Ce sa mananci daca ai gastrita- alimente permise

Ce sa mananci daca ai gastrita- alimente permise

Ce sa mananci daca ai gastrita- alimente permise


Gastrita este o afectiune provocata de inflamarea mucoasei stomacului, iar simptomele ei sunt destul de neplacute. Atunci cand avem diagnosticul de gastrita este bine sa urmam dieta recomandata de medic si sa stim care sunt acele alimente permise sau de evitat.


Nota: Informatiile din acest articol nu inlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Va recomandam, inainte de a incerca orice tratament sau dieta, sa consultati medicul si sa urmati indicatiile acestuia.


Ce este gastrita


Acest articol este despre simptomele gastritei, cauzele potentiale ale gastritei si modul in care afectiunea este diagnosticata si tratata cu medicamente pentru gastrita si alte interventii.


Gastrita este o afectiune care implica inflamarea mucoasei stomacului care poate fi cauzata de diversi factori, precum infectii bacteriene, utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), consumul excesiv de alcool, stresul, fumatul sau alte afectiuni medicale.


Simptomele gastritei pot include senzatia de arsura in stomac, dureri abdominale, greata, varsaturi, balonare si pierdere in greutate.


Tratamentul gastritei poate implica medicamente pentru a reduce aciditatea stomacului, evitarea anumitor alimente si bauturi iritante, reducerea stresului si a altor factori care pot agrava simptomele.


Dieta este un factor important in sanatatea digestiva si generala. Urmand o dieta prietenoasa cu gastrita, va poate ajuta sa va ameliorati simptomele si sa va simtiti mai bine.


Este important sa consulti un medic pentru diagnostic si tratament adecvat in cazul in care experimentezi simptomele gastritei.


De multe ori este nevoie de teste care sa ne confirme suspiciunile si sa ne orienteze catre cauza exacta a gastritei, iar atunci apelam fie la teste de identificare a bacteriei H.Pylori (test respirator, test ce dozeaza anticorpi in sange, teste din materii fecale), fie la endoscopie digestiva superioara, prin care obtinem un diagnostic cert.


Ce sa mananci daca ai gastrita- alimente permise


Dieta in sine nu provoaca, in general, gastrita cronica, dar unii oameni considera ca urmatoarele alimente si bauturi pot ajuta la reducerea sanselor de a dezvolta gastrita:


alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele si fasolea
alimente cu continut scazut de grasimi, cum ar fi pestele, carnea slaba si legumele
alimente cu aciditate scazuta, inclusiv legume si fasole
bauturi necarbogazoase
bauturi fara cofeina

Alimente permise cand ai deja gastrita:


Atunci cand ai gastrita, o dieta echilibrata implica evitarea alimentelor picante, acide, prajite, grase si procesate, inclusiv alimentele de tip fast-food, lactatele bogate in grasimi, rosiile si citricele. Alcoolul, bauturile dulci si cofeina se afla, de asemenea, pe lista alimentelor de evitat.


Alimente permise in gastrita sunt cele blande, care nu sunt acide si sarace in zahar. Acestea includ cereale integrale, legume radacinoase, peste, carne de pasari de curte fara piele si fructe de padure. Se crede ca ceaiul de menta, ghimbir si turmeric ajuta la ameliorarea simptomelor.


Fasole si leguminoase
Oua fierte sau omleta
Peste fiert la abur sau la gratar
Ceai de menta, ghimbir sau turmeric
Dovleac si legume radacinoase
Fulgi de ovaz si terci
Lactate cu continut scazut de grasimi
Orez brun, quinoa si orz
Carne de pasare, fara piele
Paine si paste integrale
Conopida si varza fierte la abur
Ciorbe si supe limpezi
Fructe de padure proaspete
Pepeni
Banane

Alimente probiotice permise si recomandate in gastrita


Conform anumitor studii, probioticele ar putea ajuta la complicatiile stomacale cauzate de bacteriile numite Helicobacter pylori, cunoscuta si ca H. pylori. Aceste bacterii provoaca o infectie in sistemul digestiv, care poate duce la gastrita sau ulcere gastrice. De fapt, H. pylori este cea mai frecventa cauza a gastritei.


Din acest motiv, este o idee buna sa discutati cu un medic pentru a vedea daca ati putea beneficia de suplimente cu probiotice.


In plus, consumul de alimente probiotice poate aduce beneficii persoanelor care sufera de gastrita prin imbunatatirea sanatatii intestinale generale.


Alimentele care contin bacterii probiotice benefice includ:


iaurt natural
varza murata
miso
chefir
tempeh
kimchi
paine cu maia

In plus, un studiu din 2015 a descoperit ca kimchi a ajutat la incetinirea raspandirii infectiei cu H.pylori la soareci.


De asemenea, unele tipuri de gastrita pot face mai dificila absorbtia corpului de fier sau vitamina B12, ceea ce duce la deficiente. Discutati cu medicul dumneavoastra despre luarea de suplimente pentru a preveni deficientele.


Alimente de evitat daca ai gastrita


Pentru unii oameni, alergiile alimentare pot declansa gastrita. In aceste cazuri, identificarea si evitarea acestor alimente poate trata si preveni afectiunea.


Alimentele bogate in grasimi pot agrava inflamatia in mucoasa stomacului.


De asemenea, unele forme de gastrita sunt cauzate de consumul de alcool prea des sau de consumul prea mult intr-o perioada scurta.


Alimentele care pot irita stomacul si agraveaza gastrita includ:


alimente acide, cum ar fi rosiile si unele fructe, citrice
alcool
bauturi carbogazoase
Cafea, ceai sau ciocolata
alimente grase
mancare prajita
sucuri de fructe
alimente murate
mancaruri picante
Fast-food, inclusiv pizza
carne rosie
Unt de arahide si unt de nuci
Chips-uri si gustari ambalate
Carne procesata sau afumata
Ceapa, usturoi si ardei

Condimente de evitat


Piper negru
Ardei iute
Praf de usturoi
Ardei iuti
Mustar
Nucsoara
Pudra de ceapa
pudra de curry

Daca observati ca un anumit aliment sau grup de alimente va agraveaza simptomele, evitarea acestui aliment poate preveni simptomele. Acest lucru este valabil mai ales cand vine vorba de alergii alimentare.


Cand sa mananci daca ai gastrita


Cand aveti gastrita, cantitatea de alimente pe care o consumati si cat timp lasati sa treaca intre mese pot contribui la riscul de aparitie a simptomelor.


Daca va confruntati cu simptome, incercati sa mancati mese mai reduse cantitativ si mai des pe parcursul zilei, decat sa mancati mult si rar.


Cercetarile sugereaza ca cel mai bine este sa mananci ceva la fiecare doua ore in timpul unei crize acute, chiar daca este o gustare mica.


Postul intermitent ajuta la gastrita?


Unii oameni presupun ca postul poate ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei. Totusi, studiile au aratat ca postul poate ridica nivelul acidului din stomac pana acolo unde poate provoca ulcere.


Nivelurile ridicate de inflamatie a stomacului afecteaza functia celulelor producatoare de mucus numite celule caliciforme. Pierderea mucusului face mucoasa mai vulnerabila la acizii stomacului si ulcerele.


Supa de oase in gastrita


Supa de oase este usor de digerat si poate ajuta la prevenirea inflamatiei legate de tractul digestiv. Experimentele pe animalele cu colita au sugerat ca gelatina poate proteja si vindeca mucoasa tractului digestiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru. Gelatina contine un aminoacid numit acid glutamic.


Acesta se transforma in glutamina in organism si ajuta la mentinerea functiei peretelui intestinal. Poate ajuta la prevenirea si vindecarea unei afectiuni cunoscute sub numele de ,,intestin permeabil", un simptom al mai multor boli gastrointestinale cronice. Un intestin permeabil este atunci cand apar leziuni intre bariera dintre intestin si fluxul sanguin, permitand substantelor sa se scurga din intestin in fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la inflamatii si alte probleme.


Un studiu din 2021 a concluzionat, de asemenea, ca aminoacizii din bulionul de oase au proprietati antiinflamatorii care pot reduce afectarea intestinului din cauza colitei ulcerative. Din toate aceste motive, consumul de bulion de oase poate fi benefic pentru persoanele cu o serie de afectiuni gastro-intestinale.


Afla mai multe despre ce beneficii are bulionul de oase.


Cum faci supa de oase


4 litri de apa
2 linguri (30 ml) otet de mere
1-2 kg de oase de pasare
Sare dupa gust

Mod de preparare


Pune toate ingredientele intr-o oala mare sau intr-o oala lenta. Se aduce la fierbere. Reduceti focul si gatiti timp de 12 ore. Cu cat se gateste mai mult, cu atat va avea un gust mai bun si va fi mai hranitor. Lasati bulionul sa se raceasca. Se strecoara intr-un recipient mare si se arunca oasele.


Adaugarea de otet este importanta deoarece ajuta la extragerea tuturor nutrientilor valorosi din oase. De asemenea, puteti adauga legume, ierburi sau mirodenii in bulion pentru a imbunatati aroma. Ingredientele comune includ telina, morcovul, patrunjelul si cimbru. Le puteti adauga la pasul unu.


Surse - healthline.com, verywellhealth.com, ncbi.nlm.nih.gov, thegastritisblog.com.


Sursa foto - Shutterstock.com


Comments