Cantitatile de cereale ucrainene expediate prin portul Constanta au scazut in ianuarie

Cantitatile de cereale ucrainene expediate prin portul Constanta au scazut in ianuarie

Cantitatile de cereale ucrainene expediate prin portul Constanta au scazut in ianuarie

Portul Constanta a expediat 436.000 tone de cereale ucrainene in ianuarie, un declin de 38% fata de perioada similara din 2023 (700.000 tone), arata datele autoritatii portuare, informeaza AGERPRES.

Aceasta sporeste temerile in randul operatorilor ca rutele de export create de la invazia ruseasca stagneaza, Kievul folosind mai mult propriile porturi, transmite Reuters.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanta este acum cea mai importanta ruta alternativa de export pentru Kiev, in conditiile in care cerealele ajung in portul romanesc cu camioanele, pe calea ferata sau cu barjele pe Dunare.

In 2022, exporturile de cereale ucrainene prin Constanta, care nu existau inaintea razboiului, s-au situat la 8,6 milioane tone metrice si au urcat in 2023 la 14 milioane tone, sprijinite de investitiile din fonduri europene in port si de investitiile operatorilor in echipamente.

„Perceptia in randul operatorilor este ca volumele sunt in scadere, coridorul Ucrainei prin propriile sale porturi functioneaza”, a afirmat Viorel Panait, directorul directorul general de la operatorul portuar Comvex SA, pentru Reuters.

Panait, care este si presedintele operatorilor portuari din Constanta, a explicat ca noul mecanism de control al exporturilor de cereale, introdus de Kiev anul trecut pentru a preveni evaziunea fiscala, a contribuit la aceasta incetinire. El a adaugat ca operatorii portuari din Romania, companiile de logistica si cele care fac transporturi pe calea ferata au investit pentru a majora capacitatea de gestionare a cerealelor ucrainene, fiind in desfasurare si o schema de sprijin finantata de UE.

„Exista temeri ca aceste rute de export, infiintate in urma cu doi ani, vor fi pierdute. tinand cont de costul de transport echivalent prin porturile ucrainene si Constanta, un mod rational de a prezerva noile fluxuri…ar fi prudent”, a explicat Panait.

Totusi, unii analisti spun ca se asteapta la revenirea pe crestere a volumelor in primavara.

„Vedem o redresare a pietei, fermierii din Ucraina ezita sa vanda la astfel de preturi scazute, dar exporturile se vor relua in martie-aprilie”, a declarat pentru Reuters
Cezar Gheorghe de la firma de consultanta AGRIColumn. El estimeaza ca fermierii romani ar avea un surplus exportabil de 20-22 milioane tone de cereale in sezonul 2023/2025.

In ianuarie, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Jim O’Brien, declara ca se asteapta ca Romania sa ramana cea mai importanta ruta alternativa de export pentru cerealele si alte bunuri din Ucraina, in urma propriilor sale porturi.

The post Cantitatile de cereale ucrainene expediate prin portul Constanta au scazut in ianuarie appeared first on ZiarMM.

Comments