Cati romani isi sarbatoresc astazi onomastica

Cati romani isi sarbatoresc astazi onomastica

Cati romani isi sarbatoresc astazi onomastica

,,In duminica de Florii, oamenii au voie sa manance peste. Merg la biserica ducand flori si se intorc ducand matisori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodarie si o pun la icoana: peste an ea capata tot felul de intrebuintari. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea oualor. Cum este vremea de Florii, asa va fi si de Paste. Sunt locuri unde in aceasta zi oamenii nu se spala pe cap, de teama sa nu albeasca (incarunteasca) la fel ca pomii aflati in floare. In alte parti se spala pe cap tocmai in aceasta zi, dar cu apa in care au fiert busuioc si fire de la canafii unui prapor care a fost purtat la o inmormantare de fata mare. Ca sa fie de folos parului, sa-l faca sa straluceasca de sanatate, apa trebuie varsata la radacina unui par", scrie Irina Nicolau in ,,Ghidul sarbatorilor romanesti" (Humanitas, 1998).

Cu o saptamana inainte de patimile sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim pe un asin, inconjurat de cei 12 apostoli. Multimea, recunoscandu-l ca pe adevaratul Mantuitor, l-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Iisus si-a pregatit singur intrarea ca sa fie recunoscut ca fiind Mesia, iar cand l-au vazut, oamenii au inceput sa strige: ,,Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului".

Floriile deschid ciclul sarbatorilor de Paste, care se incheie la Inaltarea Domnului.

In ziua de Florii exista obiceiul ca oamenii sa mearga la Biserica avand in maini ramuri de salcie inmugurite, pentru a fi sfintite de catre preot, obicei care aminteste de intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, cand a fost intampinat de multime cu ramuri de maslin, crengute de palmier sau cu flori.

Crengutele de salcie vor fi impartite credinciosilor ce au participat la slujba de Florii, care le vor duce acasa si le vor pune la icoane, la geamuri, la usi si la porti, pentru a le apara casele de rele si necazuri.

Sarbatoarea de Florii inseamna si a doua ,,dezlegarea la peste", dupa cea de la Buna Vestire, pentru cei care tin post.

Ziua de Florii reprezinta si inceputul ultimei saptamani a Postului Pastelui sau Saptamana Patimilor.

Din seara de duminica, bisericile incep slujbele speciale ale Saptamanii Mari, numite denii. In aceste slujbe pot fi regasite toate momentele remarcabile din viata Mantuitorului, de la intrarea acestuia in Ierusalim si pana la Invierea Sa din morti.

Traditii si obiceiuri de Florii

In unele zone ale tarii, oamenii de la sate se incing cu ramurile de salcie, deoarece se spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai puternici.

De Florii, oamenii merg la mormintele rudelor pentru a le agata de cruci crengutele de salcie, astfel acestia vor sti ca Pastele se apropie.

Tot in ziua de Florii, exista traditia ca snurul de la martisor sa fie agatat intr-un copac inmugurit sau inflorit, pentru a avea sanatate si belsug in anul ce urmeaza.

Exista in unele zone ale tarii si obiceiul ca fetele singure sa-si puna busuioc sub perna ca sa devina mai frumoase si mai dorite de flacai, pentru a se putea marita in acel an.

In alte zone, de Florii se scoate zestrea din casa, pentru a fi aerisita.

Un alt obicei intalnit in unele zone este acela ca parintii sa ii loveasca pe copii cu nuielusa de salcie cand vin de la biserica, pentru a creste sanatosi si intelepti.

Comments