Cand este mai bine sa iesi la pensie: inainte sau dupa 1 septembrie 2024? Precizarile ministrului Mu...

,,Depinde de fiecare in parte. Vor fi pensionari care, dupa 1 septembrie, vor avea categoric avantaje. Si ma refer aici la reducerile legate de faptul ca poti iesi si cu pensia anticipata, fara nicio penalizare, daca ai 40 de ani. Da, alea sunt alte categorii de pensii. Ma refer la pensia limita de varsta. La faptul ca ai o reducere, dar nu pentru faptul ca ai copii in cazul femeilor. Mai sunt si alte aspecte. Ma refer la aspectele legate de faptul ca un concediu de crestere copil este stagiu contributiv", a spus ministrul Muncii la Realitatea PLUS.

Simona Bucura-Oprescu a raspuns intrebarilor din partea telespectatorilor.

Anca Alexandrescu: Ce se intampla cu pensiile celor cu dizabilitati?

Ministru: Indemnizatiile celor cu dizabilitati vor avea si pe noua lege, sigur, un punctaj suplimentar de asa maniera incat sa tinem cont si de aceasta categorie. Pe de alta parte, pentru cei cu invaliditate, venim cu o nouatate in legea pensiilor astfel incat in functie de capacitatea de munca pe care o au acestia sa poata si lucra daca isi doresc. Ceea ce pe vechea lege nu se putea. Nu era posibil. Astfel incat daca... si acesta este un exemplu pe care l-am dat de fiecare data si daca... Stiti ca fiecare dintre noi si prin faptul ca lucram avem un sens. Si daca avem o persoana aflata in scaun cu rotile, dar care poate fi un foarte bun IT-ist, acesta sa poata lucra in baza legii, astfel incat sa primeasca si pensie de invaliditate, dar sa si beneficieze de venit ca urmare a unui contract individual.

Anca Alexandrescu: De ce la a doua recalculare dupa 1 septembrie 2024 cu luarea in considerare a sporurilor primelor se prevede recalcularea doar pana in 2001? Exista aceasta prevedere? Oamenii asta au inteles...

Ministru: Se iau in calcul. Deci, important e ca telespectatorii nostri sa retina ca se va tine cont de veniturile brute si de toate sporurile nepermanente pe care acestia le-au avut, de care pana acum nu se tinea cont motiv pentru care au existat numeroase procese in instanta si acest lucru a creat o mare nemultumire a pensionarilor, fiindca interpretarea aceluiasi cadru legal data de instante a fost neunitara si existau judete in care pentru sporurile nepermanente pensionarii castigau in instanta, existau judete in care pensionarii pierdeau in instanta. Asta a creat o mare frustrare pensionarilor. Este vorba despre sporurile nepermanente obtinute, avute si inainte de 2001 si dupa 2001. Diferenta este ca dupa 2001 pensionarii nu mai trebuie sa aduca documente, sporurile dansilor vor fi valorificate daca pentru acestea s-au datorat contributii de asigurari sociale in baza declaratiei 112 pe care angajatorii o depun la ANAF.

Deci depunandu-se declaratia 112 cu baza de date de la Casa Nationala de Pensii Publice cu baza de date de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala fiind interoperabile diferenta este ca dupa 2001 nu mai este o bataie de cap pentru pensionari si nu trebuie sa ne mai aduca documente fiindca avem datele dansilor care vor fi valorificate datorita acelor declaratii 112. Dar toate sporurile nepermanente si inainte de 2001 si dupa 2001 acolo global al 13-lea salariu si asa mai departe premii, prime toate acestea pe noua lege sunt recunoscute.

De ce sporurile nepermanente nu fac obiectul recalcularii?

Ministru: Mai explic o data. Avem marea recalculare care vizeaza recalcularea tuturor pensiilor dupa noua formula. Si apoi se ia in considerare mica recalcularea aceste sporuri.

Anca Alexandrescu: Daca am beneficiat la iesirea la pensie de coeficientul de corectie 1,41 ma mai incadrez pentru recalculare?

Ministru: Absolut. Doar ca pensiile vor fi recalculate, dar fara indice de corectie. Deci noi acum vom avea recalcularea pensiilor in care dupa cum am spus: 1 vom avea totalul punctelor contributive foarte usor de realizat se va se face raportul dintre cat a cotizat, cat a avut salariul, respectivul pensionar se va imparti la salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat din luna respectiva dupa aceea se va aduna punctajul vom avea totalul punctelor contributive adica direct contributive din contributiile de asigurari sociale care au fost platite pentru salarii. Dupa aceea vom avea punctele asimilate, adica punctaj suplimentar acordat pentru studii facute la zi o singura data, adica daca ai trei facultati ti se ia cea mai favorabila, adica perioada cea mai lunga. Daca ai o facultate plus master, plus doctorat, daca au fost facute la zi pentru toate acestea se da punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an adica aceste 0,25 puncte si aceste perioade nu se iau un calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se ia un calcul pentru a avea un punctaj mai mare. Daca ai fost in situatii de armata, prizionier sau detentie politica de situatii obiective, nu din cauza ta, pentru care n-ai putut sa contribui la bugetul asigurarilor sociale de stat iarasi ai punctaj suplimentar stagiu asimilat si mai avem punctele de stabilitate care se dau pentru perioadele peste 25 de ani 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pe an pentru perioada peste 35 de ani astfel incat sa ii rasplatim pe cei care au avut stagii mai lungi de cotizare si faptul ca au ramas in munca, asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii, incurajam munca.

Anton Hadar: Mi-a scris un telespectator ca mintiti prin omisiune atunci cand spuneti ca nicio pensie nu va scadea ca este valabil doar pentru urmatoarele 4 luni pentru ca de la 1 ianuarie, cand se va face indexarea, va fi mai mic pentru anumite pensii va fi mai mic vor fi mai mici anumite pensii.

Ministru: Nu mint prin omisiune, avem si modelul de decizie despre care am discutat mai devreme, unde scrie clar: sa mentine cuantumul pensiei stabilite si aflata in plata anteriora de calculari la data de 1 septembrie 2024 conform articolului 144 din legea 360 pe 2023, deci lucrurile sunt foarte clare.

Ministrul Muncii, explicatii despre intarzierea deciziilor de pensionare: Cand vor ajunge la oameni

Comments