Ce se intampla daca lucrezi sau speli cand ai cruce neagra sau cruce rosie in calendar. Ce spune bis...

Peste an, sunt cateva sarbatori importante: Craciunul, Boboteaza, Pastele, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului si zilele legate de acestea. Toate sunt insemnate cu cate o cruce rosie in calendar. Intr-un an bisericesc se tin 28 de sarbatori cu cruce rosie, cele mai multe dintre ele fiind in preajma Pastelui si a Craciunului.

Acestea sunt considerate cele mai mari sarbatori crestine, adevarate praznice imparatesti, iar ele sunt inchinate Maicii Domnului si sfintilor apostoli care au raspandit invataturile lui Iisus Hristos. Pe langa acestea mai sunt si alte sarbatori cum ar fi cele legate de nasterea sau adormirea unor sfinti. Si acestea sunt tot de cruce rosie.

Sarbatoare cruce cu rosu in calendarul ortodox, in data de 10 mai

In aceste zile cu cruce rosie sunt tinute cu strictete in popor. Nu se spala, nu se face curat, uneori nu se fac lucrari in gradina sau pe camp. Credinciosii merg la slujba apoi se odihnesc sau merg in vizite la rude si se intalnesc cu oamenii dragi.

Dar mai exista alte peste 100 de sarbatori de care nu stiu foarte multi romani.

Spre deosebire de sarbatorile notate cu cruce rosie, cele cu cruce neagra nu impun sa nu se munceasca, adica se poate spala si face treaba in gospodarie. Si din punct de vedere religios, cele doua sarbatori notate cu cruci rosii sau negre sunt diferite.

"Sarbatorile din calendarul nostru sunt insemnate pentru diferentiere cu cruce rosie sau cu cruce neagra.

Cele cu cruce rosie sunt sarbatori in care nu lucram, daca nu avem obligatia de a merge la lucru, si in care mergem la biserica pentru rugaciune. Cele cu cruce neagra sunt sarbatori in care cinstim cele ale sarbatorii, cu rugaciune catre sfintii pomeniti in acea zi, dar putem lucra obisnuit. Diferenta intre sarbatorile cu cruce rosie si cruce neagra este data si de bogatia si solemnitatea slujbelor, asa cum le gasim in cartile de cult, nascute din evlavia credinciosilor pentru anumiti sfinti sau anumite sarbatori", a spus arhimandrit Petroniu Marin, potrivit doxologia.ro.

Din toate lucrarile religioase si de pe site-uri de specialitate, reiese ca nimeni nu este obligat sa tina o sarbatoare cu cruce neagra, asa cum exista porunca pentru una cu cruce rosie, fiindca este o zi obisnuita.

Multi si-au pus intrebarea daca pot spala rufe, daca pot calca sau daca pot face alte treburi prin gospodarie. Sarbatoarea cu cruce neagra fiind zi lucratoare, raspunsul este afirmativ.

De fapt, rolul Crucilor in calendar este ca al unui ghid de randuiala liturgica. Ce se canta si cum se canta la strana, in bun acord cu dumnezeiescul Altar. O sarbatoare de cinstire a unui sfant poate avea cruce rosie intr-o parte a tarii si in alta sa fie doar insemnata cu negru.

Comments