Ce inseamna sionism

Ce inseamna sionism

Ce inseamna sionism


La inceputurile sale, adica pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, sionismul era pur si simplu o miscare politica, insa odata cu trecerea anilor a devenit mai mult o ideologie decat orice altceva. Practic, vorbim despre un concept pe cat de complex, pe atat de controversat, care a influentat si continua sa influenteze politicile si dezbaterile contemporane, in Israel, dar si in afara acestui stat.


Evolutia acestei ideologii de-a lungul istoriei reflecta muliplele schimbari de ordin politic, social si cultural din lumea evreiasca si internationala. Totodata, sionismul evidentiaza tensiunile si provocarile care sunt asociate cu incercarea de mentinere a unei identitati culturale puternice si de promovare a drepturilor si securitatii unei comunitati despre care se stie ca a fost persecutata istoric. In articolul de astazi ne propunem sa iti spunem tot ceea ce trebuie sa stii despre acest concept si principiile sale de baza.


Ce este sionismul si de unde provine termenul


Sionismul este un concept politic si nationalist, o miscare care a aparut in sanul comunitatilor evreiesti din intreaga lume prin care se sustinea dreptul evreilor de a reveni in patria lor veche din Orientul Mijlociu (n.n. -& Eretz Israel, Tara Israel in limba romana). Acest deziderat este carcterizat de o exersare a dreptului de mentinere a autoritatii de guvernare asupra statului Israel, care le-a fost promis in Scripturile ebraice. Concret, sionismul isi are radacinile in Genesa capitolele 12 si 15, cele in care Dumnezeu face un legamant cu Avraam si ii promite ca urmasii sai vor mosteni tara situata intre Egipt si Raul Eufrat.


De asemenea, sionismul este miscarea de infiintare a stat pe acest teritoriu sfant, cunoscut sub denumirea de Sion, relateaza site-ul History.com. Practic, miscarea sionista a restabilit Israelul ca locatie centrala pentru identitatea evreiasca, in pofida faptului ca unii critici o considera o ideologie agresiva si discriminatorie. Denumirea de ,,sionism" provine de la Muntele Sion, care a reprezentat inima comunitatii evreiesti din Ierusalim. Termenul de ,,sionist" se refera la un sustinator al acestui ideal nationalist evreiesc.


De unde provine denumirea de sionism


Acest concept a fost formulat in contextul cresterii antisemitismului in Europa si a dorintei evreilor de pretudindeni de a se reuni intr-o patrie proprie. Asta pentru ca, in acest fel, scapau de persecutia la scara globala in timpul Primului si celui de-al Doilea razboi Mondial si pentru a se bucura de o viata independenta si libera. Cum nici o alta natiune nu i-a primit, evreii au fost nevoiti sa-si creeze propria lor natiune, pamantul stramosilor lor fiind cel mai oportun loc.


In timp ce filozofiile fundamentale ale miscarii sioniste exista de sute de ani, din punct de vedere istoric, sionismul modern a prins radacini pentru prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea. Mai exact in anul 1897, atunci cand a fost formulat pentru prima data cu ocazia primului congres sionist, care a fost organizat in orasul elvetian Basel si care a fost prezidat de Theodor Herzl.


Miscarea sionista si-a gasit implinirea in 1948, atunci cand Israelul a fost recunoscut oficial ca stat si i s-a acordat suveranitate ca natiune in cadrul Palestinei, de catre Natiunile Unite.& Acesta este momentul in care, tehnic, miscarea sionista politica s-a sfarsit si a inceput ideologia sionismului si, in consecinta, a devenit un subiect mult disputat. Unii ar spune ca sionismul a devenit o motivatie pentru rasism sau o reactie impotriva antisemitismului. Altii cred ca sionismul, asa cum este in prezent, este patriotism evreu in stare pura.


Principiile de baza ale sionismului


Asa cum spuneam, sionismul este o miscare care are ca scop recrearea prezenteo evreiesti in Israel. De-a lungul istoriei, evreii au considerat sacre anumite zone din aceasta tara, asemenea crestinilor ortodocsi si musulmanilor. Tora, care este textul religios evreiesc, descrie povesti ale profetilor antici care au fost instruiti de Dumnezeu sa se reintoarca in patria lor.


In timp ce filozofiile fundamentale ale miscarii sioniste au existat de sute de ani, sionismul modern a prins contur intr-o perioada in care evreii din intreaga lume s-au confruntat cu un antisemitism in crestere. Unii istorici cred ca o atmosfera din ce in ce mai tensionata intre evrei si europeni ar fi putut declansa miscarea sionismului. Intr-un incident din 1894, un ofiter evreu din armata franceza, Alfred Dreyfus, a fost acuzat in mod eronat si condamnat pentru tradare.


Acest eveniment a devenit cunoscut sub numele de ,,Afacerea Dreyfus" si a starnit indignare in randul evreilor. De aceea, evreii persecutati care se luptau sa-si salveze identitatea au inceput sa promoveze ideea de a se intoarce in patria lor si de a restabili o cultura evreiasca acolo.


Cine este parintele sionismului modern?


Dupa cum aminteam anterior, isionismul modern a fost infiintat oficial ca organizatie politica de catre Theodor Herzl, un jurnalist evreu si activist politic din Austria. Acesta era de parere ca populatia evreiasca nu ar putea supravietui daca nu ar avea o natiune proprie si un stat al lor.


Theodor Herzl si mama lui

Dupa asa-numita ,,Afacere Dreyfus", un scandal juridic si politic care a afectat Franta la finele secolului al XIX-lea si a produs sciziuni majore in opinia publica. Herzl a scris ,,Der Judenstaat" (n.n. - Statul evreiesc). Acesta era un pamflet prin care se solicita recunoasterea politica a unei patrii evreiesti in regiunea care era cunoscuta la acea vreme sub numele de Palestina.


In anul 1897, Theodor Herzl a organizat Primul Congres Sionist, care s-a intrunit la Basel, in Elvetia. Acesta a format Organizatia Mondiala Sionista si a devenit primul presedinte al acesteia. Desi a murit in 1904, cu mai bine de patru decenii inainte ca David Ben-Gurion sa proclame statul modern israelian, la data de 14 mai 1948, Herzl este adesea considerat drept parintele sionismului modern.


Ce este ,,Declaratia Balfour"?


In 1917, ministrul britanic de externe de la acea vreme, Arthur James Balfour, i-a trimis o scrisoare baronului Nathaniel Mayer Rothschild, un bancher si politician britanic foarte bogat, lider proeminent al comunitatii evreiesti britanice. In scurta depesa, Balfour isi exprima sprijinul guvernului britanic pentru infiintarea unui stat evreiesc pe teritoriul de atunci Palestina.


Scrisoarea avea sa fie publicata in presa locala o saptamana mai tarziu, iar in cele din urma a devenit cunoscuta sub numele de ,,Declaratia Balfour". Textul a fost inclus ulerior in Mandatul pentru Palestina, care era un document emis in 1923 de catre Liga Natiunilor, care a acordat Marii Britanii responsabilitatea de a stabili o patrie nationala evreiasca in Palestina care era controlata pe atunci de catre britanici.


Doi sionisti cunoscuti ai acelor vremuri, Chaim Weizmann si Nahum Sokolow, au jucat roluri importante in obtinerea ,,Declaratiei Balfour".


Reinstalarea evreilor in Israel


Aparitia sionismului a dus la o imigrare masiva a evreilor de pretutindeni in Israel. Concret, aproximativ 35.000 de evrei s-au mutat in aceasta regiune intre anii 1882 si 1903, iar alti peste 40.000 au ajuns in tara natala in decursul unui deceniu, 1904-1914.


Majoritatea evreilor, mai exact aproximativ 57% dintre ei, traiau in Europa in 1939. Cu toate acestea, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, doar vreo 35% din populatia evreiasca mai locuia in tarile europene. Zece ani mai tarziu, peste 249.000 de colonisti evrei s-au mutat in noul stat modern Israel. Acesta avea sa fie, de altfel, cel mai mare numar de imigranti care a sosit in Israel in decursul unui singur an.


Mai mult decat atat, populatia evreiasca din Israel a crescut de la aproximativ 500.000 de locuitori in 1945 la 5,6 milioane de oameni in 2010, pentru ca, in momentul de fata, populatia acestei tari sa numere peste 9,17 milioane de suflete. In prezent, aproximativ 43% dintre evreii din lume traiesc in Israel.


Miscarea sionista in zilele noastre


De la inceputurile sale, sionismul a evoluat, iar in cadrul miscarii sioniste au aparut diferite ideologii politice, religioase si culturale. Multi sionisti autoproclamati nu se pun de acord intre ei in ceea ce priveste principiile fundamentale ale acestei ideologii, in timp ce unii adepti ai sionismului sunt devotati religios, iar altii sunt mai laici, mai noteaza site-ul History.


,,Stanga sionista" isi doreste, de obicei, un guvern mai putin religios si sustine renuntarea la unele terenuri controlate de Israel in schimbul pacii cu natiunile arabe. In schimb, ,,Dreptele sioniste" isi apara drepturile asupra pamantului si prefera un guvern bazat puternic pe traditiile religioase evreiesti. Sustinatorii miscarii sioniste o considera un efort important de a oferi un refugiu minoritatilor persecutate si de a restabili asezari pe teritoriul Israelului.


Cu toate acestea, unii critici spun ca este o ideologie extrema, care ii discrimineaza pe non-evrei. Spre exemplu, conform legii israeliene din prin care evreii s-au intors acasa, adoptata in 1950, cei nascuti in alte tari ale lumii pot deveni cetateni israelieni, in timp ce altor persoane nu li se acorda acest privilegiu. In schimb, arabii si palestinienii care traiesc in Israel si in tarile din regiune, se opun sionismului. Multi evrei care traiesc in afara Israelului dezaproba la randul lor aceasta miscare deoarece ei nu cred ca o patrie nationala este esentiala pentru religia lor. Desi aceasta miscare controversata continua sa se confrunte cu critici si provocari, nu se poate nega faptul ca sionismul a consolidat cu succes populatia evreiasca din Israel.


Foto: Shutterstock


Comments