Ce nu stim inca despre Covid-19. Cat de mortal este, de fapt, si ce rol au copiii in raspandire

Ce nu stim inca despre Covid-19. Cat de mortal este, de fapt, si ce rol au copiii in raspandire

Ce nu stim inca despre Covid-19. Cat de mortal este, de fapt, si ce rol au copiii in raspandire

In ciuda eforturilor incredibile ale oamenilor de stiinta de pretutindeni, exista in continuare multe necunoscute si suntem prinsi, fara exceptie, intr-un experiment global in care toata lumea incearca sa gaseasca raspunsuri.

Iata doar o parte din cele mai solicitante intrebari, potrivit unei analize BBC.

1. Cati oameni au fost infectati in realitate

Este cea mai simpla, dar este si cea mai importanta intrebare. La nivel mondial, au fost confirmate sute de mii de imbolnaviri, dar nu toate cazurile au fost raportate. In plus, statisticile sunt greu de controlat din cauza persoanelor asimptomatice - cei care sunt purtatori de virus, dar nu prezinta simptome.

Dezvoltarea unui test de anticorpi va permite cercetatorilor sa vada daca o persoana a avut virusul. Doar atunci vom intelege cat de mult sau cat de putin se raspandeste coronavirusul.

2. Cat de mortal este, de fapt

Pana nu stim cate cazuri au existat, este imposibil sa stabilim cu exactitate rata mortalitatii. In prezent, se estimeaza ca aproximativ 1% din persoanele infectate cu virusul COVID-19 mor. Dar daca exista un numar mare de pacienti asimptomatici, rata mortalitatii ar putea fi mai mica.

3. Tabloul complet de simptome

Principalele simptome ale coronavirusului sunt febra si o tuse uscata - acestea sunt primele semne care ar trebui sa te ingrijoreze.

In unele cazuri, a fost raportata o durere in gat, dar si dureri de cap si diaree. In plus, exista si cazuri de pierdere a mirosului.

Dar cea mai importanta intrebare este daca simptomele usoare, ca frisoanele, curgerea nasului sau stranutul, sunt un semn al bolii. Cercetatorii le iau si pe acestea in calcul ca posibile simptome, dar nu s-a stabilit cu exactitate daca sunt un semn real al imbolnavirii cu COVID-19.

4. Ce rol au copiii in transmiterea bolii

E dovedit faptul ca si copiii se pot imbolnavi cu coronavirus. Si totusi, acestia dezvolta simptome usoare, iar rata mortalitatii in randul acestora este incomparabila cu alte categorii de varsta.

In mod normal, copiii raspandesc extrem de repede bolile, prin dinamica in comunitate, dar, in cazul acestui virus, nu s-a putut determina clar in ce masura ajuta la raspandirea lui.

5. De ce unele persoane dezvolta simptome grave ale bolii

Covid-19 este o infectie usoara, pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, aproximativ 20% continua sa dezvolte boli mai grave. Dar de ce?

Potrivit medicilor, se pare ca sistemul imunitar joaca un rol important, dar iau in calcul si posibilitatea influentei unui anumit factor genetic.

6. Cat dureaza imunitatea si daca virusul se poate lua de mai multe ori

Au existat multe speculatii, dar totusi putine dovezi cu privire la cat de durabila este imunitatea la coronavirus. Exista posibilitatea ca pacientii sa-si fi dezvoltat un sistem imunitar puternic, dar, pentru ca boala e prezenta doar de cateva luni, nu se poate verifica acest aspect. E posibil, spun medicii, ca persoanelor care au fost diagnosticate a doua oara sa le fi fost efectuate gresit testele care au aratat ca s-ar fi vindecat.

7. Daca vor exista mutatii ale virusului

Virusurile dezvolta mutatii tot timpul. De regula, prin mutatii, virusul e asteptat sa devina mai slab, dar acest lucru nu poate fi garantat. Un motiv de ingrijorare este acela ca, daca dezvolta mutatii, vaccinurile nu mai au efect.

Comments