Ce companii dezvolta vaccinuri impotriva COVID-19 si care dintre ele e aproape de linia de sosire

Ce companii dezvolta vaccinuri impotriva COVID-19 si care dintre ele e aproape de linia de sosire

Ce companii dezvolta vaccinuri impotriva COVID-19 si care dintre ele e aproape de linia de sosire


Cu testele clinice aproape finalizate, marile companii farmaceutice sunt asteptate sa prezinte rezultatele incepand cu luna noiembrie, astfel incat sa autoritatile sa poata aproba vaccinurile impotriva noului coronavirus pana la finalul acestui an.


Cursa este contracronometru, avand in vedere ca numarul infectiilor a depasit recent 40 de milioane, iar numarul deceselor a trecut de 1,1 milioane.


Libertatea va prezinta principalele companii angrenate in acest efort.


Doua tehnologii diferite


Vaccinurile functioneaza prin stimularea sistemului imunitar, astfel incat sa produca un raspuns la boala. In acest moment, sunt testate doua tehnologii.


Vaccinurile mRNA, adica mesager al acidului ribonucleic, furnizeaza o secventa genetica ce contine unul sau mai multi antigeni, selectati ca sa produca un raspuns imunitar.


Vaccinurile mRNA au potentialul de a schimba modul in care se face vaccinarea si sunt testate pentru ca au mai multe avantaje: rata mare de eficacitate, costuri mici si dezvoltare rapida.


Problema este ca necesita stocarea la temperaturi foarte scazute si trebuie facute doua doze.


In acest moment, dezvolta vaccinuri mRNA companii precum Moderna, Pfizer, Sanofi si Novavax.


O a doua tehnologie este reprezentata de vaccinurile "clasice", care folosesc alte virusuri drept vectori. Mai exact, se foloseste un adenovirus.


Adenovirusurile produc simptome similare racelii comune. Acestea sunt considerate mai "sigure" deoarece tehnologia este folosita de peste 30 de ani. Astfel de vaccinuri folosesc o singura doza pentru injectat si nu necesita temperaturi extrem de scazute de stocare.


Dezavantajul este ca acestea pot avea o eficienta mai slaba si pot costa mai mult.


Companiile care dezvolta astfel de vaccinuri sunt AstraZeneca si Johnson & Johnson.


Moderna (SUA)


Aceasta este prima companie care a anuntat ca dezvolta un vaccin si este cea mai avansata. In acest moment, americanii de la Moderna testeaza serul pe 30.000 de oameni.


Vaccinul Moderna este bazat pe tehnologia mRNA, care nu a primit inca acceptul autoritatilor si nu a fost folosita pana acum.


Testele arata insa ca vaccinul a produs anticorpi la toti voluntarii, inclusiv la persoanele varstnice.


In luna august, Reuters scria ca vaccinul Moderna necesita stocare la -20 de grade.


Moderna are o capitalizare bursiera de 28 miliarde de dolari.&


Pfizer si BionTech (SUA - Germania)


Noul vaccin anti-COVID al companiei Pfizer a intrat deja in faza de productie | Foto: Hepta

Pfizer este un adevarat gigant in domeniu. Grupul american coopereaza in privinta vaccinului cu compania germana BionTech. Vaccinul dezvoltat de acestea foloseste tot tehnologia mRNA, iar testul este efectuat pe 44.000 de oameni.


Compania a anuntat recent ca va aplica pentru o autorizatie de urgenta la finalul lunii noiembrie.&


Recent, presa a publicat primele imagini cu vaccinurile Pfizer iesind pe linia de productie.


Pfizer are peste 88.000 de angajati la nivel mondial si o capitalizare bursiera de 210 miliarde de dolari. Anual, veniturile sale depasesc 51 de miliarde de dolari. Profitul sau a totalizat 12,7 miliarde de dolari anul trecut.


AstraZeneca (Suedia - Marea Britanie)


AstraZeneca este un grup suedezo-britanic care a venit cu un alt tip de vaccin, dezvoltat alaturi de Universitatea Oxford din Marea Britanie.


Tehnologia acestuia este bazata pe vaccinurile clasice.


Testele sale au fost unele dintre cele mai promitatoare, dar compania a fost fortata in septembrie sa le opreasca dupa ce un voluntar s-a imbolnavit. Acestea au fost reluate dupa o saptamana.


AstraZeneca are 61.000 de angajati si a raportat venituri totale de 24,3 miliarde de dolari in 2019.


Marea Britanie a acuzat recent Rusia ca duce o campanie de dezinformare impotriva vaccinului realizat de Universitatea Oxford, insa Kremlinul a catalogat acuzatiile drept "circ".


Publicatia britanica The Times a publicat recent o investigatie care arata ca Rusia imprastie pe retelele sociale clipuri video si meme care sugereaza ca produsul AstraZeneca este un "vaccin pentru maimute", deoarece foloseste drept vector un virus al cimpanzeilor.


Johnson&Johnson (SUA)


Johnson&Johnson a fost nevoit sa intrerupa testele saptamana trecuta dupa ce un participant a suferit o "boala inexplicabila" | Foto: EPA

Gigantul american Johnson&Johnson produce de la medicamente si vaccinuri pana la bunuri de larg consum, precum sampoane, creme sau lentile de contact.


Vaccinul sau este bazat pe adenovirus, insa testele sale au fost intrerupte saptamana trecuta, dupa ce un participant a suferit o "boala inexplicabila", conform CNN.


Nu se stie daca voluntarul a primit vaccin sau placebo. In cazul in care este ultima varianta, atunci acest lucru nu are impact asupra procesului.


Testele sale au demarat in data de 23 septembrie pe 60.000 de pacienti din opt tari, intre care si Statele Unite.


Johnson&Johnson are 132.000 de angajati, iar in 2019 a avut incasari de peste 82,1 miliarde de dolari si un profit net de 15,1 miliarde.


Sanofi si GlaxoSmithKline (Franta - SUA - Marea Britanie)


Sanofi este o multinationala din Franta. Vaccinul sau anti-Covid este bazat pe tehnologia mRNA si este realizat impreuna cu o alta companie, Translate Bio, din SUA, potrivit GlobeNewswire.com.


Sanofi Pasteur, unitatea de vaccinuri a grupului, a anuntat recent ca serul sau a indus cantitati mari de anticorpi persoanelor din teste, iar aceste cantitati sunt semnificativ mai mari decat cele observate in pacientii cu coronavirus.


Pe langa Translate Bio, Sanofi are o colaborare si cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) pentru un vaccin ce utilizeaza aceeasi proteina. Acesta foloseste ca baza unul dintre vaccinurile antigripale ale Sanofi, combinat cu platforma de adjuvanti a GSK.


Acesta este insa mai intarziat, fazele 1 si 2 incepand in septembrie si urmand ca faza a treia a testelor sa demareze la finalul anului.


Sanofi are peste 100.000 de angajati in 100 de tari, iar anual are venituri de 36,1 miliarde de euro. Anul trecut a raportat un profit net de 2,8 miliarde de euro.


GSK are 99.000 de salariati si o capitalizare bursiera de 90 de miliarde de dolari. Anul trecut a obtinut venituri de 33,8 miliarde de lire sterline si un castig net de 4,6 miliarde de lire.


Novavax (SUA)


Novavax este o companie din SUA specializata in vaccinuri, iar serul sau foloseste tot tehnologia mRNA.


Testele finale pentru acesta au inceput in luna septembrie, in Marea Britanie.&


Acestea vor folosi 10.000 de voluntari. Un studiu realizat pe mai putini subiecti arata ca acest vaccin produce anticorpi impotriva virusului si este sigur, potrivit CNN.


Rusia a aprobat deja doua vaccinuri


Vaccinul creat la Institutul Gamaleya din Moscova nu a convins comunitatea stiintifica internationala | Foto: Hepta

Pe langa aceste companii occidentale, Rusia si China testeaza deja la randul lor propriile variante.


Rusia a aprobat deja un vaccin, numit Sputnik V, desi testele pentru acesta nu au fost finalizate. Acest vaccin a fost realizat la Institutul Gamaleya din Moscova.


Expertii in sanatate au criticat decizia Rusiei si au spus ca este mai mult o strategie de imagine, din moment ce nu se stie exact cat este de sigur acest vaccin.


Recent, Rusia a aprobat un al doilea vaccin, iar acesta este realizat de Institutul Vector din orasul Koltsovo, in Siberia, potrivit CNBC.


China are deja propriile solutii


Concomitent, China are mai multe vaccinuri in teste. Unul dintre acestea este realizat de catre CanSino Biologics si este bazat pe un virus al racelii comune. Din aceasta cauza, unii experti ii pun la indoiala eficacitatea, scrie Al Jazeera.


Un alt vaccin este realizat de Sinovac, la care testele au aratat ca este sigur pentru persoanele in varsta, conform Reuters. Acesta este testat in Brazilia, iar autoritatile locale au anuntat ca acesta a fost sigur pe 9.000 de voluntari. Niciun voluntar nu a experimentat efecte adverse severe, 20% au raportat o durere usoara in locul injectiei, iar mai putin 15% au spus ca au avut dureri de cap, ameteli si au simtit oboseala


China are mai multe vaccinuri in teste | Foto: EPA

Compania de stat Sinopharm a anuntat ca vaccinul sau va fi disponibil din luna decembrie, insa pretul sau nu va fi deloc mic: 145 de dolari pentru doua injectii, conform revistei Fortune, care il citeaza pe seful companiei.


Cat va costa


Cel mai ieftin vaccin ar putea fi cel dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford, care ar putea sa ajunga pe piata la doar 3 dolari, scrie Fortune.


Intelegerea semnata de Johnson & Johnson cu guvernul SUA sugereaza ca vaccinul acestei companii va costa in jur de 10 dolari/doza.


Pfizer a confirmat in vara ca va vinde vaccinul cu 20 de dolari pe doza, in vreme ce Moderna ar putea cere intre 32 si 37 de dolari pe doza.


Terapiile cu anticorpi


Pe langa vaccinuri exista o serie de companii care lucreaza si la gasirea unui tratament pentru boala generata de noul coronavirus, COVID-19.


Doua dintre acestea sunt companiile americane Regeneron si Eli Lilly, care lucreaza la terapii bazate pe anticorpi monoclonali.


Inclusiv presedintele american Donald Trump a primit un astfel de tratament cu anticorpi de la Regeneron.&


Eli Lily a anuntat recent ca a suspendat testele pentru anticorpii sai, din cauza unei potentiale probleme de siguranta, conform New York Times.


Regeneron are putin peste 8.000 de angajati si o capitalizare de 62 miliarde de dolari. Eli Lilly are 34.000 de salariati si o valoare bursiera de 136 miliarde de dolari.


Principalele companii occidentale care dezvolta vaccinuri anti-COVID


Moderna. A inceput testele de faza a treia in luna iulie, pe 30.000 de oameni.Pfizer. A demarat testele de faza a treia la finalul lunii iulie, pe 44.000 de voluntari.AstraZeneca. Testele din faza a treia au demarat la inceputul lunii septembrie, 18.000 de voluntari au primit vaccinul, urmeaza 30.000 de subiecti in SUA.Johnson&Johnson. A testat vaccinul la final de septembrie, pe 60.000 de oameni.Novavax. A initiat faza a treia a studiului privind eficienta vaccinului sau la finalul lunii septembrie pe 10.000 de indivizi.

Comments