Cat de sanatoase sunt, de fapt, rosiile crapate? Acum ca stii, mai mananci?

Cat de sanatoase sunt, de fapt, rosiile crapate? Acum ca stii, mai mananci?

Cat de sanatoase sunt, de fapt, rosiile crapate? Acum ca stii, mai mananci?

Cu siguranta, ai intalnit cel putin o data o rosie crapata si te-ai intrebat daca aceasta este comestibila. Desi este o intrebare valida, raspunsul este disputat. Daca unele persoane prefera sa le evite pe cele cu crapaturi, altii le considera la fel de bune ca si cele fara imperfectiuni. Deci, care este adevarul? Sunt rosiile crapate cu adevarat sigure si comestibile?

In primul rand, trebuie sa intelegem de ce anumite rosii ajung sa fie crapate. Acest lucru se intampla deoarece coaja rosiei nu poate creste suficient de rapid pentru a se adapta cresterii rapide a plantei, ceea ce rezulta intr-o alterare a cojii, facand-o sa se crape. Aceasta poate fi cauzata de diverse factori precum fluctuatii mari de temperatura, apa neregulata sau alte conditii meteorologice neconventionale.

In unele situatii, rosiile au capacitatea de a se vindeca singure in timp, dar exista si cazuri in care crapaturile se pot agrava pana la punctul in care fructul nu este potrivit pentru consum. In plus, unele crapaturi se pot vindeca temporar, dar apoi se deschid din nou, creand un aspect de cusatura pe suprafata rosiei.

Cei mai multi oameni considera ca rosiile crapate sunt bune de mancat, si o pot face fara probleme. Contrar acestei credinte, exista opinii care considera ca rosiile crapate pot fi periculoase pentru sanatate. Straturile superioare ale cojii crapate pot oferi puncte ascunse de intrare pentru bacterii daunatoare, cum ar fi E. coli si Salmonella, care pot cauza probleme de sanatate.

Atunci cand o rosie este usor crapata, aceasta poate fi consumata fara probleme, spun medicii. Totusi, in cazul unei crapaturi severe, aceasta poate atrage muste de fructe si poate dezvolta ciuperci, mucegai si bacterii in interior. Este important sa fii atent la aspectul rosiilor pe care le cumperi, sa alegi cele cu suprafata cat mai uniforma si sa eviti cele cu crapaturi mari sau deschise.

In cazul in care rosia prezinta zone afectate, acestea pot fi indepartate, iar bucatile neafectate pot fi utilizate in diferite preparate culinare cum ar fi salate, sandvisuri sau sosuri, fara sa fie o problema. Aproape intotdeauna, partile bune ale rosiei isi vor pastra gustul neschimbat, chiar daca alte zone sunt crapate sau afectate.

In cazul in care observi ca o rosie este aproape de coacere si prezinta crapaturi, este bine sa o recoltezi si sa o lasi sa se coaca pe pervaz sau pe blatul din bucatarie. Lasand-o sa ramana agatata de planta, aceasta va continua sa absoarba apa, situatie ce poate duce la o degradare accentuata a rosiei.

Comments