Calea spre imbogatire a "baietilor destepti" din Sanatate a inceput in anticamera directorului SRI....

"Tinarul intreprinzator Andrei Mihai Dracea s-a nascut la Moscova inainte de 1989, ceea ce poate da indicii asupra obirsiei sale si, potrivit dezvaluirilor deputatului-fugar Cristian Rizea, si-a facut studiile tot acolo. Studii care i-au fost de folos - tinde sa ajunga un tinar oligarh in Romania", scria istoricul Marius Oprea, intr-un editorial.

Drumul spre afacerile din Sanatate trece prin gunoi

"Daca nu era deputatul Rizea, el insusi un fost "acoperit" al SRI-ului, care fuge de bratul legii dupa ce a bagat cam adinc mina in pusculita comuna, n-am fi auzit de tinarul Dracea. Cristian Rizea, care si-a facut cam fara talent "temele" predate "via Chisinau" de cei care-l piloteaza acum, l-a legat pe Andrei Mihai Dracea de un scandal izbucnit anul trecut (2019, n.r.), la firma de salubritate Romprest, care a facut obiectul unei "preluari ostile" de catre Dracea, de la fostul patron Florian Walter.

Cel din urma a fost dat pe mina DNA-ului si a murit, la scurta vreme, in acea viltoare a "lichidarii" sale, mai intii economice. O moarte mult mai putin spectaculoasa, decit cea a lui Condrea, de la Hexi Pharma. (...)

Florian Walter-Busca a fost denuntat la Directia Nationala Anticoruptie de catre Bogdan Adimi, administratorul firmei patronului Dracea, care pe atunci era actionar minoritar al Romprest - si asa a inceput totul. (...) La "gunoaie" trebuia schimbata "dinastia".

Anca Alexandrescu, noi dezvaluiri bomba. Cum era presat omul de afaceri Catalin Hideg sa nu faca denunt la DNA despre caracatita Romprest: Daca ajunge la Alexandresca, eu raman pe drumuri!

Rizea il descrie in "cartea" sa astfel pe Dracea: "un tip discret cu afaceri in zona medicala, al carui profil nu justifica absolut deloc implicarea sa intr-o firma cu atitea probleme penale", cum era Romprest. Administratorul firmei prin care medicul a devenit actionar la Romprest, denuntatorul Bogdan Adimi se lauda prin toate partile, cum a scris presa, ca el este nepotul Laurei Codruta Kovesi, ca e prieten cu Florian Coldea si ca are o droaie de relatii pe la DNA. Ca lucrurile au stat asa sau nu, rezultatul concret e ca patronul sau Andrei Mihai Dracea, venit de nicaieri, a ajuns curind "tatic" la Romprest si noul "rege al gunoaielor". Nimeni nu stia de unde a aparut Dracea si de unde are atita putere. Lucrurile s-au lamurit curind: firele duceau atit catre fostul director al Serviciului Roman de Informatii, cit si catre Florian Coldea, primul sau adjunct. Cum a divulgat Rizea, el "este de fapt veriga de legatura cu generalii SRI Adrian Ciocirlan si Florian Coldea"", scria Marius Oprea.

Consilierul lui Maior, de la SRI: "In Sanatate, nu exista un domeniu in care sa nu cunosc..."

Potrivit istoricului, Andrei Dracea a intrat in lumea selecta a baietilor subtiri, cu afaceri aflate sub protectia Serviciului Roman de Informatii, prin doua cadre ale institutiei: Nicolae Sergiu Ciobanu, finul si fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI si Victor Matei, profesor la Academia Nationala de Informatii.

"Primul, asa cum se retine intr-un dosar deschis la DNA pe numele lui in septembrie 2017, in legatura cu mai multe matrapazlicuri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, se lauda unui denuntator cam in termenii urmatori: ,,Pai, da' in sanatate nu exista un domeniu unde sa nu cunosc sau sa nu ma misc, pentru ca, de atatia ani de zile, am avut tot felul de contacte..."", mai nota istoricul.

Cine sunt protejatii greilor din Servicii. Probleme pentru afaceristul "Licitatie la minut"

Legatura lui Dracea cu consilierul lui George Maior a fost una benefica. Prin atot-stiutorul Nicolae Sergiu Ciobanu, el a intrat in relatii de afaceri cu Victor Matei, administrator al firmei General Service Grup 98 (unde tatal sau de 89 de ani figura ca patron), dar si profesor de sociologie la Academia Nationala de Infomatii a SRI-ului, unde preda "managementul crizelor", mai mentioneaza istoricul. Andrei Mihai Dracea s-a asociat curind cu profesorul Matei de la pepiniera de cadre SRI, care i-a fost "profesor" in obtinerea de contracte cu statul - cel din urma avea in jur de 50 de asemenea contracte, in valoare de 40 milioane de euro: cu Institutul Oncologic ,,Alexandru Trestioreanu", cu Primaria Municipiului Bucuresti, pentru consolidarea si restaurarea Observatorului Astronomic, cu Metrorex, cu Registrul Auto Roman, cu Institutul Parhon, cu Posta Romana, cu RATB, cu Teatrul Metropolis, cu Apa Nova, cu Agentia Nationale pentru Locuinte etc. Si chiar cu Serviciul Roman de Informatii insusi, unde Victor Matei preda la Academia Nationala de Informatii, scoala de ofiteri a SRI-ului: in 2016, a "reabilitat si modernizat" caminul-garnizoana Maramures - Olimp al SRI de pe litoral, pentru 20,8 milioane lei.

"Cei doi proaspat asociati, Matei si Dracea, prin firmele lor General Service Grup 98 si Vavian Trading (cea din urma ajunsa de curind in vizorul presei, prin contractele in serie cu statul, in zilele pandemiei coronavirsului) au obtinut de la Consiliul Judetean Ilfov al liberalului Marian Petrache contractul de "reabilitare, modernizare si echipare" a Spitalului Judetean de Urgenta Ilfov, in valoare de aproape 11 milioane si jumatate de euro. Ca sa fie eticheta atribuirii si mai clara, celor doua firme li s-a adaugat in acest contract si Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea, varul lui Florian Coldea, firma detinatoare si a contractului de construire si a spitalului orasenesc de la Mioveni, in valoare de peste 55 de milioane euro. Consilierul si finul lui Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu, nu se laudase degeaba: "in sanatate nu exista un domeniu unde sa nu cunosc, sau sa nu ma misc"", mai nota Marius Oprea.

Talpes a aruncat bomba: Hellvig a stiut de activitatea lui Coldea si Dumbrava. Alexa: Institutiile statului ar trebui sa se ocupe si complicitatea lui HellvigDe la "regele gunoaielor", la "imparatul spitalelor"

Cei trei "cavaleri" ai contractelor cu statul, de la umbra Serviciului Roman de Informatii ilustreaza cel mai bine aceasta "reorientare" despre care vorbeam, spre "piata de sanatate", a medicamentelor si a aparaturii medicale, ca sursa de venituri pentru "baietii destepti" ai serviciilor, a doua ca profit dupa comertul cu arme la nivel mondial.

Foto: Andrei Dracea

Dintre cei trei pomeniti mai sus, a ramas "in putere" numai Andrei Mihai Dracea. Dupa arestarea si scoaterea din joc a lui Nicolae Sergiu Ciobanu, fostul prim-consiler al directorului SRI George Maior, la sfirsitul anului 2017 in dosarul de la DNA deja pomenit, nici despre profesorul Victor Matei de la Academia Nationala de Informatii nu s-a mai auzit mare lucru, iar despre Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea s-a scris deja destul de mult, pentru a fi socotita si ea compromisa.

N-ar fi exclus ca, dupa modelul de la Romprest, insusi Dracea sa-i fi inlaturat pe cei de mai sus din competitie, pentru a ramine singur "in fruntea bucatelor" in afacerile cu sanatatea noastra. Asa s-ar explica ascensiunea din ultimii doi ani a firmei Vavian Trading, detinuta de medicul Dracea, despre care nimeni nu stie ce specialitate medicala are, in afara contractelor din sanatate, subliniaza istoricul.

In 2019, a cistigat 28 de licitatii, in valoare de aproape 80 milioane de lei. O mare parte din bani a venit fara licitatie (doar prin concurs de oferte) de la Spitalul de Urgenta Sfintul Ioan, din Capitala, de fapt de la directorul medical Florin Geavlete, aflat in strinse relatii cu ofiteri SRI, el insusi avind, dupa cum singur arata in CV-ului sau, "studii de securitate". Probabil a frecventat inculsiv cursurile profesorului Victor Matei, "constructorul de spitale" de la Academia Nationala de Informatii.

Pe linga Vavian Trading, firma arhicunoscuta deja publicului din ultimele dezvaluiri de presa pentru contractele in serie pe care le-a cistigat cu spitalele in perioada pandemiei, prin incredintare directa, Andrei Mihai Dracea mai detine in portofoliul de marci inregistrate pe numele sau nu mai putin de alte sapte firme. Una dintre acestea, din Bulgaria, Naturpharma, a realizat in 2018 vinzari de aproape 19 milioane dolari. O alta, Cross City SRL din Oiejdea - judetul Alba, "operata" de Raul Ciurtin, actionarul de la Albalact, a cistigat anul trecut in asociere un contract de 40 de milioane de euro, pentru construirea complexului Leroy-Merlin de pe Bulevardul Pallady din Bucuresti.

"Si asa mai departe, s-ar spune ca nimic din ce poate insemna profit nu scapa, nimic nu e strain de atentia grijulie a celor care, intr-un fel sau altul, au legaturi, sau sint ei insisi "oameni ai sistemului". Pare ca in Romania toate afacerile profitabile isi au originea undeva, prin birourile Serviciului Roman de Informatii, sau chiar in anticamera directorului", mai puncta Marius Oprea.

"Ca medicul Dracea este un asemenea "om din sistem", dupa parerea mea nu mai incape indoiala. Cum am spus deja, Vavian Trading a luat pe banda contracte cu spitale in timpul pandemiei de coronavirus, despre care a scris presa in ultima perioada, fara licitatie publica - nu mai putin de 80. Probabil i-a luat locul lui Ciobanu, devenind "unul dintre oamenii de casa ai sistemului din Sanatate", cum a fost descris de Rizea. Iar dovada cea mai clara a legaturii pe care Andrei Mihai Dracea o face intre "afacerile din sanatate" si SRI este modul in care a obtinut aceste contracte: unul dintre ele a fost adjudecat de firma lui Dracea la un minut dupa ce un spital a publicat anuntul, la ora 14:58; contractul a fost perfectat dupa inca un minut. Un altul, cistigat in aceeasi zi, a fost semnat intre spitalul beneficiar si firma lui Dracea, Vavian Trading (singura firma ofertanta in ambele cazuri), in mai putin de un minut. Intr-o asemenea situatie, de baza este accesul privilegiat la informatii. Acces pe care il poate avea fie un om al Serviciului Roman de Informatii, cu conexiuni in sistemul de achizitii al tuturor spitalelor, fie o firma "protejata" sau "acoperita" a SRI-ului.

Despre Andrei Mihai Dracea s-a scris ca e un "personaj inconjurat de mister". Ei bine, nu mai e. Daca Directia Nationala Anticoruptie va investiga aceste contracte ale lui din "vremea pandemiei", vom sti ca Vavian Trading nu mai e o "firma sub acoperire", iar doctoral Dracea a fost deconspirat. Culmea e ca de ai lui, prin deputatul-fugar Cristian Rizea, dar si de propria sa lacomie", incheie istoricul.

Citeste si: "Licitatie la minut", Andrei Dracea, legaturi banoase cu Serviciile. Ungureanu: Relatiile cu Serviciile aduc contracte

Comments