Cat ii costa pe baimareni o masa de Craciun?
Anul acesta, o familie medie va cheltui aproximativ 400 lei pentru a pune pe masa de Craciun, carne de porc si pui, branza, fructe, legume, carnati si cozonaci.
Cele mai mari cheltuieli vor fi indreptate spre achizionarea carnii de porc, care s-a scumpit cu 33%, pana la 8 lei pe kilogram, comparativ cu anul trecut, cand putea fi cumparata cu 6 lei/kg. La ora actuala pretul carnii de porc este stabil, dar preturile preparatelor din care de porc au cunoscut anumite oscilatii de un procent de 1 – 2%.
De exemplu, in hipermarketurile baimarene, jambonul se vinde la pretul de 8,95 lei/kg, in timp ce o pulpa de porc atinge 14 lei/kg.
Doritorii care aleg sa cumpere carne si mezeluri de la ferma Zootehnica din Baia Mare sunt asteptati cu urmatoarele preturi:
Carne de porc – 14 lei/kg
Piept fara os – 12,4 lei/kg
Cotlet – 18 lei/kg
Salam Deco – 48,5 lei/kg
Salam Mediteranean – 17 lei/kg
Pentru un cos de fructe compus din: ananas, grapefruit, mandarine, banane si struguri albi un baimarean va achita circa 45 lei:
Ananas – 6,99 lei/kg
Grapefruit -4,49 lei/ kg
Mandarine – 2,99 lei/kg
Banane – 4,49 lei/kg
Struguri albi – 12,99 lei/kg
Pentru cei care doresc ca masa de Craciun sa fie preparata cu bucate putin mai sofisticate, vor scoate din buzunar cel putin 50 lei/persoana, potrivit unui bucatar baimarean, Dancea I.
Meniu sofisticat de Craciun: 50 lei/persoana
Briosa cu crema de branza si muschi afumat – 5 lei
Tartina cu somon afumat – 4 lei
Tarta de legume cu bacon la cuptor – 2,5 -3 lei
Frigaruie traditionala – 5 lei
Friptura de vita cu sos de ton / somon la gratar cu legume griliate – 20 lei
Ciorba de vacuta cu legume -7 lei
Tarta cu mere si scortisoara – 6 lei
Panettone – 25 -30 lei
Bianca VLASAN
Comments