Calin Bota: Digitalizarea sectorului public este o mare problema

Calin Bota: Digitalizarea sectorului public este o mare problema

Calin Bota: Digitalizarea sectorului public este o mare problema

Sectorul public se afla intr-o situatie delicata sub aspectul digitalizarii, dar cred ca vom gasi solutii, astfel incat contactul publicului larg si al operatorilor economici cu aceste institutii sa se faca printr-un click sau maxim cinci, fara a sta la rand la ghiseu, a afirmat, marti, secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene (MFE) Calin Bota, la conferinta de lansare a Consiliului National pentru Transformare Digitala (CNTD), informeaza AGERPRES.

“Chiar daca astazi ne aflam intr-o situatie extrem de delicata la nivel global si la nivel national datorita problemelor pe care le genereaza raspandirea virusului SARS-CoV-2, cand discutam despre digitalizare putem aprecia ca a fost o oportunitate pe care, intr-o buna masura, am reusit cel putin la nivelul sectorului privat sa o exploatam sub aspectul eforturilor intreprinse de IMM-uri in vederea digitalizarii activitatilor de productie, de comercializare, activitatilor interne legate de controlul asupra fiecarei operatiuni. Sunt lucruri pe care intotdeauna sectorul privat le face mult mai repede si mult mai bine decat cel public, pentru ca e multa flexibilitate si mai multa dorinta de a-si depasi limitele. In acest moment, sectorul public se afla intr-o situatie delicata sub aspectul digitalizarii, chiar daca Sabin Sarmas (presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei – n. r.) si celelalte autoritati ale statului au facut eforturi in acest sens in ultima perioada”, a subliniat Bota.

Oficialul MFE a punctat faptul ca exista bani europeni pentru dezvoltarea zonei IT prin Programul Operational Competitivitate, ce pot ajuta si la digitalizarea institutiilor statului.

“Acest lucru rezulta inclusiv din ceea ce inseamna apelurile de proiecte care au fost finalizate la nivelul organismului intermediar de implementare a fondurilor europene pentru Programul Operational Competitivitate si care se afla la nivelul Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei si la care avem 244 de milioane de euro lansati pentru IMM-uri si inca 100 de milioane de euro in curs de lansare si avand o schema de ajutor de stat in avizare la Consiliul Concurentei si pe care speram sa o putem lansa maxim la finalul saptamanii viitoare pentru intreprinderile mici care activeaza in zona IT si care se ridica la circa 100 de milioane de euro. Sunt bani pe care piata, cu siguranta, ii va aprecia si ii va absorbi si, in mod cert, va gasi o alocare care sa permita cresterea competitivitatii acelor entitati economice”, a spus reprezentantul MFE.

Acesta a subliniat ca, la momentul actual, sunt probleme cu digitalizarea in mai multe ministere-cheie ale Romaniei, dar exista sperante ca se vor gasi solutii pentru remedierea situatiei.

“Marea problema pe care o avem astazi este legata de digitalizarea marilor aparate de stat. Avem probleme la digitalizarea Ministerului de Finante, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Ministerului Educatiei si nu doar atat. Sunt resurse financiare alocate. Vom avea resurse si pentru exercitiul 2021 – 2027, chiar daca alocarea acestora va fi pe alta logica decat ceea ce am avut pana acum, in sensul in care sumele alocate pentru IMM-uri se vor derula prin intermediul agentiilor de dezvoltare regionale, iar tot ceea ce inseamna sume care vor fi utilizate pentru digitalizarea statului roman vor fi la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, prin intermediul organismelor intermediare pe care le va certifica in vederea operationalizarii lor, in perioada urmatoare. Cred ca vom gasi solutii, astfel incat marile sisteme publice sa poata fi digitalizate la un nivel mai mult decat rezonabil si contactul publicului larg si operatorilor economici cu aceste institutii sa se faca printr-un click sau maxim cinci, fara a sta la rand la ghiseu, fara a ne deplasa ore intregi cu masina si fara a purta dupa noi tone si tone de hartii cu semnaturi si cu stampile”, a apreciat Calin Bota.

Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) a lansat, marti, Consiliul National pentru Transformare Digitala (CNTD), o structura consultativa reglementata prin Hotararea de Guvern 89/2020.

Conducerea noii entitati este formata din presedintele ADR (care are si calitatea de presedinte CNTD) si alti 15 membri numiti de catre presedinte. Activitatea CNTD se desfasoara prin intermediul grupurilor de lucru tematice, iar componenta acestora se stabileste prin decizia presedintelui ADR.

Pentru desfasurarea activitatii, Consiliul colaboreaza cu institutiile publice si mediul academic, care pot fi invitate la lucrarile grupurilor la initiativa Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei.

CNTD are ca obiective: elaborarea recomandarilor cu privire la politicile publice in domeniul transformarii digitale (cu precadere cele din domeniile aferente grupurilor de lucru), participarea, in calitate de organism consultativ, la elaborarea cadrului normativ si institutional in domeniul transformarii digitale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale institutiilor publice, organizarea dezbaterilor pe temele de interes de pe agenda publica din domeniul transformarii digitale, precum si analizarea, respectiv propunerea de solutii pentru transformarea digitala a institutiilor publice din Romania.

ADR este o institutie creata in anul 2020 cu scopul realizarii obiectivelor Guvernului Romaniei in sfera transformarii digitale a societatii romanesti.

The post Calin Bota: Digitalizarea sectorului public este o mare problema appeared first on ZiarMM.

Comments