Ce alimente de post sunt indicate in zilele caniculare. Mare atentie la PESTE si produsele din peste

Ce alimente de post sunt indicate in zilele caniculare. Mare atentie la PESTE si produsele din peste

Ce alimente de post sunt indicate in zilele caniculare. Mare atentie la PESTE si produsele din peste

Alegerea alimentelor de post pe timpul caniculei trebuie sa fie axata pe hidratare, usurinta digestiei si aportul de nutrienti esentiali. Fructele si legumele proaspete, salatele, smoothie-urile si supele reci sunt excelente pentru a mentine corpul racorit si bine hidratat, potrivit Info Cons. Printre cele mai recomandate se numara:

Pepenele verde: Este extrem de hidratant si racoritor datorita continutului sau ridicat de apa.

Castravetele: Are un continut de apa de peste 90%, ceea ce il face perfect pentru a fi consumat in salate sau ca gustare.

Rosiile: Sunt bogate in antioxidanti si vitamine, iar consumul lor ajuta la mentinerea hidratarii.

Fructele de padure: Afinele, zmeura si murele sunt bogate in antioxidanti si ofera o hidratare naturala.

Salatele sunt o optiune excelenta pentru zilele toride. Puteti combina diverse legume proaspete pentru a obtine un pranz sau o cina usoara si nutritiva:

Orez brun: O baza excelenta pentru salate reci, oferind energie de lunga durata.

Linte: Poate fi adaugata in salate sau supe reci, fiind o sursa excelenta de proteine si fibre.

ATETIE LA PESTE. LA CE TREBUIE SA FIM ATENTI?

InfoCons atrage atentia si asupra potentialelor riscuri legate de consumul de carne de peste, unul dintre cele mai populare produse cu ocazia postului premergator praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Sfaturi utile pentru achizitionarea pestelui sau produselor din peste :

Produse vii : Pentru pestele care trebuie comercializat viu (crap, salau, scrumbie, pastrav, homari, creveti, crab etc.), trebuie sa fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisa comercializarea pestilor care au murit in bazine sau care nu prezinta semne de viata ori sunt intr-o stare de ,,agonie", prezinta rupturi sau suprafata pielii discontinue.Aspect : Acordati o atentie sporita aspectului pestelui pentru a va crea o prima opinie asupra gradului de prospetime. Semnele neconformitatii produselor sunt: suprafata lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, gust si miros modificate etc.Prospetime : Nu cumparati peste sau produse din peste daca aveti suspiciuni privind gradul de prospetime.Temperatura : Produsele pescaresti trebuie pastrate si expuse la o temperatura optima, apropiata de punctul de topire al ghetii si trebuie acoperite cu gheata.Etichete : Asigurati-va ca produsele pe care le achizitionati au eticheta si nu cumparati produse preambalate neetichetate.Bon fiscal : Solicitati bonul fiscal la achizitionarea pestelui si a produselor din peste pentru a avea un document justificativ in cazul depunerii unei sesizari.Preparare : Pentru produsele pescaresti care sunt preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de peste etc.), atentia trebuie indreptata catre culoarea, fermitatea si mirosul acestora. Produsele pescaresti preparate care prezinta un miros si un aspect modificate nu trebuie expuse si comercializate.Icre : Icrele neprelucrate trebuie sa aiba un aspect uniform si o culoare specifica speciei de peste de la care provin.Produse congelate: Nu achizitionati produse pescaresti congelate care au un strat gros de gheata ori a caror glazura de gheata este discontinua, netransparenta si cu un aspect murdar.Produse afumate : Produsele pescaresti afumate trebuie sa prezinte un aspect uniform, un gust si miros de afumat, dar si o culoare specifica.Locuri autorizate : Pestele si produsele din peste nu trebuie cumparate din locuri neautorizate, intrucat comerciantul nu poate sa asigure toate conditiile optime, atat din punctul de vedere al transportului, cat si al modului de depozitare si comercializare.Data durabilitatii : Nu cumparati peste si produse din peste preambalate pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita.

Comments