Cartierul de Justitie, proiectul imobiliar de un miliard de euro de langa Biblioteca Nationala, va i...


Ministrul PNL al Justitiei, Alina Gorghiu, si fostul ministru al justitiei, senatorul PSD Robert Cazanciuc, au transmis miercuri, 24 aprilie, ca situatia juridica a terenurilor pe care se va construi Cartierul de Justitie a fost clarificata, urmand sa fie facute exproprieri, iar studiul de fezabilitate va intra cel mai probabil luna viitoare in procedura de avizare.


,,Au fost finalizate primele trei documentatii necesare: expertiza tehnica a fundatiei existente pe amplasament, studiu geotehnic si tema de proiectare. Pasul urmator este finalizarea studiului de fezabilitate. La sfarsitul lunii mai, speram ca va fi gata sa intre in procedura de avizare, iar in luna iulie, speram, noi cei din minister, ca vom avea hotararea de Guvern pe circuit astfel incat sa trecem la etapa urmatoare. Cea mai importanta este munca de uzura si anume pregatirile pentru derularea exproprierii imobilelor proprietate privata si care au presupus semnarea celui de-al doilea acord cu Banca Mondiala", a afirmat Alina Gorghiu, la Senat, citata de Agerpres.


Ea a precizat ca sumele cheltuite pana acum pentru Cartierul de Justitie au fost de 4,3 milioane de lei, bani obtinuti prin acord de imprumut - fonduri externe rambursabile si ca valoarea estimata a proiectului se ridica la peste un miliard de euro.


Constructia Cartierului Justitiei este asteptata sa se termine in anul 2030, daca nu vor aparea intarzieri, au declarat surse judiciare pentru Libertatea.


Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei, a spus si el ca situatia juridica a terenului viran a fost rezolvata si ca ,,nu mai exista cale de intors in momentul de fata".


,,Nu va dati seama ce nebunie juridica a fost cu acest proiect Cartierul Justitiei, 11 hectare, dintre care doua treimi detinute de stat si restul de Primaria Capitalei si de proprietari privati. Un svaiter, pur si simplu! A trebuit luat bucata cu bucata, fiecare teren, fiecare proprietar, ca era in litigiu cu Primaria, ca era in litigiu cu ministerul. Toate aceste lucruri s-au clarificat juridic", a afirmat Cazanciuc.


Terenul din zona Piata Unirii, abandonat dupa Revolutie


Cartierul Justitiei va fi construit pe terenul viran de 11 hectare, aflat vis-a-vis de Tribunalul Bucuresti, langa Biblioteca Nationala, aproape de Piata Unirii.


Terenul a fost multa vreme dorit de investitorii imobiliari, dupa ce fostul proiect de pe vremea lui Nicolae Ceausescu, numit de comunisti ,,Centrul de Creatie si Cultura - Cantarea Romaniei", a fost abandonat dupa Revolutia din 1989 si este parasit, plin de mizerie, cu multi caini vagabonzi, oameni ai strazii si drogati.


Din Cartierul de Justitie vor face parte peste 20 de instante judecatoresti, cele mai importante fiind Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti, Judecatoriile de Sector, Parchetele de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, de pe langa Tribunalul Bucuresti si de pe langa Judecatoriile de Sector, Directia Nationala Anticoruptie, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara.


Comments