Ce se intampla daca OMENIRII "i se stinge lumina". Scenariul care le da cosmaruri specialistilor

Ce se intampla daca OMENIRII "i se stinge lumina". Scenariul care le da cosmaruri specialistilor

Ce se intampla daca OMENIRII "i se stinge lumina". Scenariul care le da cosmaruri specialistilor

In 1859, cand Pamant a fost lovit de cea mai mare furtuna geomagnetica consemnata ca atare de catre astronomul Richard Carrington. dependenta de aparatura electrica era inca foarte mica, asa ca singurele care au avut de suferit au fost sistemele de telegraf.

SCENARIUL APOCALIPTIC: NU FENOMENUL UCIDE, CI EFECTELE INDIRECTE

Daca un fenomen de o asemenea intensitate s-ar petrece in vremurile noastre, pagubele ar fi uriase, de ordinul miilor de miliarde de dolari, potrivit BigThink. tocmai pentru ca intreaga tehnologie se bazeaza, direct sau indirect, pe energie electrica.

Penele uriase de curent ar provoca blocaje si disfunctionalitati in lant, de la infrastructura de comunicatii la cea spatiala. Iar daca reteaua de sateliti pica, se pot produce alte dezastre. Ca urmare, zeci, sute de mii, poate chiar milioane de oameni ar putea muri ca urmare a blocajelor de alimentare cu energie electrica, apa si caldura.

Sigur, televizorul sau frigiderul tau de acasa n-ar fi afectate deloc, in mod direct, de furtuna magnetica solara, daca sunt scoase din priza. Dar la ce ti-ar mai servi daca odata realimentate, ar luat foc din cauza fluctuatiilor de tensiune?

IN 2012 AM SCAPAT LA MUSTATA DE O FURTUNA CU URMARI DEZASTUOASE

Pe data de 23 iunie 2012, omenirea a fost la un pas de a experimenta un astfel de scenariu distopic. O eruptie solara la fel de puternica precum cea consemnata de Carringtron, in 1859, a propulsat un spatiu un jet electromagnetic care a trecut pe langa Pamant la o distanta echivalenta cu 9 zile de pre-alarmare, in conditiile in care a parcurs distanta de la Soare in doar 17 ore.

Daca dezastrul s-ar fi produs, specialistii au calculat ca bilantul global al pagubelor ar fi putut atinge 10 trilioane de dolari, adica o suma exprimata in 14 cifre. Ar fi fost cel mai mare cataclism DIN ISTORIE, ca exprimare financiara.

CAT DE EFICIENT ESTE SISTEMUL DE ALERTARE SOLARA? AVEM TIMP SA NE PUNEM LA ADAPOST

Fata de secolul XIX-lea, acum avem sateliti si observatoare de monitorizare a Soarelui, care ne pot pune in garda. Problema este de cat timp am avea nevoie si cum trebuie aplicat sistemul de alerta solara.

In prezent, sistemele de observatie instalate pe sateliti dau alarma cam cu 15 - 45 de minute inainte ca furtuna magnetica sa atinga suprafata Terrei. Potrivit analizei BigThink, este cam putin spre inutil.

Partea buna este ca primul dintre observatoarele solare de urmatoarea generatie a intrat recent online. Datele colectate cu ajutorul telescopului solar Daniel K. Inouye (DKIST) ar putea permite emiterea de alerte chiar cu 3-4 ZILE inainte ca fluxurile geomagnetice sa ajunga pe Pamant.

SA NU EXAGERAM, DAR NICI SA NU NE CULCAM PE O URECHE

In aceasta situatie, calea de mijloc este recomandabila. Este important sa nu exageram nici in privinta SCENARIILOR APOCALIPTICE, nici a celor NEGATIONISTE. Pastrand analogia cu seismele, asa cum zilnic se produc mii de miscari telurice de mica intensitate, la fel si numeroase fluxuri geomagnetice solare sunt anihilate, in mod natural, de campul magnetic al Terrei. Asta nu inseamna ca, probabilistic, la un moment dat, nu se va produce si un eveniment MAJOR.

Partea proasta este ca nici autoritatile, nici companiile, nu au facut mari eforturi legate de "scenariul solar". Fata de 2012, cand furtuna electromagnetica a trecut la mica distanta de Terra, suntem doar putin mai pregatiti. In aceste conditii, noteaza analiza BigThink, este probabil sa decontam ani la rand costurile uriase ale pagubelor provocate de o furtuna solara majora pentru ca nu am investit la timp sume minore prin comparatie, in sisteme eficiente de prevenire si limitare.

Comments