CALDURI DE VARA - Cum ajutam pisicile, cateii si iepurii sa treaca mai usor pentru canicula

CALDURI DE VARA - Cum ajutam pisicile, cateii si iepurii sa treaca mai usor pentru canicula

CALDURI DE VARA - Cum ajutam pisicile, cateii si iepurii sa treaca mai usor pentru canicula

Canicula e grea pentru om, daramite pentru catel sau pisica. In primul rand e vorba despre a asigura animalului apa necesara pentru a nu se deshidrata, dar sunt si alte reguli de urmat. Asadar, fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa tina cont de asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor solare, asigurarea unor cantitati suficiente de apa si de furaje (corespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ), verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, de furajare si a sistemelor de ventilatie, verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelor de ventilatie si a generatoarelor de energie electric, respectiv in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune, sau alte activitati de povara, nu vor fi exploatate in intervalul orar 12.00 - 18.00, daca temperatura la umbra depaseste 25oC.

Fermierii maramureseni trebuie sa stie ca la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor, precum si la aparitia unor modificari comportamentale a acestora, proprietarul animalului are obligatia sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva.

Medicii veterinari spun ca in cazul in care animalele sunt tinute afara, trebuie sa se asigure existenta de umbrare si de jgheaburi cu apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, atunci apa trebuie administrata manual, in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Primariile pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate, consiliile locale si fermierii trebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere, sa asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, in cazuri exceptionale.

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, cat priveste animalele de companie, cum ar fi cainii, pisicile sau iepurii tinuti afara, este important sa li se asigure o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare. Animalele de companie nu trebuie tinute in vehicule, expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatii ultraviolete si la temperaturi ridicate.

Apoi, caii si poneii tinuti afara in timpul zilei trebuie sa aiba acces la adapost umbrit si la surse de apa si hrana. Transporturile de animale trebuie realizate pe timpul noptii, sau in primele ore ale diminetii, astfel incat sa fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei, respectiv inainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea conditiilor de microclimat existente in mijlocul de transport, daca sunt adecvate si asigurate pe intreaga durata a transportului;

Cantitatea de apa recomandata pentru vaci - lapte / 38 - 52 litri, bovine / 38 litri, cabaline / 20 - 45 litri, porcine / 4 - 11.5 litri, ovine / 6 litri, respectiv pasari - curte / 0,5litri.

&

Dragos HOJDA

The post CALDURI DE VARA - Cum ajutam pisicile, cateii si iepurii sa treaca mai usor pentru canicula appeared first on ZiarMM.

Comments