Cazul Zaharcenko se transforma in cel mai mare dosar de coruptie al Rusiei postsovietice. A lucrat s...

Pe 9 septembrie, aproximativ 125 de milioane de euro şi 2 milioane de dolari au fost găsiţi într-un apartament din Moscova ce figurează pe numele surorii lui Dmitri Zaharcenko, directorul adjunct al Serviciului de combatere a corupţiei din cadrul Ministerului rus de Interne. Tot în aceeaşi zi, agenţi ai FSB şi din cadrul Comitetului de Anchetă au confiscat peste 200.000 de euro dintr-un autoturism atribuit lui Zaharcenko.

Aceste sume impresionante de bani au fost descoperite în cadrul unei anchete deschise recent pe numele lui Dmitri Zaharcenko ca urmare a unor suspiciuni de luare de mită. Potrivit procurorilor, colonelul din Ministerul de Interne a luat mită în valoare de 7 milioane de ruble (aproximativ 96.000 de euro) în decembrie 2015 pentru a înlesni anumite activităţi pentru oameni de afaceri. Însă acest episod este doar un punct de plecare. Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de Novaia Gazeta, arestarea lui Zaharcenko este legată de cea a liderului mafiot Zahar Kalaşov, supranumit „Şarko Tânărul“. În urmă cu câteva luni, mai mulţi responsabili ai Comitetului de Anchetă, însărcinat cu principalele investigaţii în domeniul criminalisticii în Rusia, au fost deja arestaţi, fiind suspectaţi că au închis ochii la activităţile acestui lider mafiot în schimbul unei mite de un milion de dolari. Apoi, o serie de informaţii au început să iasă la iveală după reţinerea lui Dmitri Zaharcenko.

Banii găsiţi în apartamentul lui Zaharcenko FOTO Sledkom

Adus în faţa justiţiei pe 10 septembrie, a doua zi după reţinere, Dmitri Zaharcenko a negat acuzaţiile de luare de mită, abuz de putere şi obstrucţionarea anchetei formulate pe numele său. El susţine că nu are nicio legătură cu banii găsiţi în apartament şi în maşină.

„Nu am locuit niciodată în acel apartament. Maşina nu îmi aparţine. Nu am primit mită. Nu am fost prezent la percheziţii şi am deschis mereu toate uşile. Acuzaţiile sunt de neînţeles“, a declarat el în instanţă.

Însă proprietarul maşinii, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, spune la rândul său că i-a împrumutat bunul său lui Zaharcenko şi că banii sunt într-adevăr ai lui.

Până la elucidarea unor aspecte din anchetă, Zaharcenko a fost plasat în arest preventiv pentru două luni, până la 8 noiembrie.

Între timp, presa rusă a devenit tot mai interesată de activităţile lui Zaharcenko, care, în opinia unor experţi anticorupţie, poate ajunge implicat în cel mai important dosar anticorupţie din istoria postsovietică a Rusiei.

De unde provin banii?

Potrivit mai multor surse anonime din cadrul poliţiei şi serviciilor de securitate citate de Kommersant, TASS şi RIA Novosti, deşi Zaharcenko era filat pentru legăturile sale cu „Şakro Tânărul“, banii găsiţi în cursul percheziţiilor sus-menţionate ar proveni de la Nota Bank, care a rămas fără licenţă în noiembrie 2015 şi este vizată de o anchetă.

Doi foşti acţionari ai Nota Bank, Dmitri şi Vadim Erohin, precum şi directoarea financiară Galina Marciukova au fost arestaţi la rândul lor la mijlocul lui august şi plasaţi în arest preventiv pentru două luni în acest dosar. Ei sunt acuzaţi că au deturnat 26 de miliarde de ruble (aproximativ 360.000 de milioane de euro).

„Galina Marciukova şi Dmitri Zaharcenko sunt prieteni de mai mult timp. El a avertizat-o în legătură cu percheziţiile şi cu faptul că risca să fie reţinută. De asemenea, a recuperat o parte din banii deturnaţi pentru a-i depozita provizoriu“, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Avocatul lui Zaharcenko, Iuri Novikov, nu a negat, în cursul procesului, legătura dintre clientul său şi Galina Marciukova, dar a dezminţit faptul că acesta i-ar fi transmis informaţii.

Însă acest caz nu este decât unul dintre multe altele.

Averea lui Dmitri Zaharcenko

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei citate de LifeNews, Dmitri Zaharcenko ar avea patru apartamente în Moscova, estimate la 700 de milioane de ruble (peste 9,6 milioane de euro). Aceste apartamente sunt înregistrate pe numele părinţilor săi, dar şi al surorii sale. Potrivit LifeNews, apartamentul în care au fost găsiţi banii cash nu era locuit. Rosbalt dezvăluie de asemenea, în baza unei surse din cadrul forţelor de ordine, că familia Zaharcenko are în proprietate un etaj întreg dintr-un complex rezidenţial din Barcelona. Mai mult, tatăl lui Dmitri, Viktor Zaharcenko, ar ascunde 300 de milioane de euro în conturi bancare deschise în Elveţia.

Cum a făcut un demnitar însărcinat cu lupta anticorupţie atâţia bani?

Dmitri Zaharcenko a devenit angajat al Poliţiei Ruse acum 16 ani. El a lucrat iniţial în cadrul unei brigăzi financiare, după care s-a alăturat, în 2005, structurii anticoruţie din Ministerul de Interne.

Cariera şi bunăstarea sa au luat avânt în 2007, când a fost numit director adjunct al direcţiei din cadrul Serviciului anticorupţie din Ministerul rus de Interne specializate pe investigarea fraudelor bancare. Potrivit Rosbalt, odată ajuns în acest post, Zaharcenko s-a împrietenit cu Dmitri Zabednov, „omul care putea rezolva orice problemă“ şi care i-a asigurat ascensiunea ulterioară.

Sub supravegherea lui Zabednov, Zaharcenko a devenit implicat în tot felul de activităţi ilegale, intermediind afaceri, avertizând persoane ajunse în vizorul serviciilor de aplicare a legii etc. „Mijlocitorul“ Zaharcenko a lucrat şi manevrat timp de nouă ani pentru/între funcţionari de stat, generali, politicieni, interlopi şi oameni de afaceri, reuşind să se menţină în picioare chiar şi după moartea misterioasă a „iniţiatorului“ său, în 2012, şi fiind remunerat generos pentru serviciile sale.

El nu ar fi străin de afaceri ale interlopului „Şakro Tânărul“ şi nici de ale omului de afaceri Mihail Slobodin, acuzat că ar fi încercat să dea 800 de milioane de ruble (peste 11 milioane de euro) drept mită Guvernului Republicii Komi.

„Zaharcenko era la curent cu mersul unor astfel de afaceri şi îşi folosea poziţia în scopuri personale. Mihail Slobodin a reuşit să fugă la timp din ţară şi se află în prezent în străinătate“, a precizat o sursă apropiată dosarului pentru Rosbalt.

„Salariu“ lunar de 150.000 de dolari de la Gherman Gorbunţov

Tot datorită lui Zabednov, Zaharcenko a ajuns în 2007 în solda bancherului Gherman Gorbunţov, scrie Rosbalt.

Acesta din urmă i-ar fi plătit un „salariu“ lunar de 150.000 de dolari pentru a-i asigura spatele şi a-i rezolva diverse probleme cu serviciile de aplicare a legii.

Între 2005 şi 2010,  grupul financiar-bancar al lui Gorbunţov era considerat cel mai mare jucător pe piaţa de capital din Rusia. Totodată, Gorbunţov devenise un maestru în scoaterea ilicită a capitalului din Rusia în străinătate.

Afacerile lui Gorbunţov au început să scârţîie în 2009, când din una dintre băncile sale a dispărut un miliard de dolari care ar fi aparţinut unor parteneri importanţi ce aveau legături cu Căile Ferate Ruse.

Potrivit Rosbalt, Zaharcenko nu l-a trădat pe Gorbunţov, după care au început problemele pentru el.

Gorbunţov a fugit în Republica Moldova, unde la sfârşitul lui 2008 preluase UniversalBank. În 2011, bancherul rus a fost nevoit să fugă la Londra, unde în martie 2012 a fost ţinta unei tentative de omor comise de interlopul moldovean Vitalie Proca.

Gherman Gorbunţov

Fără precedent

Potrivit militantei anticorupţie Irina Rukina, cazul Zaharcenko este fără precedent în istoria postsovietică a Rusiei.

„Nu există ceva asemănător, nici măcar în ceea ce priveşte suma de bani. Dacă miliardul de ruble (aproximativ 13,8 milioane de euro) găsit acasă la guvernatorul regiunii Sahalin, Aleksandr Horoşavin (arestat în martie 2015, suspectat că a luat mită în valoare de 5,6 milioane de ruble, adică peste 77.000 de euro, n. red.), a fost un şoc pentru societate, rămâi de-a dreptul fără voce la tona de bani descoperită asupra unui poliţist de rang înalt“, a declarat Rukina pentru lenta.ru.

În opinia lui Viktor Ţâmbal, un expert al Comitetului Naţional Anticorupţie, cazul lui Dmitri Zaharcenko aminteşte de cel al lui Denis Sugrobov, fostul şef al Serviciului anticorupţie din Ministerul rus de Interne, care a fost arestat la începutul lui 2014 pentru o serie de infracţiuni în care se intersectează abuzul de putere cu corupţia.

„Acest paradox, când cei însărcinaţi cu combaterea  corupţiei se dovedesc a fi cei mai corupţi, e pe cale de a deveni o tradiţie de tristă amintire pentru istoria recentă a Rusiei“, îşi exprimă regretul Viktor Ţâmbal.

De la Kremlin, Dimtri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, a dat asigurări că Vladimir Putin a fost informat cu privire la cazul Zaharcenko, subliniind că lupta anticorupţie este „un proces multiform şi dificil“. 

Ministrul de Interne, Vladimir Kolokolţev, a ordonat la rândul său o inspecţie internă, în scopul stabilirii „cauzelor şi circumstanţelor“ arestării lui Dmitri Zaharcenko, care are loc în contextul anunţării unor reforme majore în serviciile de securitate şi aplicare a legii în Rusia.

Comments