Ce se va intampla cu centralele de apartament: legea a fost modificata in Camera Deputatilor. Romani...

Proiectul privind eficienta energetica a cladirilor, care va avea impact inclusiv asupra viitoarelor centrale de apartament, a fost adoptat, joi, in Camera Deputatilor.

Initiatorii legii arata ca, prin aceasta lege, romanii nu vor fi nevoiti sa renunte la centralele de apartament. Legea vizeaza, mai degraba, dezvoltatorii imobiliari si primariile, care vor avea de respectat anumite standarde atunci cand construiesc locuinte sau cand reabiliteaza blocuri mai vechi.

Proiectul incurajeaza prosumatorii sa investeasca in sisteme de stocare a energiei, pentru a echilibra sistemul energetic. In prezent, oamenii care au panouri fotovoltaice au aceasta mare problema: produc mai mult decat necesarul in anumite perioade, dar nu au capacitatea de stocare.

Legat de autorizarea unor constructii incepand cu 2026: acest lucru presupune materiale de constructii care izoleaza si ajuta cresterea performantei energetice si de confort a locuintelor.

Cand sa dai drumul la centrala de apartament, in functie de blocul in care locuiesti

In transpunerea Directivei Europene in legislatia romaneasca nu exista nicio prevedere care sa oblige proprietarii romani de locuinte sa inlocuiesca centralele de apartament. Comisia Europeana a a pus in discutie acest aspect, insa deocamdata se asteapta pentru a vedea si pozitia noului Parlament European.

Legea are 3 puncte esentiale:

1. Toate modificarile se refera la standarde aplicabile pentru Certificatul de Eficienta Energetica, care se elibereaza obligatoriu si acum;

2. Nu s-au stabilit competente noi pentru autoritatile de control sau pentru furnizorii de energei. Normele in vigoare au ramas nemodificate.

3. Nicio autoritate nu a primit vreo competenta de control in plus care sa le permita sa verifice si sa oblige proprietarii din Romania sa scoata din apartamente centralele pe combustibil fosit.

Proprietarii din Romania nu au obligatia sa scoata din apartamente centralele de apartament.

Propunerea votata are rolul de a armoniza legislatia nationala cu cea europeana, mai exact cu prevederile Directivei Revizuite privind Performanta Energetica a Cladirilor, adoptata in aprilie 2024.

Comments