Ce este prosciutto – cum arata si cum se consuma

Ce este prosciutto – cum arata si cum se consuma

Ce este prosciutto – cum arata si cum se consuma


Prosciutto este unul dintre alimentele italiene cele mai cunoscute din lume. Istoria acestei delicatese se intinde pana in epoca preromana. In nordul Italiei, in San Daniele, poporul celtic a fost cel care a inceput prima data sa se trateze carnea cu sare, iar in Parma au fost taranii.


Cum se face prosciutto?


Procesul traditional de maturare este inca practicat ca o forma de arta in ambele orase si are ca rezultat deliciosul prosciutto care, atunci cand este taiat in felii subtiri, pur si simplu se topeste in gura.


Cuvantul prosciutto provine din latinescul pro (care inseamna inainte) si exsuctus (care inseamna a suge - umiditatea). Iar aspirarea umezelii este unul dintre primii pasi in procesul de fabricare a unui prosciutto savuros.&


Pulpa de porc este acoperita cu sare si presata pentru a elimina excesul de umiditate. Dupa aproximativ patru luni, sarea este clatita de pe picioare, care sunt apoi atarnate la uscat. Procesul de uscare necesita ca picioarele sa fie atarnate intr-o incapere racoroasa, cu o buna ventilatie si un echilibru adecvat de umiditate. Jambonul poate fi atarnat la maturare de la unu la doi ani.


Unde se produce cel mai bun Prosciutto?


Parma, in Emilia-Romagna, si San Daniele, in Friuli-Venetia Giulia, sunt cele doua orase care produc prosciutto de cel mai mult timp. Datorita acestei istorii, prosciutto di Parma si prosciutto di San Daniele sunt cele mai renumite in Italia si nu numai. Dar si alte orase si regiuni fac prosciutto gustos, cum ar fi Norcia, un oras bine cunoscut pentru produsele sale din carne de porc.


Atunci cand alegi un prosciutto in magazin, asigura-te ca te uiti dupa denumirile de origine protejate. Acesta este un standard care garanteaza ca prosciutto este fabricat cu porcii cei mai sanatosi si ca procesul de maturare nu implica aditivi precum nitratii, care sunt uneori folositi pentru a obtine culoarea roz a produsului finit.


Cum se mananca prosciutto?


Pentru ca cel mai bun prosciutto nu are niciun aditiv, ar trebui sa fie intotdeauna taiat pe loc din picior. In ceea ce priveste subtirimea sau grosimea felierii, este o chestiune de gust. Cel mai bun dintre toate feliile este insa cel feliat manual, ceea ce permite ca complexitatea aromelor dulci si sarate sa iasa cu adevarat in evidenta.


Cel mai bun mod de a manca prosciutto este din hartia in care l-au feliat cei de la alimentara. Sau asociaza-l cu mozzarella di bufala sau cu cateva felii de pepene galben pentru o gustare sau ca aperitiv. Un alt mod delicios de a manca prosciutto este intre bucati de paine, un panino.


Capere - ce sunt, cum arata si cum se consuma


Sursa foto: 123rf.com


Comments