Ce se intampla in corpul tau daca bei o ceasca de cafea cu lapte in fiecare zi. Rezultatele surprinz...

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorita combinatiei de proteine si antioxidanti. Aceste ingrediente dubleaza capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impotriva inflamatiilor, concluzioneaza un studiu efectuat in Danemarca, conform informatiilor transmise de EFE, citat de Agerpres.

Cand bacteriile, virusurile si alte substante straine patrund in organism, sistemul imunitar raspunde eliberand celule albe din sange si substante chimice cu efect protector, o reactie numita inflamatie. Aceasta reactie apare cel mai des in cazul suprasolicitarii tendoanelor si muschilor sau al unor afectiuni precum artrita reumatoida.

Antioxidantii sau polifenolii, prezenti in corpul uman, in plante, fructe si legume, sunt utilizati in industria alimentara pentru incetinirea procesului de oxidare si prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor, insa ei sunt, de asemenea, sanatosi pentru consum deoarece contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism, care provoaca inflamatii, mai scrie sursa citata.

Combinatia dintre substantele continute de cafea si lapte, una benefica pentru organismul uman, explica noul studiu

Acum, un nou studiu, realizat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a analizat efectul antiinflamator al combinarii polifenolilor si proteinelor, iar rezultatele s-au dovedit promitatoare."Am aratat ca atunci cand un polifenol reactioneaza cu un aminoacid, efectul sau asupra celulelor imunitare in vederea inhibarii inflamatiei este sporit. Prin urmare, este evident de imaginat ca acest cocteil ar putea avea si un efect benefic asupra inflamatiei la oameni", a explicat Marianne Nissen Lund, care a condus studiul.

Oamenii de stiinta au provocat inflamatie artificiala la nivelul celulelor imunitare. Ulterior, unora dintre celule li s-au administrat doze diferite de polifenoli care au reactionat cu un aminoacid, altele au primit doar polifenoli, in doze similare, iar un grup de control nu a primit nimic.Cercetatorii au descoperit ca celulele imunitare tratate cu combinatia de polifenoli si aminoacizi s-au dovedit de doua ori mai eficiente in combaterea inflamatiei comparativ cu celulele carora li s-au adaugat doar polifenoli. Studiile anterioare ale acestei echipe au demonstrat ca polifenolii se leaga de proteinele din produsele din carne, lapte si bere.

Pentru acest studiu, cercetatorii au testat daca moleculele se leaga intre ele si atunci cand cafeaua este amestecata cu lapte. Cafeaua contine polifenoli, iar laptele este bogat in proteine.

"Rezultatul nostru arata ca reactia dintre polifenoli si proteine are loc si in "latte" (cafea cu lapte) pe care l-am studiat. De fapt, reactia are loc atat de rapid incat a fost dificil sa o evitam in oricare dintre alimentele pe care le-am studiat", a explicat Marianne Nissen Lund.Cercetatoarea este convinsa ca aceasta reactie si efectul antiinflamator potential benefic apare si in cazul combinarii altor alimente proteice cu fructe sau legume, bogate in antioxidanti.

Comments