Ce este, de fapt, BRAGA? Unde se mai prepara in Romania?

Ce este, de fapt, BRAGA? Unde se mai prepara in Romania?

Ce este, de fapt, BRAGA? Unde se mai prepara in Romania?

Braga este o bautura racoritoare 100% naturala, cu gust acrisor, produsa din malai, faina intermediara, miere de albine si zahar, cunoscuta in tara noastra din perioada Imperiului Otoman. In urma cu un secol, era bautura racoritoare la moda, cu gust acrisor si miros specific, o varianta de consum agreabil pentru un buzunar mai stramt, buna de pacalit saracia.

Braga isi are originile in Mesopotamia de acum 8.000-9.000 de ani, dar in perioada Imperiului Otoman s-a raspandit in Muntii Caucaz si in Balcani.

Locuri din Romania, unde, inca, se mai gaseste braga

In Slatina, cofetaria ,,La atletul albanez" inca se mai vinde braga, potrivit TravelStory Lumidee. Aici au intrat, de-a lungul vremii, poetul Ion Minulescu, Nicolae Ceausescu, dar si personalitati post-decembriste. Proprietarul tine inca secreta reteta mostenita din tata'n fiu.

Braga se mai fabrica si la Drobeta-Turnu Severin, unde trei familii de turci din legendara insula Ada Kaleh tin la reteta fara cusur. La formula traditionala de faina de mei, porumb sau secara, se mai adauga cateva ingrediente, ,,sarea si piperul" bauturi, dar acestea sunt secretele care ajuta la pastrarea gustului sau inconfundabil.

In Galati mai sunt, doar doua fabricute de braga. Una dintre ele, vine cu o reteta de inspiratie armeneasca si este facuta chiar in laboratorul care deservea candva cofetariile comuniste.

Cealalta, are un altfel de parfum, parca mai aproape de adevarata traditie, caci este facuta dupa vechea reteta de familie a unor romano-turci, descendenti a unei adevarate dinastii de bragagii.

Comments