Ce ingrasa mai mult: painea proaspata sau cea prajita? Nutritionistii au dat verdictul

Ce ingrasa mai mult: painea proaspata sau cea prajita? Nutritionistii au dat verdictul

Ce ingrasa mai mult: painea proaspata sau cea prajita? Nutritionistii au dat verdictul

Painea este o sursa importanta de calorii si carbohidrati, iar excluderea ei din dieta este o alegere gresita, spun medicii nutritionisti.

Obtinuta din faina de grau, alba sau neagra, numarul de calorii si cantitatea de carbohidrati nu difera semnificativ.

Continutul caloric si de macronutrienti al painii prajite este acelasi cu cel al painii proaspete. Astfel, in timp ce o felie de paine proaspata alba contine 65 de calorii, o felie de paine prajita contine aproape acelasi numar de calorii, mai precis 64,9, potrivit Livestrong.com.

In schimb, in functie de faina folosita, cantitatile de fibre alimentare, vitamine si minerale, precum si indicele glicemi pot sa fie diferite.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic a explicat ca si painea proaspata, si painea prajita ingrasa la fel. Singura diferenta o reprezinta doar balonarea pe care o produc. In plus, nici painea rumenita mult prea mult poate face mai mult rau decat bine, mai spune M. Bilic.

Si prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, atrage atentia ca painea prajita ingrasa la fel de mult ca si cea proaspata, deoarece prin prajire se pierde doar apa. Totusi, prin prajire se pare ca scade indicele glicemic al painii si aceasta devine mai usor de digerat.

CFR schimba regulile calatoriilor cu trenul, incepand de azi. Apar biletele metropolitane

,,Paine proaspata sau prajita?Ingrasa la fel, baloneaza diferit! Cand vine vorba de paine trebuie sa stim ca toata ingrasa la fel, indiferent ca este alba sau neagra, proaspata sau prajita, cu drojdie sau cu maia, simpla sau cu seminte. Ce este diferit intre sortimente?Aportul de fibre/tarate, care insa nu are impact pe continutul caloric, ci are efect mecanic, stimuleaza contractia intestinului si ajuta la digestie/tranzit", a explicat Mihaela Bilic, intr-un mesaj postat pe Facebook.

In acelasi timp, nutritionista desfiinteaza si ,,mitul painii integrale".

,,Unii ar spune ca painea din faina integrala este mai bogata in vitamine din grupul B si minerale, insa ele nu pot fi absorbite din cauza fitatilor prezenti in cereale.Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din painea integrala poate duce la tulburari de tranzit, intolerante alimentare si deficiente in absortia de minerale", a mai spus Bilic. Aceste alimente pot provoca un miros neplacut organismului. Multe dintre ele sunt foarte populare printre romani Despre painea prajita, nutritionista spune ca avantajul este ca nu baloneaza, dar a avertizat ca nu trebuie sa fie prajita prea tare, pentru ca devine toxica. ,,Ce se intampla cu painea prin prajire, in afara de faptul ca se rumeneste frumos si miroase delicios? Pierde apa, devine mai usoara si se concentreaza in nutrienti/calorii- de la aprox 240cal/100g, cat are painea proaspata, prin prajire ajunge la 340cal. Dar noi nu mancam painea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de paine (proaspata sau prajita) are tot 80 calorii.Care e avantajul painii prajite? Faptul ca e mai usor de digerat, nu baloneaza. Explicatia: microorganismele din drojdie/maia isi inceteaza activitatea si nu mai fermenteaza amidonul. Acelasi avantaj il prezinta si painea veche de o zi, al carei proces de dospire s-a incheiat.P. S. Cand prajiti painea, evitati sa o rumeniti prea tare- tot ce este ars contine acrilamida, cu efect toxic", a mai spus Mihaela Bilic.De ce nu e bine sa excluzi painea din alimentatie cand esti la dieta

Excluderea painii din dieta este o alegere gresita, sunt de parere medicii nutritionisti. Aceasta pentru ca cerealele asigura un aport important de glucide complexe, proteine, vitamine - in special gruul B - si minerale - fier, fosfor, magneziu. Excesul insa e daunator, chiar daca este vorba de cereale integrale intrucat aduc un aport crescut de calorii, potrivit adevarul.ro.

Cerealele integrale si produsele de faina integrala confera o senzatie de satietate si energia pentru buna functionare a corpului. Prin continutul crescurt de fibre insolubile contribuie la mentinerea tranzitului intestinal normal si au un rol in prevenirea unor tipuri de cancer. Prin continutul de fibre solubile par sa contribuie la reducerea colesterolului din sange.

Painea, cerealele, prezul si pastele alcatuiesc baza piramidei alimentare si se recomanda consumul a 6-11 portii in fiecare zi. Ce inseamna asta? Potrivit sursei citate mai sus, o portie - care poate sa insemne 30 de grame de paine (o felie) sau 25 de grame de fulgi de ovaz, 75 de grame de orez sau paste fainoase fierte, un biscuit, 20 de grame de popcorn preparat la microunde, fara adaos de ulei, 15 grame de covrigei, are aproximativ 15 grame de hidrati de carbon si 80 de kilocalorii.

Alergia la soare este mai periculoasa decat se crede. Cum sa o recunosti si cum sa o tii sub control

Comments