Casa Regala va primi Palatul Elisabeta in folosinta pentru urmatorii 99 de ani

Casa Regala va primi Palatul Elisabeta in folosinta pentru urmatorii 99 de ani

Starea de sănătate a Regelui Mihai a pus pe tapet viitorul Casei Regale a României, astfel că Guvernul şi Casa Regală au căutat recent o cale pentru a-i oferi un statut oficial acestei instituţii.

Cea mai importantă prevedere din proiectul Guvernului se referă la Palatul Elisabeta. Acesta ar urma să rămână în proprietatea statului, dar să-i fie acordat Casei Regale, spre folosinţă, în următorii 99 de ani. Adică până în 2115. În cazul morţii Regelui Mihai, familia regală ar fi fost nevoită să părăsească reşedinţa, care i-a fost acordată fostului suveran pe durata vieţii, cum prevede legea pentru toţi foştii şefi ai statului român.

Casa Regală va avea un serviciu administrativ cu 20 de angajaţi, plătiţi de la bugetul de stat. Printre altele, serviciul va administra patrimoniul acestei instituţii şi va asigura reprezentarea ei în instanţă.

Care va fi rolul oficial, scris în lege, al Casei Regale? Proiectul prevede că instituţia se angajează să promoveze tradiţiile şi identitatea româneşti, să se implice în acţiuni caritabile şi să încurajeze educaţia şi produsele româneşti de calitate. Mai mult, Casa Regală va colabora cu autorităţile publice centrale şi locale, pe bază de protocol.

Şeful Casei Regale - care va fi recunoscut oficial printr-o declaraţie adoptată de Parlament - va prezenta anual Legislativului, în scris sau în faţa plenului reunit, un raport asupra activităţii instituţiei pe care o reprezintă.

Casa Regală salută, într-un comunicat, proiectul de lege, şi invită toţi cetăţenii interesaţi să participe la dezbaterea publică pe marginea proiectului de Lege.

Articole recomandate

Comments