"Cam 70% dintre imobilele din Romania, in cazul in care se prabusesc, oamenii raman cu buza umflata...

"Ma intreb ce facem cu locuintele oamenilor, pentru ca doar 19% din locuintele din Romania sunt asigurate impotriva dezastrelor, acele asigurari obligatorii pe care toti proprietarii ar trebui sa le aiba. Cum de am ajuns la un asemenea procent e un mare semn de intrebare legat de modul in care autoritatile, dar si oamenii simpli privesc cu ignoranta practic la un posibil dezastru care mai devreme sau mai tarziu va veni si in Romania", a declarat Adrian Negrescu, miercuri, la o televiziune de stiri.

El considera ca atunci cand platesti impozitul pe cladire ar trebui sa fii obligat sa platesti si asigurarea obligatorie.

"Legea prevede o amenda de 500 de lei pentru cei care nu au asigurare PAID, dar problema nu este de lege. Avem o tara extrem de sensibila din punct de vedere meteorologic. Va mai aduceti aminte ca iarna ne lovesc zapezile. De ce? Pentru ca am taiat perdele forestiere de pe marginea drumurilor intr-un exces de zel in anii 90, considerand ca astfel vom evita accidentele multiple care se intamplau pe strazile patriei. Apoi avem zone inundabile din ce in ce mai multe pentru ca s-au dat autorizatii de constructie pe malurile raurilor, in albiile raurilor in asa fel incat de fiecare data cand ploua mai tare avem o Romanie inundabila si cu multiple victime. Oare de ce nu legam aceste asigurari obligatorii pe care orice roman care detine o casa ar trebui sa le aiba de plata impozitelor pe cladiri. Cand iti platesti impozitul pe apartament sa fii obligat sa platesti si asigurarea respectiva", a explicat analistul economic.

El a mentionat ca exista o lipsa de interes a oamenilor fata de asigurari, dar ei trebuie sa constientizeze ca pot aparea si dezastre.

"Cam 70% dintre imobilele din Romania in cazul in care se prabusesc, oamenii aceia raman cu buza umflata, raman pe drumuri pentru ca nu au facut minimul de efort pentru a se asigura. Este o lipsa de interes din partea oamenilor, justificata de lipsurile materiale. Oamenii sunt saraci, sa mai dai niste bani pe asigurare, dar pana la urma trebuie sa constientizam ca in viata noastra pot aparea si astfel de evenimente, sa iti ia foc casa, sa se intample ceva cu vecinii daca stai la bloc. (...) Ar trebui sa ne gandim la ideea de a avea o asigurare de viata, mai cu seama daca ai copii. Ce se intampla daca tie ti se intampla ceva si raman copiii pe drumuri? Se pot intampla foarte multe situatii pentru care ar trebui sa ne gandim la aceste lucruri", a mai explicat Adrian Negrescu.

Comments