Ce poate sa pateasca vanzatorul daca a plecat mai devreme si a inchis magazinul inainte de orarul af...

In Romania, unitatile economice de vanzare cu amanuntul si cele care ofera servicii de piata joaca un rol vital. De la magazine alimentare pana la saloane de frumusete, service-uri auto sau clinici medicale, acestea sunt prezente in diverse domenii. O tendinta din ce in ce mai pronuntata in ultimii ani este deschiderea acestora in zilele de weekend sau chiar non-stop, pentru a raspunde cererii tot mai mari a clientilor.

Aceste unitati au o serie de obligatii, iar una dintre acestea este afisarea orarului de functionare, precum si respectarea sa. Acest lucru este important pentru a avea o functionare organizata si pentru a evita situatiile in care oamenii ajung in fata usilor inchise.

Conditii inumane la Spitalul Municipal Campina: Nu exista climatizare, in saloane temperatura este de 35 de grade iar unii pacienti au refuzat internarea

Mai mult, aceasta obligatie este reglementata de lege, si nerespectarea sa poate atrage dupa sine sanctiuni si amenzi.

Ordonantei Guvernamentala nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, ce reglementeaza principiile generale referitoare la desfasurarea activitatii comerciale, stipuleaza ca atat unitatile de vanzare cu amanuntul cat si cele ce ofera servicii de piata pot fi deschise publicului in fiecare zi a saptamanii.

Concret, comerciantii au posibilitatea sa-si aleaga programul propriu de lucru cu publicul. Cu toate acestea, ei sunt obligati sa respecte normele referitoare la ordinea si linistea publica, precum si cerintele impuse de autoritati pentru a garanta desfasurarea in continuare a activitatii comerciale sau de prestare a serviciilor in functie de cerintele consumatorilor dintr-o anumita comunitate.

Conform legislatiei, firma trebuie sa expuna orarul de functionare la intrarea in incinta, astfel incat acesta sa poata fi observat din afara unitatii. Astfel, clientii pot fi informati cu privire la orele de deschidere si inchidere si pot sa-si organizeze vizitele in conformitate cu acesta.

Pestele care provoaca halucinatii trei zile la rand. Vechii romani il foloseau la petreceri sa se ,,binedispuna"

In caz contrar, OG nr. 99/2000 prevede ca organele de control abilitate ale ANPC, , cat si ale primariilor au dreptul sa aplice sanctiuni cuprinse intre 200 si 2.000 de lei in cazul persoanelor fizice. In cazul persoanelor juridice, limitele minime si maxime ale amenzilor sunt dublate conform articolului 74 din aceeasi ordonanta.

Amenda nu se aplica doar in situatia in care orarul nu este afisat la vedere, ci poate fi impusa si atunci cand acesta nu este respectat. De exemplu, un comerciant ar putea expune ora de deschidere a magazinului la 10:00, dar s-ar putea sa ajunga la magazin mai tarziu.

Aceste amenzi reprezinta o consecinta a nerespectarii orarului de functionare al magazinului si sunt impuse de autoritatile locale care monitorizeaza respectarea legii.

Este important pentru comercianti sa respecte orarul de functionare afisat, deoarece nerespectarea acestui lucru poate atrage dupa sine sanctiuni si amenzi. In plus, o activitate organizata si in deplina siguranta este benefica pentru afacere si poate imbunatati relatia cu clientii.

Avertismentul unui medic legist dupa festivalul ,,Beach Please": ,,Reprezinta deschiderea catre o viata de consumator"

Comments