Cand se schimba anvelopele de vara cu setul de roti de iarna?

Cand se schimba anvelopele de vara cu setul de roti de iarna?

Cand se schimba anvelopele de vara cu setul de roti de iarna?

Deci, cand anume trebuie sa va schimbati anvelopele la autoturism si cum trebuiei sa arate cauciucurile de iarna?

Daca majoritatea conducatorilor auto isi pun intrebarea cand sa schimbe setul de anvelope de vara cu cel de iarna, ce spune legislatia in acest sens, sunt si conducatori auto care sunt interesati mai mult de schimbarea anvelopelor de iarna cu cele de vara. In Romania, conditiile meteo s-au schimbat foarte mult in ultimul timp si exista numerosi participanti la trafic care nu stiu cum sa isi intretina in mod corespunzator masina. Legea in vigoare in acest sens nu face munca mai usoara celor care sunt in dilema in ceea ce priveste prezentarea intr-un service auto sau intr-o vulcanizare pentru o schimbare completa de anvelope.

Exista o data oficiala stabilita pentru a schimba anvelopele de iarna cu anvelope de vara?

Raspunsul este negativ. Atunci cand se apropie primavara si vremea de afara trece prin schimbari demne de luat in calcul, soferii trebuie sa ia in calcul montarea de anvelope de vara. Cu toate ca nu exista o data oficiala in acest sens, stabilita din punct de vedere administrativ, legea fiind putn ambigua, exista o prevedere foarte clara in ceea ce priveste folosirea anvelopelor de vara in perioada iernii sau atunci cand afara temperaturile scad sub 7 grade C.

De aceea, imediat dupa ce temperaturile cresc, proprietarii de masini pot sa isi schimbe anvelopele de iarna cu cele de vara. Exista zone in Romania, cum ar fi Transfagarasan sau Transalpina, unde persista zapada si primavara si incepe sa ninga toamna devreme. Atunci, soferii sunt sanctionati cu o amenda de cateva mii de lei pentru nerespectarea legislatiei in acest sens.

Ce spun specialistii despre anvelopele de vara?

Desi este greu de crezut, inca sunt soferi incepatori care au dificultati in a recunoaste anvelopele de iarna de cele de vara. Acestia trebuie sa fie foarte atenti la semnul fulg de zapada care se gaseste numai pe anvelopele de iarna, dar si pe cele all season.

Specialistii spun ca anvelopele de vara sunt special dedicate acestui anotimp cald cu temperaturi foarte ridicate, fiind mai moi si mai maleabile, fara a se uza repede atunci cand temperaturile din asfalt ating chiar si 60 de grade C.

De asemenea, specialistii recomanda ca, pentru o buna stabilitate si un control foarte eficient al masinii, sa instaleze un anumit tip de anvelope pentru toate cele patru roti, nu doar pentru cele din fata sau din spate. Anvelopele de vara sunt realizate din materiale mai tari, care nu se vor uza la temperaturi ridicate, preintampinand totodata fenomenul de acvaplanare.

Specialistii indeamna conducatorii auto sa nu circule numai cu anvelope de iarna tot anul sau cu anvelope all season, deoarece se vor toci foarte repede si va fi nevoie de inlocuirea lor mult mai frecventa si de o vizita la un service.

Pot folosi pe timp de iarna anvelope ,,all season"?

Registrul Auto Roman (RAR) a lansat o pozitie oficiala in cazul utilizarii anvelopelor ,,all season" pe timpul iernii si a anuntat ca respinge cu fermitate informatiile aparute in presa in ultimele zile care au propagat masiv ideea ca posesorii de anvelope promovate comercial drept ,,all season" vor fi sanctionati daca folosesc acest tip de pneuri in timpul sezonului rece.

Potrivit institutiei, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comerciala, care sunt marcate cu literele M si S (insemnand noroi si zapada), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, indeplinesc cerintele de utilizare in conditiile specifice de iarna prevazute in legislatia nationala rutiera.

In comunicatul emis de Registrul Auto Roman se precizeaza si ca ,,atat timp cat posesorii de autovehicule respecta legislatia in vigoare si folosesc pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu exista sanctiuni".

,,Obligativitatea utilizarii anvelopelor de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr.5/2011 de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarna nu au suferit modificari de la acel moment", a transmis RAR.

Comments