Caracatita mafiota la varful Guvernului Republicii Moldova. Cine le "tine spatele" afaceristilor car...

Una dintre aceste scheme, deconspirata de jurnalistul Cristian Mihai (Rizea), a fost pusa la cale de catre Vasile Tofan, reprezentantul fondului de investitii Horizon Capital la Chisinau, cel care se implica nestingherit in activitatea institutiilor importante ale statului si le dicteaza demnitarilor PAS ce legi sa promoveze si sa adopte, care sa-i legitimeze actiunile ilegale.

Vorbim despre planul care prevede ca Horizon Capital, actionarul Moldova Agroindbank (MAIB), sa vanda actiunile investitorilor straini. Tocmai de aceea, in perioada 2021-2022, Vasile Tofan a facut doua incercari de a include institutia financiara pe bursa de valori din Bucuresti si Londra. Nu intamplator la evenimentele de promovare a bancii la Moldovan Capital Markets Day (2021) si Moldova-Romania capital Bridges (2022) a fost prezenta si prim-ministra Natalia Gavrilita. Ea a avut misiunea sa-i convinga pe investitorii straini ca merita sa investeasca in MAIB.

"MAIB a fost cascavalul cu iz de mucegai pus pe masa investitorilor romani. Si nu ca ar fi banca rea, dar actionarii ei au fost si sunt in cardasie cu interlopi, tranzactionand si prejudiciind interesele Republicii Moldova. Pentru a crea o imagine perfecta, la sezatoarea de la Bucuresti au fost invitati reprezentanti ai Bancii Europene pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD), American Chamber din Bucuresti, toti directorii executivi ai bancilor locale din Republica Moldova, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si Vasile Tofan - prezent la eveniment in calitate de Senior Partner Horizon Capital si presedinte de administratie la Vinaria Purcari. Au fost prezenti prim - ministra Natalia Gavrilita si premierul roman Nicolae Ciuca. Impunerea prezentei prim-ministrilor este lesne de inteles - se dorea crearea unei impresii de legitimizare a viitoarei tranzactii la nivel guvernamental. Singurul scop urmarit a fost impingerea MAIB in buzunarul investitorilor romani", a relatat Cristian Mihai (Rizea).

Planul lui Vasile Tofan a fost insa deconspirat de catre autoritatile din Romania. Acesta este motivul pentru care Nicolae Ciuca s-a comportat circumspect si reticent in cadrul evenimentului.

"Natalia Gavrilita zambea si era bine dispusa. Nu zambea insa Nicolae Ciuca. Daca Tofan si gasca lui ar fi fost mai atenti, ar fi inteles ca, spre deosebire de autoritatile din Republica Moldova, cele din Romania protejeaza interesele, inclusiv economice, ale agentilor economici si cetatenilor din Romania. Iar tranzactiile cu iz de interlopi nu vor avea trecere pe piata romaneasca", a remarcat Cristian Mihai (Rizea).

Autoritatile din Romania au deconspirat caracterul vicios al tranzactiei, detaliul pe care au incercat sa-l ascunda Vasile Tofan si Natalia Gavrilita. MAIB din start nu poate fi de incredere pentru investitorii straini, in conditiile in care fostul actionar principal, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, a fost lipsit de dreptul de proprietate asupra bancii de catre institutiile statului, la ordinul lui Vladimir Plahotniuc. Autoritatile romanesti au constatat ca exista o intelegere intre Horizon Capital si Veaceslav Platon, prin care afaceristul si-a luat angajamentul sa taca, pentru ca fondul de investitii sa poata vinde avantajos actiunile MAIB la bursa de valori de la Bucuresti sau Londra.

"S-a linistit oare Veaceslav Platon, raiderul nr. 1 in spatiul CSI, ca a fost deposedat de aceste actiuni? Desigur ca nu! Dupa evenimentul "Moldovan Capital Markets Day " de la Londra, Dumitru Vicol, un reprezentant al diasporei moldovenesti, relata pe Facebook despre cum au laudat investitorii straini MAIB si Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, a remarcat ca discursul Nataliei Gavrilita a fost excelent. Veaceslav Platon a reactionat imediat, intrebandu-se retoric daca la vanzarea actiunilor MAIB se va anunta ca acestea au fost furate de la proprietari si ca vor fi revendicate mai devreme sau mai tarziu? O astfel de plasare a actiunilor la bursa se distruge printr-o singura scrisoare adresata conducerii bursei, a scris Veaceslav Platon. De aici reiese ca el nu a renuntat la ideea de a redobandi actiunile MAIB. Ulterior, Veaceslav Platon nu a mai revenit la subiect, nici macar cand a avut loc Moldova-Romania capital Bridges. Dupa ce Horizon Capital isi va lua banii din tranzactie, Veaceslav Platon va actiona in judecata statul Republica Moldova pentru recuperarea actiunilor sau a valorii de piata a acestora, deoarece regimul lui Vladimir Plahotniuc anume prin institutiile statului si in folosul statului l-a deposedat pe Veaceslav Platon de actiuni. Si cetatenii Republicii Moldova, iarasi, vor fi deposedati de milioane, iar bugetul tarii va ramane cu o gaura imensa", a atentionat Cristian Mihai (Rizea).

In concluzie, jurnalistul o intreaba pe prim-ministra Natalia Gavrilita ce rol joaca in planul desfasurat de catre Vasile Tofan, in detrimentul Republicii Moldova.

" Ce scop urmariti cand promovati la nivel international o banca privata? Pe cand Dumneavoastra, in postura de premier, ar fi trebuit demult sa verificati tranzactionarea bunurilor statului catre Horizon Capital si sa evaluati pierderile aduse bugetului tarii".

Comments