Care e capacitatea de secventiere genomica a Romaniei pentru noile tulpini SARS-CoV-2 - Adriana Pist...

Medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, spune ca testele secventiale, secventierile ,,se vor face atatea cate sunt necesare. Nu exista un numar de teste. Se vor face atatea cat trebuie sa se faca. Necesitatea vine din felul in care persoana respectiva, tulpina identificata la primul test RT-PCR pe care il face persoana respectiva arata. Exista asa-zise tulpini suspecte, in care anumite gene care sugereaza posibilitatea sa fie o tulpina de tip britanic, care face pe omul din laborator sa supuna aceasta tulpina unui proces de secventiere".

,,Sigur ca este un proces laborios, este un proces costisitor. Din cate stiu eu, costa in jur de 500 de euro, o secventiere de tulpina. Nu avem foarte multe laboratoare care sa faca acest lucru Dar in momentul in care exista o suspiciune, se trece la secventierea tulpinii respective. Adica nu este un numar pe care sa-l stabilim, pentru ca nici nu ar fi corect sa facem acest lucru. Corect este ca in momentul in care omul din laborator are o suspiciune asupra acelei tulpini sa faca demersurile pentru a fi secventiata", a explicat Adriana Pistol, la conferinta de presa a Comitetului national de vaccinare de marti.

Identificarea noii tulpini din Marea Britanie prin secventierea genomica

Marti, Marea Britanie a anuntat ca lanseaza o platforma pentru a ajuta si alte tari la identificarea noilor tulpini de coronavirus. Prin programul de colaborare cu alte state si Organizatia Mondiala a Sanatatii, Marea Britanie spera ca noile mutatii sa fie din timp identificate si raspandirea lor controlata.

Secventierea genomica ofera o alternativa de monitorizare in timp real a dinamicii transmiterii virale. Noua tulpina este extrem de contagioasa. Se stie ca prezenta noii tulpini din Marea Britanie indica o crestere a transmiterii comunitare a virusului.

Noua tulpina a virusului SARS-CoV-2 a aparut initial in Marea Britanie, in septembrie 2020. Ulterior a fost confirmata intr-o serie de tari, precum Italia, Danemarca, Olanda, Franta, Spania, Portugalia, Australia, Canada sau Germania.

Cercetarile internationale au indicat faptul ca, desi noua versiune de COVID-19 ar putea fi cu pana la 70% mai contagioasa, nu exista inca date care sa ateste ca infectia este mai mortala. Boris Johnson a anuntat saptamana trecuta ca noua tulpina este mai mortala decat varianta originiala a virusului cu 30%, dar a fost contrazis la o zi distanta de specialistii Sistemului national de sanatate, care au precizat ca nu au suficiente date pentru a trage o concluzie sigura.

CATE CAZURI CU NOUA TULPINA DIN MAREA BRITANIE - B.1.1.7 AU FOST IDENTIFICATE IN ROMANIA

La noi in tara, primul caz a fost depistat la inceputul lunii ianuarie. Pana marti, 26 ianuarie, au fost depistate cinci cazuri cu noua varianta de coronavirus din Marea Britanie.

Primul caz - Femeia infectata cu noua tulpina de SARS-CoV-2 din Marea Britanie - B.1.1.7, fara istoric de calatorie

Primul caz depistat cu noua tulpina la noi in tara a fost cel al unei femei din Giurgiu, pe 8 ianuarie. Pacienta in varsta de 27 ani a avut o forma usoara si a fost in stare clinica foarte buna, izolandu-se la domiciliu dupa analizele facute la spital. Ea a fost internata pe 3 ianuarie la Institutul ,,Matei Bals".

Barbat din Suceava infectat cu noua tulpina de coronavirus

Luni, 25 ianuarie, un al patrulea roman a fost diagnosticat cu aceasta mutatie. Este vorba despre un barbat din Suceava, intors recent din Regatul Unit. El a stat internat in Spitalul Judetean Suceava de pe data de 11 ianuarie pana pe 22, cand a solicitat sa fie externat, ramanand in izolare la domiciliu. A revenit la spital duminica seara, pe 24 ianuarie, si a fost reinternat in sectorul COVID-19 din Spitalul Siret. El a revenit luni, 25 ianuarie, la Spitalul Judetean din cauza agravarii starii generale, avand nevoie de oxigen.

Focarul-coronavirus cu noua tulpina din Marea Britanie de la Scoala nr. 28 din Bucuresti

Ulterior primelor cazuri a fost identificat focarul cu tulpina noua de SARS-CoV-2 din Marea Britanie la scoala nr. 28 din Capitala. S-a facut deja dezinfectia scolii in care lucreaza ingrijitoarea depistata cu noua tulpina. 9 din 10 persoane cu care aceasta a fost in contact au fost infectate.

Cazul din Constanta - al cincilea cu noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie, fara istoric de calatorie

Este vorba de un barbat de 69 de ani din Constanta, pensionar. Anuntul a fost facut de Ministerul Sanatatii care a transmis ca Institutul ,,Matei Bals" a temrinat secventierea genomica si a fost confirmata noua tulpina. Barbatul a inceput sa aiba simptome de boala in data de 28 decembrie 2020, iar in 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al carui rezultat a fost pozitiv. A fost internat la Constanta, iar din 7 ianuarie este internat la un spital din Capitala.

Comments