Ce alimente nu sunt bune pentru ficat

Ce alimente nu sunt bune pentru ficat

Ce alimente nu sunt bune pentru ficat


Ficatul are rolul de a elimina toxinele din corp, atunci cand sunt consumate alimente bogate in substante toxice sau grasimi, pentru o functionare optima a organismului. Exista, insa, si alimente benefice pentru ficat. Iata o lista cu alimente bune pe care trebuie sa le consumi pentru un ficat sanatos.


Exista o serie de alimente daunatoare pentru ficat, iar in topul listei se afla alimentele procesate sau cele bogate in zaharuri. Insa, pe langa acestea, exista o multime de alimente benefice pentru ficat. O serie de produse alimentare pe care le poti consuma in fiecare zi pentru un ficat sanatos.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Despre ficat si afectiuni hepatice


Ficatul este cea mai mare glanda din organism. Este organul vital, care are functia esentiala pentru digerarea alimentelor, dar si pentru eliberarea corpului de toxine. Joaca un rol importat in organism si datorita faptului ca stocheaza vitaminele in corp, pentru ca organismul sa le foloseasca la nevoie.


Ficatul este si organul predispus la multe patologiii ale caror cauze pot varia de la infectii de natura bacteriana, virala sau chiar parazitara, pana la o dieta alimentara nesanatoasa, stres cronic, leziuni traumatice.


Exista si boli ale ficatului cu transmitere ereditara, dar au o incidenta relativ mai mica decat patologiile de alta natura.


Bolile de ficat difera din punct de vedere al eiologiei, insa, adesea, simptomele sunt relative asemanatoare. Printre principalele boli ale ficatului aminim:


Hepatita - una dintre cele mai comune boli de ficat, care descrie inflamarea acestuia.
Ficat gras - boli de ficat ce sunt reunite sub spectrul clinic cunoscut drept steatoza hepatica, o patologie in care, la nivelul celulelor hepatice se acumuleaza vacuole mari, pline cu compusi, trigliceridele.
Boli de ficat cu etiologie autoimuna - aparitia acestor afectiuni apare din cauza faptului ca sistemul imunitar ataca structurile hepatice si poate provoca daune ireversibile si poate compromite functia hepatica. Aceste boli pot fi: hepatita autoimuna, ciroza biliara primara, colangita sclerozanta primara.

Bolile de ficat cu transmitere ereditara pot fi:


Hemocromatoza - acumulare excesiva de fier in organism;
Boala Wilson - acumulare excesiva de cupru in organism;
Sindromul Gilbert - incapacitatea ficatului de a procesa bilirubina complet;
Deficit de a1 - antitripsina, risc ridicat de ciroza hepatica si emfizem pulmonar.

In stadia incipiente de boala, ficatul gras nu are simptome evidente intotdeauna, insa pe masura ce afectiunea evolueza, pot aparea urmatoarele semne:


Durere sau discomfort in partea superioara a abdomenului;
Balonare, senzatia de prea plin, plenitudine;
Oboseala persistenta;
Pierdere in greutate;
Colorarea pielii si a ochilor in galben, icter;
Senzatie de greata, varsaturi;
Sangerari usoare sau echimoza, vanatai;
Scaderea apetitului;
Ameteli;
Dificultati de concentrare.

Alimente benefice pentru ficat


Ficatul este singurul organ care se poate regenera singur, de aceea alimentatia joaca un rol esential in protejarea ficatului. Iata si ce alimente sunt recomandate pentu un ficat sanatos.


Usturoiul - are capacitatea de a determina ficatul sa activeze enzimele care elimina toxinele din corp;


Cafeaua - poate proteja ficatul impotriva bolii ficatului gras non-alcoolic;


Sfecla - este bogata in flavonoide si stimuleaza activitatea ficatului;


Morcovul - contine flavonoide si betacaroten si sustine functiile ficatului;


Grapefruit-ul - este bogat in vitamina C si antioxidanti si sustine functionarea optima a ficatului;


Afinele si merisoarele - contin antocianine si antioxidanti benefici pentru ficat. De asemenea, fructele protejeaza ficatul de leziuni si ajuta la cresterea celulelor imune si a enzimelor antioxidante.


Fasolea - este bogata in catechine, antioxidanti importanti pentru ficat;


Legume cu frunze verzi precum spanac, rucola, patrunjel, frunze de telina, dovlecel, broccoli, sparanghel, varza, varza kale, stimuleaza eliminarea toxinelor din corp si neutralizeaza metalele grele, substantele chimice si pesticidele.


Pestele gras - somonul, sardinele, tonul sau pastravul au un continut ridicat de acizi grasi Omega-3 si pot aduce beneficii ficatului;


Avocado - ajuta organismul sa produca glutation, un compus necesar pentru detoxifierea ficatului;


Cerealele integrale - cerealele bogate in fibre protejeaza ficatul de boli si ajuta la reducerea nivelului de trigliceride.


Merele - au un continut bogat de pectina si ajuta organismul, in mod natural sa elimine toxinele din corp.


Nucile - sunt bune pentru a reduce inflmatia din corp, dar si pentru a imbunatati functiile hepatice;


Semintele de floarea soarelui sau seminte de in, susan, mei, chia - sunt bogate in vitamina E, un antioxidant esential si pentru a aduce ficatului beneficia. Vitamina E este deseori adaugata si in suplimentele pentru tratarea bolilor ficatului.


Uleiul de masline - uleiul presat la rece, consumat in cantitati moderate, poate ajuta organsiul sa elimine toxinele si ii asigura o baza de lipide.


Turmericul - ajuta la eliminarea toxinelor, stimuleaza functionarea enzimelor si va ajuta ficatul sa se regenereze singur.


Ce alimente nu sunt bune pentru ficat


Alimentele cu un continut crescut de zahar - dulciuri, bauturi racoritoare;
Excesul de alcool;
Alimente grase precum branzeturi, margarina;
Alimente procesate sau prajite in exces precum alimentele fast-food;
Alimente bogate in amidon si cu un continut scazut de fibre;
Sarea in exces;
Condimentele picante in exces precum ardei iute, mustar picant, hrean sau piper.

Recomandari alimentare pentru un ficat sanatos


Consumul de alimente bogate in omega-3, acizi grasi mononesaturati precum peste gras, ulei de masline, nuci, seminte.


Alimente bogate in fibre;
Fructe si legume proaspete in fiecare zi;
Consumul cerealelor nerafinate precum orez brun, quinoa, ovaz;
Dieta medieteraneana care are la baza consumul alimentelor bogate in antioxidanti si este antiinflamatoare pentru functiile organismului;
Consumul cu moderatie al zaharului sau alimentelor cu adaos suplimentar de zahar. Inlocuirea acestora cu fructi care contin zahar in mod natural.
Gatirea la abur sau la cuptor, fara adaos de grasimi si evitarea pe cat posibil a alimentelor prajite.
Consuma cu moderatie carbohidrati simpli, si adauga in dieta zilnica proteine, alimente bogate in antioxidanti.
Nu uita de o hidratare adecvata. In felul acesta vei mentine functionarea normala a ficatului.

Ficatul poate raspunde pozitiv la modificarile dietei alimentare printr-un stil de viata sanatos, adecvat nevoilor tale.


Citeste si: Cate oua poti manca pe zi


Sursa info: webmd.com


Sursa foto: 123rf.com


Comments