Ce rol are armata in campania de vaccinare anti-COVID si unde va fi tinut vaccinul, dupa ce va ajung...


Ministerul Apararii va trebui sa asigure transportul dozelor de vaccin, din momentul in care acestea vor ajunge in Romania. Dozele se vor stoca la Institutul Cantacuzino, in timp ce sase spitale militare de urgenta vor fi centre regionale de depozitare.


MApN va asigura transportul dozelor de vaccin cu mijloace terestre si aeriene, de la sosirea in tara catre centrele regionale de depozitare, a informat institutia condusa de ministrul Nicolae Ciuca.


De asemenea, militarii vor fi cei care vor "sprijini distributia catre centrele vaccinare din tara si echipele de vaccinare cu resursa umana calificata".


Totodata, MApN a precizat ca "au fost identificate centrele de depozitare in conditii speciale a dozelor de vaccin care necesita conditii de stocare la temperatura de -80?C", iar centrul principal a fost desemnat Institutul Cantacuzino.


"Sase spitale militare de urgenta, de la Timisoara, Craiova, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta, au fost desemnate drept centre regionale de depozitare", mai arata MApN.


Iohannis: "Strategia de vaccinare va fi supusa aprobarii in sedinta CSAT"


Presedintele Klaus Iohannis a avut astazi o noua sedinta la Palatul Cotroceni, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID, la care au participat ministrul de interne Marcel Vela, ministrul sanatatii Nelu Tataru, dar si ministrul apararii Nicolae Ciuca.


"Vreau sa subliniez ca cele trei ministere, Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilitatilor si a cailor de actiune", a explicat Klaus Iohannis, la finalul sedintei.


Seful statului a mai precizat ca "strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusa aprobarii in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pe care o voi convoca in perioada imediat urmatoare".


Unde vor fi vaccinati romanii


Totodata, presedintele a declarat ca "vaccinarea se va face etapizat", iar "definirea etapelor de vaccinare si initierea acestora vor fi stabilite in functie de aprobarea, productia si alocarea de vaccinuri catre fiecare tara".


Cadrele medicale vor fi vaccinate la locul de munca, a mai anuntat presedintele, in timp ce celelalte categorii vor fi vaccinate in centre fixe si mobile, precum si in centre drive-through.


Potrivit autoritatilor, vaccinul anti-Covid ar putea ajunge in Romania pana la finalul anului, in functie de momentul in care va fi aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului.


Saptamana trecuta, presedinta Comisiei Europene a declarat ca Agentia Europeana a Medicamentului ar putea aproba vaccinurile testate de Pfizer-BioNTech si Moderna in ,,a doua jumatate a lunii decembrie".


Comments