Cancerul de col uterin, primele simptome care apar. Ce ar trebui sa stie orice femeie. Sfatul gineco...

Cancerul de col uterin

Tara noastra este pe locul intai in Europa la numarul de cazuri de cancer de col uterin. Mai mult de jumatate din populatie are prezent acest virus in organism. Iata ce spune doctorul Cristina Buzgar, specialist obstetrica-ginecologie, pe contul sau de Youtube.

Cancerul de col uterin este o boala care apare in urma infectarii cu virusul Human Papilloma Virus (HPV). In prezent exista aproximativ 100 de tulpini de HPV, insa nu toate sunt periculoase. In jur de 18 dintre el au risc mai crescut de a dezvolta cancer, conform doctorului.

Sunt considerate "super alimente pentru sanatate". Intaresc inima si lupta impotriva inflamatiilor din organism

Cine nu are prezent acest virus in organism nu poate face cancer, insa nu toate femeile care au virusul HPV vor dezvolta cancer. De precizat este faptul ca infectia cu HPV este asimptomatica, simptomele fiind prezente cand deja a aparut boala.

Asadar, o analiza care sa identifice prezenta acestui virus in organism ne poate spune daca prezentam risc de a dezvolta cancer.

Cum se transmite HPV

Virusul HPV se transmite pe cale sexuala. Medicul sustine ca HPV poate fi contactat inclusiv in cazul contactelor sexuale protejate de prezervativ. Prezenta virusului se poate manisfesta prin rana pe col, cancer de col, fie prin negi sau veruci genitale.

"Prezervativul mai limiteaza, dar nu anuleaza riscul. (contaminarii cu virusul HPV) . Daca virusul este in cantitate mare, el poate patrunde prin ochiurile de latex de la prezervativ si poate infecta femeia. Dar, daca virusul este in cantitate mica, uneori prezervativul mai poate atenua sau proteja de o parte din cantitatea de virus", sustine ginecologul.

Fructul care poate distruge 12 tipuri de cancer. Cu ce ingredient din bucatarie trebuie combinat pentru a obtine reteta perfecta

Virusul HPV este transmis de barbat, care a colectat de la mai multe femei cu care a avut relatii sexuale, mai multe tipuri de tulpini, pe care le poate transmite viitoarei partenere, conform specialistului in obstetrica- ginecologie.

"Cu cat barbatul a avut mai multe partenere, cu atat barbatul are mai multe sanse sa aiba acest virus, si cu atat viitoarea lui partenera are sanse mai mari sa colecteze toate tulpinile cu care a venit acest barbat la pachet, avand un numar de partenere in istoric", a precizat medicul.

Medicul Cristina Buzgar a explicat cum se contacteaza virusul HPV.

"Virusul HPV poate fi contactat prin orice tip de contact sexual, din mediu lichid in mediu lichid, prin secretiile corporale in contact, fara oxigen. Din lichid spermatic, catre secretia colului uterin. (...) Si atingerea pielii, pentru ca exista forme de HPV care dau negi sau veruci sau condiloame genitale", conform sursei.

"Planta care salveaza viata". Se crede ca opreste evolutia celulelor canceroase

Negii si verucii apar ca urmare a infectarii cu o anumita tulpina a virusului HPV. De aceea prezenta acestora ar trebui sa ridice un semn de intrebare si efectuarea testului HPV, pentru a identifica daca exista in organism si tulpini periculoase ale virusului.

Cand se recomanda sa facem testul HPV?

Conform sursei, testul HPV trebuie facut la sugestia medicului, daca exista sangerari la contactul sexual sau daca exista o rana pe col, care nu trece cu tratamentele obisnuite. Sau daca stiti ca ati avut un partener cu suspiciune de HPV sau care are verugi sau negi.

Barbatii care au virusul HPV nu pot dezvolta acest tip de cancer deoarece ei nu au col uterin, insa transmit boala de la o femeie la alta. Dar, exista alte forme de cancer pe care le pot face si ei.

"Exista cancer de penis, cancer de anus, cancer in zona oro-faringiana, in functie de unde a ajuns virusul. Adica si barbatii pot lua HPV, care sa-i afecteze la un moment dat. Trebuie sa fie anumite tulpini si o imunitate foarte scazuta, sa fie fumatori sau anumite predispozitii", sustine aceeasi sursa.

Topul alimentelor care intarzie imbatranirea. Ce alte beneficii au si de ce este necesar sa le introduci in alimentatia ta

Forma de preventie a contactarii virusului HPV consta in limitarea numarului de parteneri si folosirea prezervativului, care ar putea reduce din sansele infectarii cu virusul, dar nu in proportie de 100%.

Medicul spune ca o imunitate foarte buna si un col sanatos, care nu prezinta infectii, scad sansele de a contacta virusul. Din fericire nu toate femeile care au contact cu un partener infectat vor contacta virusul. Si nu toate dintre cele care au deja virusul vor face cancer. Acest lucru depinde de anumiti factori. In cazul femeilor tinere, care au imunitatea mai crescuta, acest virus poate sa ramana in stratul superficial si odata cu menstruatia poate fi eliminat, conform ginecologului.

Totodata, medicul mai spune ca un contact sexual care are loc in timpul menstruatiei creste sansele de a lua orice boala ginecologica precum HIV, hepatita B, hepatita C, sifilis, gonoree si HPV. Recomandarea specialistului este de a evita contactele sexuale in timpul menstruatiei.

Tratamentul HPV

In cazul pacientelor care au virusul HPV tratamentul consta in administrarea de medicamente antivirale, unele derivate din plante care pot ucide virusul, dar si anumite substante cicatrizante, care pot fi aplicate la nivel de col uterin. De asemenea, si suplimente care cresc imunitate. Conform specialistului, virusul poate sa dispara daca este aplicat un tratament corespunzator, insa, depinde si de imunitatea femeii.

Cea mai puternica sursa de colagen. Reduce ridurile si te poate scapa de durerile de articulatii

Ginecologul spune ca, o metoda de preventie este vaccinarea.

"In mod normal vaccinul poate fi facut intre 9 si 26 de ani. Ideal ar fi sa fie facut cu 2-3 ani inainte de debutul vietii sexuale, ca fetita care a fost vaccinata sa aiba timp sa dezvolte anticorpi pana la momentul cand se poate intalni cu virusul."

Insa, vaccinul poate sa fie facut la orice varsta, dar eficienta este mai mare daca acesta este facut in tinerete, sustine medicul.

"Oricand este binevenit vaccinul pentru virusul HPV. Consider ca toate femeile ar trebui sa se vaccineze, si mai nou si barbatii", a conchis medicul specialist in obstretica-ginecologie Cristina Buzgar.

sursa: Dr Cristina Buzgar

Comments