Ce probleme trebuie dezbatute intr-o campanie electorala?

Ce probleme trebuie dezbatute intr-o campanie electorala?

Intr-o campanie electorala sunt cateva elemente care trebuie sa iasa in evidenta mai mult decat intre alegeri. Scopul suprem al unor alegeri este gasirea unei modalitati de a pune semnul egal intre interesele generale ale populatiei si interesul candidatilor la diferite functii publice.&

Coincid interesele generale ale populatiei cu interesele partidelor? Dar cu interesele personale ale candidatilor prezidentiali?

Speculeaza partidele diferentele culturale si sociale dintre generatii? Exista candidati la presedintie care isi fac din aceste diferente culturale si sociale existente in societatea romanesca o arma politica?

Sunt intrebari la care nici nu trebuie sa ne raspundem. Se intelege de la sine ca in toate cazurile raspunsurile sunt afirmative. Dar seria intrebarilor de genul acesta, avand desigur si o incarcatura retorica, pot& continua la nesfarsit.

Cand incercam sa privim mai in profunzime natura umana reala a celor care decid pana la urma soarta a milioane de oameni, gasim niste personaje mai mult interesate de ele insele decat de& cei pe care pretind ca ii reprezinta.

O tara, indiferent de marimea ei, este condusa de o mana de oameni, carora functiile le confera dreptul de a lua decizii. Oricat de democrati ne-am considera, deciziile executive se iau de sus in jos, de la presedinte la prim ministru, de la ministri la directori de agentii.& Sa tot fie la acest etaj al puterii vreo 50-60 de creeere.

Deciziile politice se iau la partide, urmand sa fie traduse in legi de catre parlamanetari. La orice partid exista un grup in jurul liderului care ia deciziile in numele partidului. Este nevoie de exemple? Liviu Dragnea, apoi Viorica Dancila la PSD. Calin Popescu Tariceanu si cativa apropiati sunt acuzati in aceste zile ca au luat decizia de iesire de la guvernare a ALDE.

La PNL sunt cunoscute nemultumirile fata de deciziile luate de presedinte si un grup restrans. Chiar si la un partid mai nou ca USR sunt deja acuzatatii ca Dan Barna si un grup au manipulat alegerile interne. Nu mai vorbim de un partid ca PMP in care cuvantul lui Basescu este litera de lege. UDMR are o conducere puternic centralizata.

Sub presedinte, premier, ministru, lider de partid, toti sunt executanti. Deciziile luate la centru radiaza in teritoriu.

Autoritatile locale sunt, de multe ori stat in stat. Ca la Caracal. Ca in toate judetele in care s-au impus „baronii locali”. Primarul, presedintele de consiliu local sunt omologii celor care conduc tara. Ei conduc judetul, municpiul, orasul, comuna. Sub acoperirea deciziilor votate de consiiliile judetene si locale, ce vor ei aia se face. Democratia este de ochii lumii. Trebuie doar sa faci hartii pentru acoperire.

Dar si asa este mai bine decat in timpul regimului comunist. In democratie sunt instrumente de control. Institutiile interfereaza. Parlamentul controleaza guvernul, prin majoritati. Presedintele tarii are parghii constitutionale pentru sancaionarea derapajelor guvernului, dar si a parlamentului.

Mai greu de controlat sunt autoritatile locale, unde se creaza retele, cumetrii, adevarate clanuri de interese economice si politice avand in centru un partid sau o asociere de partide.

Justitia, una independeta, dar si competenta, joaca rolul de arbitru obiectiv, subordonandu-se unui singur stapan: Legea.

Intr-o campanie electorala, mai cu seama in cea prezidentiala, este necesara punerea in discutie a tuturor aspectelor puterii, de la puterea discretionara a unui presedinte, a unui premier, a unui lider de partid, la puterea pe care si-a ia singur un primar, un presedinte de consiliu judetean, un presedinte de organizatie judeteana al unui partid.

Dar, dupa cum am constatat de atatea ori, la partide se spune adevarul numai atunci cand se cearta.

Comments