Ce este, de fapt, "boala lui Calache" si de unde vine expresia folosita aproape zilnic de romani

Ce este, de fapt, "boala lui Calache" si de unde vine expresia folosita aproape zilnic de romani

Ce este, de fapt, "boala lui Calache" si de unde vine expresia folosita aproape zilnic de romani

Legendele romanesti amintesc de existenta, in secolul al XVII-lea, al unui hangiu pe nume Mihalache care era foarte bogat, dar nu avea prea multa educatie. El a avut o afacere prospera, care l-a ajutat sa intre in randul boierilor. Avea un conac foarte frumos si foarte multi argati, oameni care lucrau pentru el.

Se spune ca acest boier avea doi fii, dintre care pe unul il chema Calache. Desi tatal ii dorea baiatului un viitor stralucit si-l vedea chiar asezat intr-un scaun domnesc, Calache era foarte lenes. Nu a muncit niciodata nimic, dar ii placea sa se distreze, sa manance, sa bea si sa doarma.

Mihalache a incercat ani la randul sa-i convinga pe ceilalti boieri ca fiul sau este demn de a fi conducator, insa acestia nu s-au lasat induplecati.

Nu se stie cum, intr-un tarziu, boierii s-au hotarat sa-i ofere o sansa fiului lenes, insa pentru a fi instalat ca domnitor, Calache trebuia sa obtina acordul de la Inalta Poarta a Imperiului Otoman. Hangiul era convins ca fiul sau va reusi acest lucru, fiind dispus chiar sa plateasca bani grei conducatorilor otomani pentru a-l instala pe acesta in scaunul domnesc.

Ajuns la Constantinopol, Calache a facut doar ce stia el cel mai bine, si anume sa manance, sa petreaca si sa doarma. Nu a respectat si nici nu s-a achitat de nici o indatorire domneasca, astfel ca Inalta Poarta nu l-a confirmat ca domn.

Cand s-a intors acasa, toata lumea a inceput sa vorbeasca numai de Calache si de stilul sau de viata lenes, care nu-l va duce niciodata nicaieri si asa s-a nascut expersia "boala lui Calache".

Robert De Niro isi deschide un hotel de lux pe litoralul Marii Negre. Unde se afla stabilimentul pentru turistii cu dare de mana

Cum a aparut expresia "boala lui Calache"

Dupa aceste evenimente, toate persoanele care nu faceau nimic toata ziua, doar mancau si beau pe seama altora isi castigau reputatia de a avea "boala lui Calache", asemenea fiului hangiului din legenda noastra.

Ce boala a avut Calache

Asadar, Calache nu a avut nicio afectiune medicala, ci suferea doar de o lene foarte mare. Si in ziua de astazi, aceasta expresie este folosita pentru a defini pe cineva care nu are chef sa munceasca, ci doar sa se distreze, sa manance, sa bea si sa doarma.

De asemenea, termenul de "boala lui Calache" mai poate fi folosita pentru a exprima si dorinta cuiva de a evada din cotidian, de a renunta la reguli si disciplina si de a-si petrece timpul prin distractie, scrie DivaHair.

Metoda "biletul ieftin", tot mai folosita de infractorii din Spania. Cum reusesc sa pacaleasca autoritatile de pe aeroporturi

Alte expresii/proverbe si zicatori romanesti despre lene

Lenea este exprimata cu umor in folclorul romanesc, iata cateva proverbe si zicatori care fac referire la lene:

1. Singurul lucru rau in a nu face nimic este ca nu poti sti niciodata cand ai terminat ceva.

2. Lenea e cucoana mare care n-are de mancare.

3. Ii asa de lenes si de misel, ca creste iarba sub el.

4. Lenea face mintea sa rugineasca.

5. Lenesul fuge cand e vorba de munca, dar vine cel dintai cand e vorba de mancare.

6. Cine la tinerete e lenes, sufera la batranete.

7. Lenesului ii pute pamantul sub el.

8. La joc e ca focul; la lucru e ca butucul.

9. Taie frunza la caini.

10. De la soba pana la foc pentru lenes e mult loc.

11. Pana acum n-a lucrat nimic, si acuma sade.

12. Lenesul fuge cand e vorba de munca, dar vine cel dintai cand e vorba de mancare.

13. Lenesul cata de lucru, dar nu doreste sa-l gaseasca.

14. Lenea e la om ca si rugina le fier.

15. Nu-ti cade para in gura, daca te culci sub pom

Spaniolii s-au saturat de prea multi turisti. Protestatari au impanzit orasele cu sloganuri: "Intoarce-te acasa la tine"

Comments