Ce este terapia cu ventuze, des utilizata de sportivii de performanta pentru recuperare dupa efort V...

Terapia cu ventuze este o practica a medicinei alternative care consta in aplicarea unor ventuze pe piele si crearea unui vid prin aspirare sau incalzire. Ventuzele respective sunt scoase dupa un timp, lasand in urma vanatai.[1][2][3] Aceasta terapie este considerata o pseudostiinta, din cauza lipsei studiilor clinice care sa demonstreze eficacitatea in tratarea vreunei boli.

Istorie

Originea terapiei cu ventuze nu este clara, ea evoluand independent in diferite locuri si diferite epoci.

In Egiptul Antic, in jurul anului 1800 i.e.n se presupune ca au existat doua papirusuri ,,Veterinary Papyrus" si ,,Papyrus Ebers" care descriu tratamentul, dar terapia nu este mentionata in fragmentele care au supravietuit. In Muzeul de Istorie Naturala din Londra este expusa o ventuza din bronz originara din Egipt datata intre 300 i.e.n - 300 i.e.n.

In jurul anului 700 i.e.n pe teritoriul Imperiul Neo-Asirian, intr-un document cueniform imprimat pe tablite apare urmatorul citat:"suctiune cu gura sau folosind un corn de bivol".

in Grecia Antica, Hippocrate recomanda folosirea terapiei cu ventuze pentru tratarea a diverse boli[5], iar Herodot scrie despre beneficiile folosirii ventuzelor.

In China, prima mentiune apare pe o serie de manuscrise din matase din timpul dinastiei Han[6], iar in perioada dinastiei Tang (618 - 917) terapia cu ventuze devine o metoda consacrata, alaturi de acupunctura, acestea fiind predata in scolile de medicina.

In America de Nord, triburile de Amerindieni foloseau o forma similara a acestei terapii.

Descriere

Terapia cu ventuze consta in aplicarea unor ventuze de sticla, ceramica, bambus sau silicon pe pielea pacientului, prin crearea unui vid care ridica pielea pacientului in interiorul ventuzei.[7][8]Aceste ventuze se tin pe piele intre 3 - 20 minute.

Vidul se poate obtine prin diverse metode:

incalzirea aerului din ventuza cu o flacara si aplicarea pe piele

aspirarea aerului din ventuza printr-o valva

Tipuri de terapii

Terapia Uscata: ventuza este aprinsa cu ajutorul unei substante inflamabile cum ar fi alcoolul, ierburile sau hartia. Pe masura ce focul se stinge ventuza este pozitionata cu capul in jos pe pielea pacientului. In timp ce se raceste ventuza creeaza un vid, cauzand pielea sa se ridice si sa se-n roseasca.

Terapia umeda: pielea pacientului este usor intepata/taiata inainte de a plasa ventuzele umede care produc o aspirare mai usoara.

Terapia cu masaj: se aplica ulei, sau o lotiune pe piele pentru ca ventuzele sa poata fii miscate in diferite zone.

Din punct de vedere stiintific

Intr-o lucrare publicata in 2011 s-a evaluat eficacitatea terapiei. In acesta s-a analizat literatura existenta , concluzionand ca nu exista studii bine documentate pentru majoritatea bolilor care sa ateste eficacitatea acesteia iar, studiile primare sunt de o calitate indoielnica. Aceste concluzii au fost confirmate si de o analiza din 2014 care a demonstrat ca dovezile in favoarea terapiei au rezultat din studii si procese de o calitate redusa.

Societatea Americana pentru Cancer afirma ca nu exista dovezi care sa indice ca terapia cu ventuze are vreun beneficiu in tratarea cancerului sau a oricarei altei boli, iar afirmatiile ca terapia are rezultate fiind bazate pe experiente personale.

Efectele secundare ale terapiei pot include: arsuri, vanatai, infectii ale pielii, expansiune capilara, acumularea excesiva de fluide in tesuturi si ruperea vaselor de sange.

Terapia cu ventuze nu este recunoscuta de medicina internationala, fiind considerata o pseudostiinta, pentru care nu exista dovezi stiintifice care sa o sustina.

Sport

Terapia este foarte populara in randul sportivilor de performanta, fiind folosita intr-o varietate de sporturi.

In fotbal Karim Benzema si Neymar au fost prezentati intr-un filmulet de spaniolii de la AS cum apeleaza la acest tratament. Arnaut Danjuma a distribuit poze pe Instagram dupa urmarea tratamentului cu mesajul "Ai grija de corpul tau ai doar unul".

In inot terapia este folosita de inotatori ca Michael Phelps si Nathalie Coughlin

In gimnastica terapia a fot promovata de gimnastul american Alex Naddour.

Pe plan local aruncatorul de disc Alin Firfirica spune ca a folosit terapia cu ventuze pentru a se recupera dupa o accidentare.

Comments