Ce probleme dentare mostenesc copiii de la parinti. Un stomatolog explica

Ce probleme dentare mostenesc copiii de la parinti. Un stomatolog explica

Ce probleme dentare mostenesc copiii de la parinti. Un stomatolog explica

Se spune ca, daca parintii au probleme legate de sanatatea dentara, cel mai probabil si copiii lor se vor confrunta cu ele la un moment dat in viata. Este mit sau realitate? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explica ce impact au genele asupra sanatatii orale.

,,Exista multe zvonuri conform carora am mosteni de la parinti problemele dentare. In ce masura sunt sau nu adevarate aceste informatii? Varianta scurta de raspuns ar fi ca adevarul se afla undeva la mijloc. Voi detalia in continuare de ce", declara medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum a reusit Minodora sa slabeasca 30 de kilograme si care este secretul ei pentru a se mentine in forma

Inghesuirea dentara, mostenire de familie

,,Dintre problemele dentare despre care exista date ca ar avea o componenta genetica se afla inghesuirea dentara, anomaliile dento alveolare, la modul general. De ce? Imaginati-va ca noi mostenim bazele osoase (maxilar si mandibula) de la parinti, la fel si dintii. In situatia in care, de exemplu, am mostenit un maxilar mai mic si niste dinti de volum mai mare, sigur ca ne vom confrunta cu inghesuirea dentara, dintii neavand loc pe maxilar. La polul opus, daca vom avea un maxilar mare si niste dinti mici, cel mai probabil vom avea de-a face cu spatieri dentare", explica medicul stomatolog Sorina Stroe.

Absenta dintilor, afectiune genetica rara

,,Anodontia s-a dovedit stiintific ca poate fi si ea mostenita. Este o afectiune genetica rara, caracterizata prin absenta congenitala a dintilor primari sau permanenti. Poate aparea in doua variante: absenta completa a dintilor sau doar a unora dintre dinti. Anodontia este, de obicei, parte a unui sindrom cutanat si nervos, cum ar fi displaziile ectordermice, si apare rareori ca o entitate izolata", spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Se mosteneste cancerul oral?

,,Exista statistici care arata ca, daca in familia unui pacient exista cazuri de cancer oral, pacientul va fi mai predispus sa dezvolte la randul lui aceasta boala. De asemenea, anumite mutatii genetice asociate cu aparitia cancerului oral pot fi transmise de la parinte la copil. Cu toate astea, studiile au demonstrat ca majoritatea cazurilor de aparitie a cancerului oral nu sunt mostenite din familie", adauga medicul stomatolog, citat de SfatulParintilor.

Robert De Niro isi deschide un hotel de lux pe litoralul Marii Negre. Unde se afla stabilimentul pentru turistii cu dare de mana

Nu putem controla genetica. Ce facem ca sa avem dinti sanatosi?

,,Exista si anumite studii care sustin mostenirea bolii parodontale, dar pe care inca nu le putem considera dovezi solide. Cum genetica nu poate fi controlata, cel mai bine ar fi sa ne intrebam ce putem face pentru a avea o buna sanatate orala indiferent ca mostenim, sau nu, predispozitia la diverse afectiuni.

Tocmai de aceea, recomandarea mea este ca fiecare dintre noi sa respecte macar aceste lucruri elementare:

1. Sa efectueze corect igiena orala de 2 ori pe zi, folosind si mijloace de curatare interdentara;

2. Consult periodic la medicul stomatolog, de cel putin doua ori pe an, cand sa facem si detartraj;

3. Dieta echilibrata;

4. Evitarea tutunului si a consumului de alcool in exces", incheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce este, de fapt, "boala lui Calache" si de unde vine expresia folosita aproape zilnic de romani

Comments