Care este cea mai buna faina pentru cozonac? Multa lume nu stie si face o mare greseala care strica...

In ultimii ani, firmele de morarit si panificatie au scos pe piata o multitudine de tipuri de faina, in functie de produsele pe care doriti sa le gatiti, astfel incat puteti gasi gata ambalata faina pentru cozonac, biscuiti, foitaj, semialba, alba, neagra.

Cea mai buna faina pentru cozonac. Categorii de faina

Tipurile de faina pot fi clasificate in functie de produsele pentru care sunt destinate, in felul urmator:

Faina 000 este ideala pentru aluaturile pufoase si aluaturile usoare de patiserie

Faina 480 (sau 450) este o faina fina, folosita in patiserie, de obicei o folosesc cofetariile

Faina 550 este o faina mai dura, insa este buna pentru orice aluat, fiind folosita la: prajituri, biscuiti, briose, paine , tarte, foi de placinta, croissante

Faina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosita pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.

Cum iti dai seama daca faina este de calitate. Testul gospodinei pricepute

In procesul de gatit putem folosi si o serie de tipuri de faina fara gluten precum:

Faina de migdale, o faina foarte moale, are aspectul ca o faina alba normala, este folosita des in produsele de patiserie. Este facuta din migdale crude macinate. Fiind o faina care nu creste usor este recomandata in retetele care nu necesita dospire, precum biscuiti, fursecuri.

Faina de hrisca se foloseste in cantitati mici, are o culoare intunecata, este foarte fina si moale. Poate fi folosita pentru prepararea brioselor, biscuitilor si prajiturilor, dar cu moderatie. Faina de hrisca se combina cu amidonul de porumb sau faina de tapioca pentru a obtine compozitia ideala.

Faina de cocos este o faina dulceaga, cu gust delicat. Este utilizata in retetele de paine, fiindca ajuta aluatul sa creasca mai repede. Este o faina care are un continut ridicat de grasimi saturate, fibre si proteine.

Faina de porumb, cunoscuta la noi sub numele de malai, se gaseste in magazine cu granulatii diferite: dure sau fine. Este perfecta pentru tortilla, mamaliga.

Faina de orez brun este utilizata pentru prepararea painii, ajuta la formare unei cruste crocante. Este o faina gustoasa si foarte nutritiva, se combina bine cu faina de hrisca.

Faina de in este bogata in acizi omega 3, are aroma de alune si poate fi utilizata in retetele de paine, blat de tort, prajituri pufoaset. Faina de in se pastreaza la rece pentru a-si mentine valoare nutritiva.

Cum se pastreaza faina

Cresterea unui blat pufos depinde in mare masura si de modul in care a fost pastrata faina cu care acesta a fost facut. Pentru un rezultat bun, faina trebuie sa fie cat mai uscata.

Daca alegeti sa pastrati faina in frigider, aceasta trebuie pastrata inchisa ermetic, astfel incat sa nu absoarba mirosurile. Daca alegeti sa o pastrati in dulap sau debara, este preferabil sa o tineti inchisa intr-un recipient de sticla, o punga de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.

Comments