Ce alimente contin cel mai mult plastic. Studiul care ne va face sa fim mai atenti la ce cumparam

Ce alimente contin cel mai mult plastic. Studiul care ne va face sa fim mai atenti la ce cumparam

Ce alimente contin cel mai mult plastic. Studiul care ne va face sa fim mai atenti la ce cumparam

Prezenta nanoplasticelor care ajung in circuitul sangvin constituie un pericol pentru bolile cardiovasculare, dar si o explicatie pentru tot mai frecventele morti subite.

Orice e mai mic de 1 micrometru este un nanoplastic care trebuie masurat in miliardimi de metru. Nici vegetarienii nu pot scapa, conform unui studiu din 2021. Daca plasticul este suficient de mic, fructele si legumele pot absorbi microplastice prin sistemul lor radicular si pot transfera acele fragmente chimice la tulpina, frunzele, semintele si fructele plantei. Sarea poate fi plina de plastic. Un studiu din 2023 a constatat ca sarea roz Himalayana bruta extrasa din pamant avea cea mai mare cantitate de microplastice, urmata de sarea neagra si sarea marina. Zaharul este, de asemenea, "o ruta importanta de expunere umana la acesti micropoluanti", conform unui studiu din 2022.

Chiar si pungile de ceai, multe dintre acestea fiind facute din plastic, pot elibera cantitati enorme de plastic. Cercetatorii de la Universitatea McGill din Quebec, Canada au descoperit ca prepararea unui singur plic de ceai din plastic a eliberat in apa aproximativ 11,6 miliarde de microplastice si 3,1 miliarde de particule nanoplastice. O alta sursa de contaminare cu plastic o reprezinta orezul. Un studiu realizat la Universitatea Queensland a descoperit ca pentru fiecare 100 de grame (1/2 ceasca) de orez consumate, oamenii ingera trei pana la patru miligrame de plastic - aceasta cantitate creste la 13 miligrame per portie pentru orezul instant. (Potrivit cercetatorilor, puteti reduce contaminarea cu plastic cu pana la 40% prin spalarea orezului. Acest lucru ajuta si la reducerea arsenicului, care poate fi prezent in concentratii mari in orez.)

Sa nu uitam de apa imbuteliata. Un litru de apa - echivalentul a doua sticle de apa de dimensiuni standard - continea in medie 240.000 de particule de plastic din sapte tipuri de plastice, inclusiv nanoplastice, conform unui studiu din martie 2024. Desi microplasticul a fost gasit in plamanii umani, tesuturile placentare maternale si fetale, laptele matern uman si sangele uman, pana recent existau foarte putine cercetari referitoare la modul in care acesti polimeri afecteaza organele si functiile corpului.

Un studiu din martie 2024 a descoperit ca persoanele care au microplastice sau nanoplastice in arterele de la gat aveau de doua ori mai multe riscuri sa faca un atac de cord, un accident vascular cerebral sau sa moara din orice cauza in urmatorii trei ani. Nanoplasticele sunt cel mai ingrijorator tip de poluare pentru sanatatea umana, spun expertii. Acest lucru se datoreaza faptului ca particulele minuscule pot invada celulele si tesuturile individuale din organele majore, putand intrerupe procesele celulare si depunand substante chimice care perturba sistemul endocrin.

Loteria Romana va lansa un nou loz pentru cei care se simt norocosi. Cat va costa ,,Lozul Team Romania"

"Toate aceste substante chimice sunt folosite in fabricarea plasticului, deci, daca un plastic ajunge in noi, el transporta aceste substante chimice", a declarat Sherri "Sam" Mason, directorul pentru sustenabilitate la Penn State Behrend din Erie, Pennsylvania. "Si, pentru ca temperatura corpului este mai ridicata decat cea exterioara, acele substante chimice vor migra din plastic si vor ajunge in corpul nostru," a spus Mason. "Aceste substante chimice pot fi transportate catre ficatul, rinichii si creierul tau si chiar pot traversa bariera placentara si sa ajunga la un copil nenascut," a spus ea.

"In prezent, nu exista un consens stiintific cu privire la impactul potential asupra sanatatii a particulelor de nano- si microplastic. Prin urmare, rapoartele media bazate pe presupuneri nu fac altceva decat sa sperie inutil publicul," a declarat un purtator de cuvant al Asociatiei Internationale a Apelor Imbuteliate, o asociatie industriala, anterior pentru CNN.

In studiul din februarie, publicat in Environmental Research, cercetatorii au analizat peste o duzina de proteine consumate frecvent, inclusiv carne de vita, creveti pane si alte tipuri de creveti, piept de pui si nuggets, carne de porc, fructe de mare, tofu si mai multe alternative de carne pe baza de plante, cum ar fi nuggets, bucati de plante asemanatoare cu carne de vita tocata si chiftelute pe baza de plante.

Crevetii pane contineau de departe cele mai multe materiale plastice minuscule, cu mult peste o medie de 300 de bucati de microplastic pe portie. Nuggets-urile pe baza de plante au ocupat locul al doilea, cu mai putin de 100 de bucati per portie, urmate de nuggets-urile de pui, chiftelutele de peste Pollock, crevetii albi minim procesati din Golful White, crevetii roz proaspat prajiti din Key West si o chifteluta pe baza de plante asemanatoare cu pestele.

Cea mai buna bautura care poate inlocui cafeaua. Usor de preparat, are ingrediente care iti vor da energie pe tot parcursul zilei

Proteinele cel mai putin contaminate au fost din pieptul de pui, urmate de cotletele de porc si tofu. Dupa compararea rezultatelor cu datele de consum ale consumatorilor, cercetatorii au estimat ca expunerea medie a adultilor americani la microplastice ar putea varia intre 11.000 si 29.000 de particule pe an, cu o expunere estimata maxima de 3,8 milioane de microplastice pe an.

Oceanele sunt pline de plastic, iar mai multe studii au aratat cum acestea ajung in fructele de mare pe care le consumam. Cu toate acestea, mai putine studii s-au uitat la legume si la proteinele animale terestre, cum ar fi bovinele si porcii, conform unui studiu din august 2020. Studiul, publicat in revista stiintifica Environmental Science, a descoperit intre 52.050 si 233.000 de particule de plastic sub 10 micrometri - fiecare micrometru este aproximativ diametrul unei picaturi de ploaie - intr-o varietate de fructe si legume.

Merele si morcovii au fost cele mai contaminate dintre fructe si legume, respectiv, cu peste 100.000 de microplastice per gram. Cele mai mici particule au fost gasite in morcovi, in timp ce cele mai mari bucati de plastic au fost gasite in salata, care a fost si cea mai putin contaminata leguma. Exista un numar uluitor de plasticuri in lume astazi, conform unei analize recente - 16.000 de substante chimice plastice, dintre care cel putin 4.200 sunt considerate "extrem de periculoase" pentru sanatatea umana si mediul inconjurator.

Pe masura ce aceste substante chimice se descompun in mediu, ele pot deveni microplastice si apoi nanoplastice, particule atat de mici incat stiinta a luptat decenii intregi sa le vada. Un studiu recent care a utilizat tehnologie noua a descoperit ca numarul de nanoplastice in trei marci populare de apa vandute in Statele Unite este cuprins intre 110.000 si 370.000 pe litru, daca nu si mai mult. Un litru este echivalentul a aproximativ doua sticle de apa de 16 uncii.

Revolta pe internet din cauza unei reclame Sephora care jigneste victimele Experimentului Pitesti

Cercetarile anterioare folosind tehnologii mai vechi identificasera doar aproximativ 300 de nanoplastice in apa imbuteliata, impreuna cu microplastice mai mari. Nivelurile de contaminare gasite in apa imbuteliata intaresc sfaturile de mult timp oferite de experti de a bea apa de la robinet din recipiente de sticla sau otel inoxidabil pentru a reduce expunerea, a spus Mason. Acest sfat se aplica si altor alimente si bauturi ambalate in plastic, a adaugat ea.

,,Oamenii nu considera ca plasticul se desprinde, dar se intampla," a spus ea. ,,In aproape aceeasi masura in care noi eliminam constant celulele de piele, plasticul se desprinde constant in bucatele mici care se rup, cum ar fi atunci cand deschizi containerul de plastic pentru salata cumparata din magazin sau un branza care este ambalata in plastic."

In timp ce stiinta invata mai multe despre plasticul pe care il consumam, exista lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-si reduce expunerea, conform expertilor. Incearca sa eviti sa consumi orice a fost depozitat intr-un container de plastic. Cauta alimente depozitate in sticla, email sau folie de aluminiu. Poarta imbracaminte fabricata din materiale naturale si achizitioneaza produse de consum realizate din materiale naturale. Nu folosi cuptorul cu microunde pentru incalzirea alimentelor in recipiente de plastic. In schimb, incalzeste alimentele pe aragaz sau in cuptorul cu microunde folosind vase de sticla. Daca poti, consuma cat mai multe alimente proaspete si limiteaza achizitionarea alimentelor procesate si ultraprocesate ambalate in plastic.

Inteligenta Artificiala s-a apucat sa produca imagini halucinante cu Iisus Hristos si a impartit internetul in doua tabere

Comments