Catalin Predoiu, noi declaratii despre scandalul drogurilor: "La nivel politic nu s-a perceput la ti...

Catalin Predoiu a afirmat, duminica, la Prima News, ca lupta impotriva traficului de droguri nu porneste de la zero.

"Lucrurile nu se intampla peste noapte, mai ales la un fenomen de asemenea dimensiuni. Dar, pe de alta parte, pot sa va asigur si pe dumneavoastra si pe cetateni ca nici nu plecam de la un zero, cu toate neajunsurile si neimplinirile. Acest aparat lucreaza si credeti-ma ca lucreaza din greu si pus sub presiune, nu numai de provocarile din teren. Personal si eu fac aceasta presiune in sens pozitiv de a duce lucrurile inainte", a afirmat Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a adaugat ca fenomenul nu a fost combatut eficient.

"Pe de o parte, fenomenul exista, nu a fost combatut eficient. Avem o problema, trebuie sa fim mai buni, dar automat se trage si concluzia si nu se face nimic sau nu s-a facut nimic pentru asta. Aici eu am o rezerva cel putin, ca sa nu spun ca sunt gata sa contrazic", a explicat Catalin Predoiu.

Moderatorul i-a atras atentitia ca, daca ar critica activitatea MAI, ar insemna sa isi atace superiorul ierarhic de la partid, adica pe Lucian Bode, fostul ministru de Interne.

"Miza e mult prea mica pentru mine. Ministerul de Interne nu are miza politica. Nu vreau sa il joc politic. Ceea ce fac acesti oameni este mult prea important pentru fiecare cetatean ca sa-mi permit indecenta sa joc politic performanta ministerului, dar sunt obligat si fata de acest aparat cu care de maine dimineata, nu ca reiau munca, continui munca pentru ca aici nu inceteaza munca niciodata, e non stop, sa recunosc acolo unde se munceste si sa fiu corect in evaluarile si in concluziile mele. Adica de acord, criticam, aratam unde nu-i in regula, mobilizam oamenii, ca asta este scopul acestei discutii, ne reorganizam daca e nevoie", a explicat Predoiu.

El a mai fost intrebat cum au ajuns scolile pline de droguri in Romania.

"Pe de o parte, fenomenul s-a raspandit. E o afacere globala. 85 de milioane, intre 15 si 64 de ani, au declarat ca au prizat droguri cel putin o data. 85 de milioane. 30 de miliarde e piata numai in Europa. Aceasta afacere s-a globalizat, a penetrat incet, incet in Romania. Mecanismul nu a fost adaptat permanent si a intervenit o desconsiderare a fenomenului", a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Intrebat daca statul a protejat retelele de traficanti, Catalin Predoiu a raspuns: "Nu am nicio informatie in acest sens".

El a mai adaugat ca la nivel politic nu s-a perceput la timp gravitatea problemei.

"La modul general, la nivel politic, nu s-a perceput la timp gravitatea problemei. De aceea, eu va pot nuanta declaratii de acum trei luni de zile. Este un lucru pe care l-am initiat si facut acum trei ani de zile. Tot Ministerul de Interne a facut o strategie contra crimei organizate si traficului de persoane si acolo sunt declaratiile din 2010-2011, cand elaboram legi. Pe de alta parte, institutional, armata nu a fost pregatita pe masura ce a evoluat inamicul. Stiti de cand este legea privind combaterea drogurilor de mare risc? Din 2000. Au trecut de atunci 23 de ani. Deci, cum poate sa fie pregatita o institutie sa lupte contra unui astfel de fenomen cu o lege din 2000 contra substantelor psihoactive?", a mai transmis Catalin Predoiu.

El a mai afirmat ca acest fenomen nu poate fi eradicat in cateva luni.

"Nu stiu daca o sa putem instantaneu, intr-o luna, in doua luni de zile, sa eradicam acest fenomen. Nu vreau nici sa fiu neserios in ce spun. Pe de alta parte, expozeul dumneavoastra mai ridica o problema pe care, cu iertare, nu ati atins-o. E si o problema educativa si culturala. Dumneavoastra descrieti un fenomen care a penetrat in foarte multe locuri, de la scoli, licee pana la cluburi, restaurante sau lumea artistica si nu numai. Inseamna ca este un fenomen, e o problema educativa si una culturala. Inseamna ca fenomenul trebuie abordat din mai multe parti. Daca vom astepta doar prin represiune eradicarea acestui fenomen e foarte complicat pentru ca combaterea vizeaza doua laturi: partea de trafic se duce spre furnizor, partea de consum se duce spre client, spre consumator. Este imposibil sa rezolvi doar prin aceasta actiune problema drogurilor oricat ai confisca, oricat ai trimite in judecata, oricat ai destructura", a afirmat Predoiu.

Comments