Ce poate sa faca un primar pentru antreprenori. Exemple de succes din Romania

Ce poate sa faca un primar pentru antreprenori. Exemple de succes din Romania

Ce poate sa faca un primar pentru antreprenori. Exemple de succes din Romania


In Timisoara, Brasov, Bacau si alte locuri din tara, primarii USR au venit in sprijinul antreprenorilor, oferindu-le spatii moderne si sanse de crestere si finantare.&


Primarul Lucian Stanciu Viziteu din Bacau a inceput inca de la preluarea mandatului o campanie de promovare a afacerilor locale intitulata "Made in Bacau". In Timisoara, Dominic Fritz a fost preocupat sa faca aceleasi reguli pentru toti antreprenorii si sa sanctioneze smecherii care au ocupat ani de zile ilegal spatiul public si se credeau mai presus de lege cu terasele sau barurile lor. Primarul USR Radu Mihaiu s-a oferit sa ajute oamenii care aveau magazine in spatiile de la metrou din Sectorul 2 sa isi relocheze afacerile si sa nu fie grav afectati de demolarea magazinelor.&


Sunt doar cateva exemple de actiuni pe care un primar le poate face pentru a ajuta antreprenorii si pentru a contribui la dezvoltarea economiei locale.


Primarul care a inceput programul "Made in Bacau"


In ultimii ani, Bacaul a devenit un loc in care antreprenorii locali isi pot aduce visurile la viata si pot contribui activ la cresterea economica si bunastarea comunitatii. Florin Lazar este un tanar bacauan, care dupa mai multi ani in strainatate, s-a intors in oras si a deschis trei restaurante. Primarul Lucian Stanciu Viziteu a fost in restaurant si l-a ajutat pe tanar sa isi promoveze afacerea. Este una dintre vizitele facute de primar in cadrul programului "Made in Bacau", dedicat promovarii si sprijinirii afacerilor locale. In fiecare weekend, Lucian Viziteu a vizitat cate o afacere locala si a facut postari publice de promovare.


Apoi, primarul Lucian Viziteu a transformat un cinematograf abandonat intr-o cladire moderna: Hub Orizont. Cladirea a devenit, in ultimii doi ani, un hub de incubare a afacerilor. Spatii de birouri, sali de conferinta, o sala de cinema si curand si un spatiu de socializare - toate si-au facut loc in cladirea modernizata de la zero. Astfel orasul ofera o sansa antreprenorilor bacauani de a invata cum sa isi creeze si sa isi dezvolte propriile business-uri.


Primarul care construieste noul centru vechi al Bucurestiului


La fel ca in Bacau, primarul USR al Sectorului 2 a inceput o campanie de promovare a restaurantelor din zona. Radu Mihaiu viziteaza in fiecare luna un restaurant si il promoveaza pe internet. De altfel, primaria Sectorului 2 a organizat pentru prima data un festival culinar in Piata Obor care a atras sute de gurmanzi din oras.&


Mai mult, primarul USR a anuntat doua proiecte inovatoare care sa ajute afacerile locale sa prospere - noul Centru Vechi si reinnoirea Pietei Obor. Antreprenorii vor gasi in aceste zone nu doar spatii comerciale, ci si un cadru logistic favorabil, care sa le faciliteze dezvoltarea si cresterea afacerilor - parcari proiectate in functie de necesitati, acces facil in zona. In plus, digitalizarea serviciilor primariei de sector face ca multe dintre documentele necesare, avize, aprobari sa fie extrem de usor de obtinut.


Noul centru vechi inseamna reamenajarea totala a 20 de strazi din zona Plantelor-Mantuleasa-Sf. Stefan. Nu este doar un simplu proiect de regenerare urbana, ci o viziune ampla pentru transformarea zonei intr-un spatiu emblematic, unde se vor dezvolta restaurante, cafenele, afaceri locale, muzee, galerii de arta dar si festivaluri stradale.


Primarul Radu Mihaiu este un partener real al mediului de afaceri din Sectorul 2. A inteles din start nevoile antreprenorilor si a pus accent pe crearea unui cadru favorabil dezvoltarii mediului de business in sectorul sau. De exemplu, cel mai mare lant de cafenele de specialitate din capitala, Boiler, a pornit de la un spatiu de doar 16 metri patrati, situat la un capat de strada in Piata Muncii, si a evoluat intr-un loc unde comunitatea se aduna.


,,Este pentru prima data cand autoritatile locale au venit cu adevarat in sprijinul antreprenorului si al comunitatii create, au sustinut un business mic sa creasca, au avut grija ca oamenii ce ocupau o strada, bucurandu-se de familii si prieteni, sa nu fie in pericol, sa isi lase copiii sa joace sotronul si sa calce iarba, au transformat un capat de strada in zona pietonala de promenada, lucru care a transformat strada intr-un mini cartier... la Piata Muncii" povesteste Razvan, unul dintre proprietarii retelei de cafenele Boiler.


Primarul care pregateste tinerii pentru piata muncii&


La Timisoara, Dominic Fritz transforma zona Pietei Traian intr-un al doilea centru vibrant si dinamic. Cu patru piete si 12 strazi incluse in proiectul de renovare, zona Traian a devenit un hub urban plin de oportunitati pentru antreprenori si investitori. Oportunitatile sunt nelimitate, iar potentialul de crestere este imens in acest nou centru.&


Mai mult, primarul USR a impus aceleasi reguli pentru toti proprietarii de restaurante sau baruri, fara ca unii sa fie mai presus de lege si sa ocupe ilegal spatiul public.


In plus, Primaria Timisoara a initiat un proiect ambitios - campusul dual, care va forma specialisti in domenii precum mecatronica si inginerie, beneficiind de finantare europeana prin PNRR de aproape 21 de milioane de euro. Acest campus, realizat in colaborare cu trei universitati majore si numeroase companii private, este o piatra de temelie in strategia de dezvoltare a orasului, pregatind tinerii pentru piata muncii si intarind legatura dintre educatie si necesitatile industriei locale. Aceste eforturi reflecta o viziune clara pentru viitor, una care imbina inovatia, sustenabilitatea si cooperarea strategica pentru a asigura un climat economic dinamic si competitiv.


Antreprenorii au nevoie de sustinere ca sa creasca. Cresc ei, cresc si comunitatile in care si-au deschis afacerile, se imbunatateste calitatea vietii localnicilor. Pentru asta este, insa, nevoie de primari are sa sustina mediul antreprenorial, si sa gandeasca proiecte de infrastructura care sa uneasca oameni si comunitati. Eforturile facute de primarii USR au transformat orasele in destinatii atractive pentru dezvoltarea afacerilor, atragand atentia investitorilor si inovatorilor.


Articol sustinut de USR


Comments