada dificila, cu o mana stingeam incendiile si cu alta incercam sa construim ceva. Acum cateva zile credeam ca in Romania vom putea vorbi cu zambetul pe buze de respectarea cuvantului dat, de vertificalitate si onoare politica. Acest mesaj ar fi fost necesar intr-un moment dificil, de provocari dificile. Executia cu premeditare a fost pusa in practica foarte zgomotos. Da, nu neg, suntem suparati. Cum sa nu fim suparati cand vad ca profesionalismul nu conteaza. Prin umilirea celuilalt si incalcarea cuvantului dat nu se poate construi nimic.

Domnule Ciolacu, nici nu ati depus juramantul si deja multe din programul de guvernare sunt deja indeplinite. Asa se intampla cand iei programul cu copy paste. Despre lista guvernului, spus numai atat: Daca cineva are o legatura speciala cu baronul Brukenthal ii transmitem salutari", a spus Hunor, cu aluzie la Raluca Turcan, numita ministru al Culturii. In 2021, Raluca Turcan i-a urat ,,La multi ani" baronului Samuel von Brukenthal, desi acesta a murit in 1803

UPDATE 13:45 - George Simion, discurs exploziv in Parlament: "AUR are un program de guvernare si ne intereseaza foarte mult cu cine vom guverna din 2024"

"M-am uitat, asa, astazi in sala si n-am inteles cine face circ si scandal. "Prea facurati neamul nostru de rusine si ocara" - am citat din Eminescu.

In discursul meu de azi nu o sa vorbesc despre Omar Hayssam, nici despre benzinariile si farmaciile de Buzau, nici de studiile nefacute la timp, nici de partenera de viata care controleaza subventiile, nici de cei 90% dintre cei din anturajul dumneavoastra care sunt angajati la stat.

Vreme de un an si jumatate am avut un Guvern si activitatea a fost nesatisfacatoare. Vom avea un an si jumatate alt Guvern, condus de Marcel Ciolacu. AUR are un program de guvernare si ne intereseaza foarte mult cu cine vom guverna din 2024.

Ati promis ca veti taia din comunele care au putini locuitori si din primariile cu aparat de lcuru generos.

Vrem sa stim la ce v-ati referit cand ati spus ca romanii sunt sclavii moderni ai Europei. Noi suntem iobagi, care aveau obligatia sa muneasca 52 de zile pentru stat. Asta era in 1512, dar astazi este mai rau, pt ca romanii lucreaza 2 zile pe saptamana pentru stat si a treia ca sa plateasca taxele.

Vrem sa vedem de ce vreti sa adoptam moneda euro. Am vorbit cu specialisti si ne-au spus ca nu este momentul potrivit.

Vrem sa stim de ce nu ati spus nimic despre spatiul Schengen.

Facem ceva cu gazele din Marea Neagra. Indraznim sa beneficiem de gazele Romaniei? Va fi iertat in continuare OMV-ul de plata taxelor? Care va fi politica dumneavoastra?

Vedem componenta acestui Guvern. La Justitiei ati pus-o pe papusa lui Vlasov, la Agricultura pe papusa lui Paul Stanescu, nu mai vorbim de batjocura de la Sanatate.

Probabil ca Kelemen Hunor si-a facut calculele si a vazut ca aceasta este o corabie care se scufunda si de aceea v-a refuzat politicos. De obicei UDMR alegea cu cine guverneaza.", a spus George Simion.

UPDATE 12:54 -

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a tinut sa anunte, de la tribuna Parlamentului, ca inainte de a primi votul de investitura parlamentarii trebuie sa stie ca va fi principalul promotor al taierii pensiilor speciale.

"Sta in puterea noastra sa astupam prapastia uriasa de incredere care este astazi intre clasa politica si cetateni !

Si vom reusi asta daca vom incepe cu reducerea cheltuielilor statului.

Am vrut ca prim-ministru sa am un Guvern cu mai putine ministere. Am redus numarul de ministere si vom reduce si numarul secretarilor de stat. In acest Guvern vor ramane doar oamenii care muncesc!

Trebuie sa reducem risipa! Si cred ca acest nou Guvern trebuie sa isi asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetatenilor ca aparatul de stat sa fie intesat cu speciali.

La fel cum trebuie, impreuna, sa facem dreptate odata pentru totdeauna in ceea ce priveste pensiile speciale!

Este poate cea mai grea reforma, care a rupt cel mai mult societatea. Daca vrem sa redam increderea in stat, atunci trebuie sa intelegem ca nu mai putem avea doua categorii de cetateni: unii normali si unii speciali. Toti suntem romani!

Inainte de a-mi da votul va anunt: sustin cu tarie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura solutie pentru a avea legitimitate, pentru a taia apoi toate pensiile speciale. Si vreau ca Parlamentul sa fie alaturi de mine si de Guvern! Sa reusim impreuna sa facem reforma, sa aducem dreptatea si sa luam banii din PNRR!", a spus Marcel Ciolacu.

Iata discursul integral:

,,O sa vin cat se poate de des in Parlament si o sa incerc sa nu lipsesc niciodata la dezbateri, pentru ca mi-ar lipsi atmosfera incendiara cum este in Parlamentul Romaniei", si-a inceput Ciolacu discursul in Parlament.

,,Intreaga lume este zdruncinata de probleme. Vremurile idilice in Europa si in lume au trecut. Astazi, vorbim despre o lupta crancena pentru supravietuire a valorilor care au stat la baza societatii in care traim.

Economiile sufera, extremismul pune democratiile sub presiune, iar regimurile autoritare isi invadeaza vecinii. In plus, cresterea preturilor la energie si la alimente are un impact devastator asupra oamenilor.

Toate aceste lucruri au facut ca tensiunile sociale sa creasca. Si am vazut in ultimele saptamani cum diferite categorii sociale au coborat in strada.

Acestea sunt provocarile. Sunt multe si grele. Insa a fugi de responsabilitate nu este o optiune pentru mine! Fuga nu este in ADN-ul PSD! (...)

Vin astazi in fata dumneavoastra sa imi asum un program de guvernare si o echipa de ministri cu care sa depasim toate aceste greutati!

Vin dintr-un partid care si-a asumat cele mai grele provocari ale istoriei noastre de dupa 1989. Tranzitia grea, dar si aderarea la Uniunea Europeana si NATO.

Datoria ma obliga sa fac un pas in fata si sa imi asum responsabilitatea atunci cand societatea este framantata de probleme.

Sunt hotarat sa infrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas inapoi !

Nu sunt perfect! Sunt om! Dar nu mi-e frica de greutati. Iar, ca viitor prim-ministru, voi face tot ce depinde de mine pentru ca niciunui roman sa nu-i mai fie frica. Frica de ziua de maine! Frica de preturi! Frica pentru sanatatea si educatia celor dragi!

Mie nu imi e teama sa duc Romania acolo unde ii este locul! Stiu ca am de partea mea istoria de lupta a poporului nostru. Valorile noastre puternice legate de familie si traditii. Si, mai ales, - am multa credinta

Credinta mea este in Dumnezeu si in Romania! Trebuie doar ca si noi, romanii, sa credem in viitorul tarii! (...)

Romania reala nu este cea de pe retelele de socializare. Romania reala este Romania oamenilor care muncesc din greu zi de zi. Si care stiu ca daca s-ar opri din munca, fie si pentru o clipa, atunci nu ar mai avea bani nici de facturi, nici de mancare, nici pentru scoala copiilor sau medicamentele parintilor.

Romania reala este cea care in care romanii au speranta ca, macar o data, sa simta ca nu mai sunt pe cont propriu. Ca acest stat nu este o jungla in care fiecare se descurca cum poate. In care fiecare supravietuieste cum poate. Si in care regulile sunt doar pentru cei slabi, niciodata pentru cei din varf.

Romania la care viseaza cei multi este cea in care esti tratat cu respect atunci cand iti platesti taxele. Este lumea in care poti sa mergi decent pe o autostrada de la Bucuresti la Iasi. In care poti sa mergi cu incredere intr-un spital de stat. In care copilul tau invata la scoala, nu doar la meditatii. Si in care ai suficienti bani sa faci, macar o data pe an, un concediu cu familia.

Aceasta este lumea pe care si-o doresc romanii! Aceasta este lumea pentru care au murit semenii nostri la Revolutie! Aceasta este lumea pe care milioane de parinti, copii, frati si surori au cautat-o cu disperare peste hotare. Si aceasta, cred eu, trebuie sa fie Romania tuturor romanilor! Acesta este Romania pe care trebuie sa o construim noi acum! (...)

Suntem cu totii de acord ca, in anul 2023, profesorii nu trebuie sa isi strige nevoile si disperarea pe strazi.

Este evident ca, incepand cu anii 90, acest stat nu si-a onorat contractul social si a neglijat educatia. Suntem aici din cauza greselilor facute timp de 30 de ani !

Profesorii au obosit sa tot spere ca cineva le va reda demnitatea si respectul cuvenit in societate.

De aceea, cand vina vorba de Educatie, speranta nu va fi o optiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis.

Iar cea mai mare garantie, dincolo de orice ordonante sau legi, este aceea ca fac parte din partidul care a livrat deja si medicilor ce a promis.

Sunt pregatit sa discut oriunde si oricat cu profesorii pentru a gasi, impreuna, solutiile corecte la aceasta problema.

Dupa 30 de ani, acest Guvern este pregatit sa faca dreptate dascalilor. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!

Dincolo de asta, trebuie sa fim constienti ca nu este vorba doar de bani. Banii dati fara cap se vor risipi ca apa in nisip. Si peste 4 ani vom fi in acelasi loc.

Trebuie ca specialistii din educatie, alaturi de profesori si ministerul Educatiei, sa gaseasca un sistem prin care salariile sa reflecte in mod corect respectul cuvenit meseriei, dar si performanta. Este nevoie de criterii. Profesorii care muncesc din greu trebuie rasplatiti ! Trebuie sa castige mai mult! Pentru ca asa este normal.

Romania nu trebuie sa mai aiba licee in care niciun elev nu ia BAC-ul. Romania nu trebuie sa mai aiba in sistemul de Educatie oameni cu 2 si 3 la titularizare, care s-au facut profesori doar pentru ca n-au gasit altceva mai bun de facut.

Dar, pentru asta, trebuie sa facem un sistem echitabil, performant si avantajos pentru toti profesorii care isi fac datoria!

Primul pas va fi ca salariul debutantilor din Educatie sa porneasca de la salariul mediu brut pe economie! Iar Educatia sa fie din nou un domeniu care sa atraga cei mai buni oameni.

Si voi face asta pentru ca eu cred ca orice viziune pentru natiune se construieste doar punand educatia pe primul loc. (...)

A venit timpul ca Romania sa fie acea tara pe care ne-o dorim toti! A venit timpul ca Romania sa fie o tara mai puternica si mai unita.

Dar, pentru asta, trebuie sa avem institutii puternice! Guvernarea trebuie sa fie pentru toti romanii, nu impotriva cuiva sau a ceva. Nu poti sa ai o guvernare buna daca imparti Romania in doua: una de stanga, una de dreapta, una buna si una rea, una rurala si una urbana.

Exista o singura Romanie si ea trebuie sa aiba un singur guvern pentru toti cetatenii! Iar acela trebuie sa fie Guvernul Romaniei.

Trebuie sa fim responsabili in fata romanilor care au dat dovada de multa putere in aceste momente grele. Romanii au infruntat o pandemie, iar acum se lupta cu inflatia si cu preturile. In toate aceste crize, romanii au demonstrat rezistenta si curaj. Si au ramas fermi. Asa cum au facut-o mereu de-a lungul istoriei!

In fata lor, noi, toti liderii politici din aceasta sala, trebuie sa ne inclinam.

(....)

PSD a demonstrat deja ca intelege aceste lucruri. Am renuntat la interesele proprii si am intins o mana PNL atunci cand timpurile istoriei au cerut asta.

Am format aceasta mare Coalitie pentru stabilitatea Romaniei in vremuri grele.

Va garantez ca voi trata intotdeauna cu respect liderii politici ai acestui partid, care au servit tara cu adevarat, la fel cum voi simti doar indiferenta fata de cei care au crezut ca Romania este un cazino in care se pot juca cu banii romanilor.

PSD nu va sovai niciodata sa spuna ceea ce gandeste si ce credem ca este bine pentru Romania. Dar asta nu inseamna ca nu vom lucra in fiecare zi cu partenerii nostri pentru a asigura o guvernare responsabila si eficienta.

Aceasta coalitie a demonstrat in ultimele 18 luni ca poate obtine rezultate. Am stabilizat tara in cel mai greu moment din ultimii 20 de ani. Programele Sprijin pentru Romania au protejat populatia si economia in fata crizelor!

Am plafonat preturile la energie si gaze. Am venit cu un pachet social pentru romanii cu venituri mici si pentru pensionari.

Am crescut salariul minim si pensiile. Si am intors 6% din PIB in economie, adica de 3 ori mai mult decat in guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021.

Trebuie sa continuam in directia buna! Cand vorbim despre Romania, trebuie sa privim dincolo de liniile de partid!

Ma angajez sa lucrez cu fiecare dintre dumneavoastra, indiferent de partid.

La fel cum ma angajez ca, pentru binele Romaniei, sa stabilesc parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civila, sindicate si mediul academic! (...)

Orice viziune pentru natiune incepe prin a le oferi oamenilor mai multa demnitate. Mai mult respect. Si mai multa empatie pentru problemele LOR.

Sta in puterea noastra sa astupam prapastia uriasa de incredere care este astazi intre clasa politica si cetateni !

Si vom reusi asta daca vom incepe cu reducerea cheltuielilor statului.

Am vrut ca prim-ministru sa am un Guvern cu mai putine ministere. Am redus numarul de ministere si vom reduce si numarul secretarilor de stat. In acest Guvern vor ramane doar oamenii care muncesc!

Trebuie sa reducem risipa! Si cred ca acest nou Guvern trebuie sa isi asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetatenilor ca aparatul de stat sa fie intesat cu speciali.

La fel cum trebuie, impreuna, sa facem dreptate odata pentru totdeauna in ceea ce priveste pensiile speciale!

Este poate cea mai grea reforma, care a rupt cel mai mult societatea. Daca vrem sa redam increderea in stat, atunci trebuie sa intelegem ca nu mai putem avea doua categorii de cetateni: unii normali si unii speciali. Toti suntem romani. (...)

Inainte de a-mi da votul va anunt: Sustin cu tarie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura solutie pentru a avea legitimitate, pentru a taia apoi toate pensiile speciale. Si vreau ca Parlamentul sa fie alaturi de mine si de Guvern! Sa reusim impreuna sa facem reforma, sa aducem dreptatea si sa luam banii din PNRR! (...)

Vreau sa fac aceste lucruri pentru ca simt ca aceasta guvernare nu trebuie sa mai fie doar despre stabilitate, ci mai ales despre asumare.

Programul de guvernare pentru care va cer astazi votul in Parlament isi propune sa treaca de la stabilizarea Romaniei la modernizarea economica si sociala a tarii.

Aceasta guvernare va fi despre reforme si economie.

Va spun ca urmatoarele luni vor insemna o cursa contra cronometru pentru refacerea puterii de cumparare a populatiei!

Vom lucra in stransa legatura cu BNR pentru a duce inflatia la o singura cifra.

Vom veni cu un program curajos pentru a stopa cresterea preturilor la alimentele de baza. Si vom lovi fara mila in toti cei care cred ca se pot imbogati prin specula pe spatele si suferinta romanilor!

Vom stimula munca si vom incuraja romanii sa ramana in tara.

Avem un program prin care vom reduce treptat impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici si medii. In paralel, vom demara discutiile cu sindicatele si patronatele pentru cresterea consistenta a salariului minim.

Sunt masuri normale pentru ca, la sfarsitul mandatului acestui guvern, orice salariat din Romania sa castige minim 500 de euro net. Iar la 1 ianuarie 2025, castigul salarial mediu in Romania sa ajunga la 1.000 de euro net.

In paralel, trebuie sa avem grija de seniorii nostri. Cresterea pensiilor va fi pentru mine litera de lege! Si avertizez foarte clar ca voi fi dusmanul de moarte al tuturor celor care vor mai indrazni sa spuna vreodata ca parintii nostri - dupa o viata de munca - sunt asistati sociali. Sau ca pensia este pomana.

La fel cum nu mai vreau sa vad cum cei care sunt saraci sunt umiliti si batjocoriti doar pentru ca sunt saraci. Ca viitor prim-ministru, voi continua sa fiu alaturi de romanii cu venituri mici.

In plan economic, cred cu tarie ca trebuie sa schimbam perspectiva. Trebuie sa incepem sa producem mai mult si mai bine aici, la noi acasa, cu bani europeni.

Patriotismul economic va transforma economia dintr-o economie bazata pe consum din import intr-o economie bazata pe productie. Vom avea o crestere economica sanatoasa, vom crea locuri de munca si vom creste exporturile.

Avem 250 de miliarde de lei pregatiti pentru investitii in urmatorii doi ani. Bani cu care vrem sa sprijinim toate companiile care produc in Romania. In plus, in perioada urmatoare, fondurile europene trebuie sa fie motorul acestei economii.

Va propun si doua industrii strategice in care Romania isi va concentra eforturile in urmatorii doi ani. Industria alimentara si sectorul materialelor de constructii vor beneficia de cele mai ample scheme de stimulare a productiei din istorie. (...)

Trebuie sa fim constienti ca dezvoltarea tarii noastre depinde in buna masura de modul in care vom reusi sa ii convingem pe oamenii nostri sa nu mai plece in cautarea unui trai mai bun peste hotare. Este dureros cand vedem ca media de varsta in Italia, Spania sau Anglia a comunitatii romanesti este de 31-32 de ani.

De asta, trebuie sa continuam sa crestem salariile si sa imbunatatim serviciile publice. Pentru ca stim ca fiecare roman plecat peste hotare spera ca intr-o zi sa se intoarca acasa.

Fiecarui roman plecat departe ii este dor de satul sau orasul in care s-a nascut. Fiecarui tanar ii este dor de bunicii care l-au crescut. Si tuturor, tineri sau batrani, in fiecare secunda, le este dor de a fi romani in Romania.

Ca viitor prim-ministru, voi face tot posibilul ca ei sa fie, din nou, romani in Romania. Pentru ca aici e casa lor, aici e satul lor, aici e orasul lor, aici e biserica lor. Aici trebuie sa fie Romania lor! Si va promit astazi ca Romania va fi a tuturor romanilor. Abia asta, dragi colegi, este tara pe care eu vreau sa ne-o luam inapoi. (...)

In zona de politica externa, obiectivul meu este sa construim o abordare comuna, impreuna cu toate institutiile responsabile, pentru a proiecta imaginea unei tari puternice si unite in obiectivele sale externe. Voi cauta, in limitele atributiilor mele constitutionale, sa colaborez institutional cu toti cei care au ca rol reprezentarea externa a Romaniei pentru a ne asigura ca vorbim pe o singura voce.

Mai mult, trebuie sa transformam Romania intr-un hub regional la Marea Neagra, furnizor de stabilitate, promotor al democratiei, dar si un actor cheie pe zona de energie, agricultura si digitalizare.

Romania poate sa devina centrul european si al NATO pe flancul Estic in domeniul industriei de aparare. Urmeaza investitii importante in domeniu. Multe fonduri europene vor fi disponibile pentru aceste tipuri de activitati, iar Statele Unite si ceilalti parteneri ai nostri vor fi tot mai prezenti in Romania.

Componenta economica va deveni esentiala in actiunea noastra diplomatica. Vom discuta de la egal la egal cu partenerii nostri despre cooperarea economica, despre componenta comerciala, despre investitii si locuri de munca aici in Romania.

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen si relansarea procesului de integrare in zona euro reprezinta obiective pe care trebuie sa ni le asumam impreuna si pentru care trebuie sa depasim luptele politice.

Nu vreau sa ma lansez sa dau termene, dar pot sa afirm ca vom face lucrurile cu mai mult curaj si profesionalism.

Vom clarifica toate aspectele legate de implementarea PNRR. Vom debloca cererea de plata doi. Vom finaliza cererea de plata trei. Vom finaliza modificarea PNRR si vom include capitolul de energie.

Ca viitor prim-ministru, nu voi accepta ca fermierii romani sa fie tratati incorect in Uniunea Europeana. La fel cum nu voi tolera ca vreun roman sa mai fie discriminat oriunde in lume. Statul roman isi va reafirma rolul de protector al romanilor oriunde s-ar afla. Si invit diaspora romaneasca sa se alature proiectului nostru privind renasterea demnitatii nationale!

In relatia cu guvernul Statelor Unite, trebuie sa depunem eforturi suplimentare pentru indeplinirea cerintelor din Visa Waiver, astfel incat, in 2025, sa avem sanse reale ca romanii sa nu mai calatoreasca cu vize peste Ocean.

Un alt obiectiv central in relatia cu Statele Unite va fi sprijinirea adoptarii in cel mai scurt timp a legislatiei specifice privind Securitatea Marii Negre, in asa fel incat proiectele Romaniei la Marea Neagra sa beneficieze de sprijin american.

In politica de vecinatate, vom acorda o atentie deosebita fratilor nostri de peste Prut. Romania va sustine cu toata forta parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Vom continua sa asiguram toate resursele necesare pentru ca administratia pro-europeana si poporul Republicii Moldova sa reziste in fata amenintarilor rusesti.

Romania este si va ramane garantul integrarii europene a Republicii Moldova, a securitatii si stabilitatii sale!

In ceea ce priveste razboiul din Ucraina, Romania isi va mentine pozitia fata de invazia ilegala declansata de regimul criminal al lui Vladimir Putin.

Vom continua sa oferim tot suportul nostru, vom deveni un actor si mai activ la nivelul organizatiilor internationale si vom cauta sa devenim un pilon central in procesul de reconstructie a Ucrainei.

Dincolo de asta, eu cred cu tarie ca Romania trebuie sa se deschida catre lume.

Parteneriatele strategice cu Coreea de Sud si Japonia ne arata ca tara noastra poate conta si pe alte continente. Relatiile apropiate cu Israel sau Turcia ne demonstreaza ca putem avea prieteni adevarati si in alte parti ale lumii.

O viziune pentru natiune este aceea in care se fructifica toate oportunitatile pentru tara ta. Iar ca viitor prim-ministru voi folosi toate relatiile tarii noastre in lume pentru a aduce avantaje economice si progres romanilor. (...)

Experienta politica m-a invatat ca onoarea de a conduce destinele acestui popor este insotita cu multa responsabilitate. Nu exista mandrie mai mare decat sa construiesti pentru tara ta!

Voi fi insa dusmanul oricarui politician care va alege sa murdareasca Romania. Voi fi dusmanul oricarui politician care va alege sa trateze cu dispret seniorii acestei tari. Voi fi dusmanul oricarui politician care va considera ca Romania nu poate si nu trebuie sa ofere un viitor copiilor ei.

Istoria nu ne va ierta daca nu vom reusi sa profitam de acest moment istoric. Dar, pentru asta, avem nevoie de stabilitate si de lideri asumati! (...)

Vreau sa fiu foarte clar: Locul Romaniei este in Uniunea Europeana si NATO!

Din 2004, suntem protejati de cea mai mare alianta militara din lume. Din 2007, Uniunea Europeana ne-a asigurat peste 50 de miliarde de euro, bani cu care Romania a putut sa se dezvolte.

Daca alti lideri au alta alternativa de a dezvolta Romania, sa faca un pas in fata. Sa le spuna romanilor care sunt solutiile lor. Altfel, prin minciuni, urlete si manipulare, nu poti dezvolta o tara. O poti doar ingropa!

Stiti bine ca ura si dezbinarea nu ma caracterizeaza. Eu sunt aici sa construiesc pentru romani! Este timpul ca Romania sa se ridice prin respect si demnitate!

Aceasta este viziunea pentru natiune a Guvernului Romaniei pentru care va cer astazi votul in calitate de premier desemnat!", a spus Marcel Ciolacu de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 12:45 -

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afisat, joi, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, o pancarta cu mesajul "Rafila a distrus Planul National de combatere a cancerului".

UPDATE 12:35 - Diana Sosoaca a vorbit de la tribuna Parlamentului:

Diana Sosoaca i-a cerut lui Nicolae Ciuca sa-i acorde 2 minute special pentru a vorbi."Incepe sa-mi placa de dumneavoastra, domnule Ciuca.

Mi-am extins VPN-ul la India, Brazilia si in curand vom intra in BRIC. Nu este vorba nici de Moscova, nici de nimic, dar mi se pare corect sa mi se acorde mie doua minute pentru ca sunt singura opozitie din Parlamentul Romaniei.", a spus Sosoaca.

Ulterior, Ciuca si-a dat seama ca asta nu ar fi regulamentar, iar faptul ca erau minute acordate special pentru Diana Sosoaca nu era normal, asa ca a recunoscut ca a gresit.

"Este important sa recunosti cand gresesti si sa incerci sa indrepti lucrurile. Resupun la vot propunerea privind timpul alocat, iar pentru parlamentarii neafiliati vom aloca 5 minute. ", a spus Ciuca.

Sosoaca s-a intors la microfon si a lansat un atac la adresa USR, pentru ca acestia au acuzat-o ca nu are rusine deloc.

"Este rusinos ca USR-ul, LGBTQ, in fata fetelor bisericesti, sa veniti si sa vorbiti despre rusine. Rusine voua LGBTQ-istilor.", a spus Sosoaca.

UPDATE ORA 12:30 -Parlamentarii din Forta Dreptei distribuie in acest moment, in plenul Parlamentului, cate 3 trandafiri rosii si cate un formular de Adeziune la PSD parlamentarilor din Partidul National Liberal care vor vota investirea Guvernului Ciolacu.

UPDATE ORA 12:

Conform programului, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta programul de guvernare si lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului asupra Programului si a intregii liste a Guvernului.

Miercuri, ministrii propusi in Cabinetul Ciolacu au fost audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului, toti primind aviz pozitiv.

Pentru ca Guvernul sa fie investit este nevoie de prezenta a cel putin 233 de parlamentari la sedinta si de intrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Cei 18 ministri au prezentat, rand pe rand, proiectele pe care le au in programul de guvernare. Au avut loc toate audierile, iar joi urmeaza ca Guvernul Ciolacu sa primeasca votul de investitura in plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit agendei Parlamentului, pe ordinea de zi a sedintei figureaza prezentarea Programului si a Listei Guvernului de catre Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru, dezbateri asupra Programului si Listei Guvernului si votul asupra cererii de acordare a increderii Parlamentului asupra Programului si a intregii Liste a Guvernului. Sedinta incepe la ora 12.00.

A fost scandal in Parlament in comisiile unde au fost audiati ministri din cabinetul lui Marcel Ciolacu! La comisia juridica, acolo unde a fost audiata Alina Gorghiu pentru functia de ministru al Justitiei, senatoarea PNL a spus: ,,imi doresc tare mult sa vorbim despre justitie nu ca despre ceva rece, ci despre o institutie care reuseste sa vina in intampinarea fiecaruia atunci cand avem probleme".

Viitorul sef de la Agricultura, Florin Barbu nu a stiut care este salariul minim in agricultura. Scandal a fost si la audierea lui Alexandru Rafila pentru un nou mandat in fruntea Ministerului Sanatatii!

Colegul sau de partid, deputatul Patriciu Achimas Cadariu, l-a acuzat pe ministru "neglijenta criminala fata de pacientii diagnosticati cu cancer".

Lista completa a ministrilor

PSD

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Caciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei si Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apararii - Angel Tilvar

Ministerul Familiei si Tineretului- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizarii - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budai

Ministerul Sanatatii - Alexandru Rafila

PNL

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja

Ministerul Justitiei - Alina Gorghiu

Ministerul Educatiei - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminita Odobescu

Ministerul de Finante - Marcel Bolos

Ministerul de Interne si vicepremier - Catalin Predoiu

Ministerul Mediului - Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltarii - Adrian Vestea.

Comments