Care sunt etapele unui tratament pentru parodontoza?

Care sunt etapele unui tratament pentru parodontoza?

Care sunt etapele unui tratament pentru parodontoza?

tratament parodontoza

Parodontoza sau boala parondontala este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta numerosi pacienti din lumea intreaga. Este o afectiune inflamatorie la nivelul gingiei si al tesuturilor de sustinere a dintelui. Are o evolutie progresiva, de lunga durata, cu simptome discrete, ceea ce face mai dificil orice tratament pentru parodontoza.

O complicatie este reprezentata de parodontita, o maladie severa si greu de tratat, in cadrul careia sunt afectate tesuturile mai profunde. Gingiile se retrag de pe dinti, radacinile devenind vizibile. Dintii devin mobili si apar asa-numitele pungi parodontale, spatii intre os si dintre, pline cu bacterii.

In acest fel, se poate ajunge chiar la pierderea dintilor. Problemele sunt agravate de faptul ca, frecvent, acest proces distructiv prezinta putine simptome, nefiind nici macar dureros. Odata instalata, parodontita severa nu se poate vindeca in totalitate, ci doar se opreste in evolutie, prin diagnosticare precoce, controale frecvente si tratament corespunzator.

Principalele cauze sunt placa bacteriana si tartrul, alti factori favorizanti fiind cariile netratate, malpozitia dentara, igiena deficitara, imunitatea scazuta, fumatul, diabetul sau existenta unor lucrari protetice vechi.

Tratament parodontoza - consultatia si etapele initiale

Totul incepe cu consultatia initiala, care consta in efectuarea unui examen clinic, in unele cazuri a unei radiografii, precum si a unui bilant parodontal. Acum, medicul evalueaza tehnicile de igiena orala a pacientilor si, daca sunt fumatori, le recomanda sa renunte la acest obicei.

Apoi, se trece la tratamentul initial, care poate sa includa mai multe abordari diferite. Este vorba despre detartraje repetate, dar si despre dezinfectia mecanica si chimica a pungilor parodontale cu solutii active puternic antiseptice.

Se poate ajunge, ulterior, la chiuretaje subgingivale si la utilizarea laserului, insotite de administrarea de antibiotice si de aplicarea locala a unor solutii de antibiotic precum Periocilin, care sigileaza si elibereaza substanta activa timp de 7 pana la 10 zile.

Tratament parodontoza, dupa reevaluare

tratament parodontoza

Dupa toate procedurile initiale, urmeaza o etapa de reevaluare, in cadrul careia se realizeaza masuratori ale pungilor parodontale si radiografii dentare de control.

In functie de rezultatele acestora, se poate ajunge la tratament chirurgical. Este vorba despre chiuretaj subgingival in camp deschis, despre gingivectomii si utilizarea laserului. De asemenea, se pot aplica membrane de colagen peste aditii de os sau pot fi utilizare diferite substante pentru regenerarea osului si a ligamentelor dintelui.

Odata problema rezolvata, devine importanta mentenanta, care se realizeaza prin vizite efectuate la dentist la interval de 3, 4 sau 6 luni, pentru curatare profilactica.

Tratament parodontoza cu laser

Dintre toate metodele enumerate, laserul dentar ofera cele mai multe avantaje. Prezinta o precizie foarte mare si un risc minim de infectie, deoarece sterilizeaza locul in care actioneaza. Nu este nevoie de suturi si nici de o anestezie puternica. De asemenea, reduce sangerarea, deoarece laserul are si meritul de a ajuta la coagularea vaselor de sange.

Utilizarea acestei tehnologii pentru tratament parodontoza are meritul suplimentar de a ucide bacteriile si de a stimula regenerarea tesuturilor. In plus, exista si alte proceduri care se pot efectua utilizand tehnologia bazata pe laser. Printre acestea se afla albirea dentara, terapia durerii sau tratarea asa-numitului suras gingival.

Nu lasa aceasta boala sa se agraveze! Indata ce observi ca exista probleme, viziteaza un cabinet stomatologic, singurul loc in care poti beneficia de ajutor de specialitate!

The post Care sunt etapele unui tratament pentru parodontoza? first appeared on Informatia Zilei.

Comments