Ce sunt ,,fortele nucleare nestrategice", pe care rusii le folosesc pentru a speria Occidentul, ,,la...


Ministerul rus al Apararii a anuntat ca desfasoara, ,,la instructiunile comandantului suprem Vladimir Putin", exercitii de instruire pentru alertarea fortelor nucleare nestrategice, adica a operatorilor de arme nucleare tactice. Publicatia independenta rusa Meduza scrie ca rusii folosesc asta pentru ,,a speria Occidentul" si analizeaza amenintarile venite de la Moscova.


Ministerul Apararii, Ministerul rus de Externe si secretarul de presa al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, au oferit explicatii, dupa anuntul initial al Ministerului rus al Apararii.


Potrivit acestora, exercitiile sunt asociate cu ,,retorica periculoasa a Ministerului de Externe britanic", a spus Peskov, ,,declaratiile provocatoare ale unor oficiali occidentali individuali", a subliniat Ministerul Apararii, si cu ,,actiuni destabilizatoare puternic intreprinse de o serie de tari NATO care au vizat cresterea presiunii puternice asupra Federatiei Ruse si crearea de amenintari suplimentare la adresa securitatii tarii noastre, in legatura cu conflictul din si in jurul Ucrainei", a adaugat Ministerul Afacerilor Externe.


De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe, oficial fara legatura cu exercitiile, a anuntat ca Rusia va considera aeronavele F-16 furnizate Ucrainei drept purtatoare de arme nucleare.


Toate aceste declaratii fac din actualul exercitiu, primul din februarie 2022 incoace, o promisiune oficiala de a pedepsi Occidentul pentru sprijinul acordat Ucrainei. Scopul probabil este actualizarea ,,liniilor rosii" sterse ale Kremlinului, adica amenintarile de escaladare a confruntarii cu Occidentul, daca acesta ,,exagereaza" cu furnizarea de arme catre Kiev.


Ce sunt ,,fortele nucleare nestrategice"?


,,Fortele nucleare nestrategice" reprezinta suma armelor nucleare (de obicei cu randament scazut) si a transportatorilor lor cu raza scurta si medie de actiune care nu sunt incluse intr-un tip special de trupe si arme: Fortele nucleare strategice rusesti. Acestea din urma, asa-numita triada nucleara (forte de rachete strategice, submarine cu rachete nucleare balistice si bombardiere grele care poarta arme nucleare strategice), se incadreaza sub restrictiile tratatelor privind limitarea armelor strategice ofensive (tratatul privind armele strategice ofensive este in vigoare in prezent, prelungit pana in 2026, dar participarea Rusiei la acesta a fost suspendata ). Armele strategice ar trebui sa fie pregatite constant pentru lupta in cazul unui atac inamic. Ele sunt, de asemenea, baza descurajarii nucleare si a implementarii doctrinei nucleare rusesti.


Munitia nestrategica nu este supusa oficial unor astfel de restrictii. Dupa anularea tratatului dintre Statele Unite si Rusia privind rachetele cu raza scurta si medie de actiune, practic nu exista restrictii asupra purtatorilor de arme nucleare ,,non-strategice". Se presupune ca Rusia are in arsenalul si depozitele sale mai multe astfel de focoase decat Occidentul.


Fortele ,,non-strategice" nu sunt in stare constanta de lupta. Pentru ca sa poata fi utilizate, acestea trebuie sa fie scoase din depozite si instalate. Este exact ceea ce se intampla in timpul exercitiilor comandate acum de Putin.


In ciuda diferentelor importante fata de fortele strategice, posibila utilizare a armelor nucleare tactice este inca supusa doctrinei nucleare a Federatiei Ruse. Acesta declara ca Rusia poate folosi astfel de arme numai in cazul unei amenintari imediate la adresa suveranitatii si integritatii tarii, precum si in cazul unui atac inamic care are deja loc folosind forte nucleare strategice (sau non-nucleare).


Aceasta nu este doar pozitia publica a statului, ci si un ghid de actiune al armatei: acest lucru se vede clar in documentele Fortelor Armate Ruse obtinute si publicate de Financial Times, cu privire la regulile de utilizare a unor astfel de arme. Ele descriu in detaliu conditiile (in special, pierderea fortelor strategice de la prima lovitura non-nucleara a inamicului) care ar putea determina liderii militari sa foloseasca arme nucleare tactice. Desi doctrina nucleara nu contine astfel de detalii, ele se incadreaza pe deplin in ea.


The Independent scrie ca, spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale cu varf nuclear, care pot distruge orase intregi, armele nucleare tactice folosite impotriva trupelor pe campul de lupta sunt mai putin puternice si pot avea un randament de aproximativ o kilotona. Bomba americana lansata la Hiroshima in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial avea 15 kilotone.


Astfel de arme nucleare de pe campul de lupta, bombe aeriene, focoase pentru rachete cu raza scurta de actiune sau munitii de artilerie, pot fi foarte compacte. Dimensiunea lor mica le permite sa fie transportate discret intr-un camion sau avion.


Cum au loc exercitiile, care nu sunt primele ordonate de Putin


Pregatirea pentru utilizarea armelor nucleare tactice este o procedura tehnica complexa. Dupa ce comandantul sef ia o astfel de decizie, actiunea coordonata a unui numar mare de ofiteri si a subordonatilor acestora este necesara pentru a instala ,,munitii speciale" pe transportoare si a se pregati pentru utilizarea lor.


Chiar inainte de invazia Ucrainei, aceste proceduri au fost practicate in mod regulat in diferite unitati ale Fortelor Armate Ruse (de exemplu, in brigazile de rachete echipate cu complexe Iskander). La exercitiile curente iau parte doar brigazile de rachete din Districtul Militar de Sud.


In plus, armata rusa a efectuat periodic exercitii de antrenament cu rachete (inclusiv potentiali purtatori de arme nucleare nestrategice) intr-un poligon de testare situat pe teritoriul orasului minier abandonat Khalmar-Yu, din Republica Komi.


Prin urmare, se intreaba autorii articolului din Meduza, in ce mod difera exercitiile de acum de aceasta rutina a antrenamentelor anterioare? Iar raspunsul este ca sunt diferite pentru ca sunt insotite de un atac informational. Autoritatile ruse au justificat direct necesitatea antrenamentelor neprogramate cu actiunile si declaratiile Occidentului.


,,Occidentul si-a pierdut frica"


Practic, Rusia a stabilit constant ,,linii rosii" in ceea ce priveste ajutorul militar dat Ucrainei si de asemenea folosirea armelor livrate de Occident Kievului. Ele au fost initial intarite cu succes de actiunile si cuvintele belicoase ale Kremlinului: de exemplu, imediat dupa invazie, Moscova a organizat exercitii pe scara larga de forte strategice, afirmand in mod explicit ca acesta era un avertisment pentru Occident. Mai tarziu, Rusia (inclusiv Putin insusi) a sugerat in mod repetat ca ar putea folosi arme nucleare tactice impotriva Ucrainei.


De atunci, Occidentul a depasit aproape toate ,,liniile rosii": tancuri, artilerie si alte arme grele au fost furnizate Ucrainei, precum si rachete balistice pentru sistemele de rachete cu lansare multipla HIMARS, cu o raza de actiune de pana la 90 de kilometri, si rachete de croaziera (din Marea Britanie si Franta) cu o raza de actiune de pana la 300 de kilometri.


Pana acum, a existat doar o interdictie a atacurilor cu ele pe teritoriul Rusiei. In plus, a fost convenita furnizarea de avioane de lupta fabricate in Occident. Evident, actiunile mai indraznete ale Occidentului s-au datorat faptului ca Kremlinul nu si-a putut confirma hotararea de a ,,intensifica escaladarea", dupa livrarea fiecaruia dintre noile tipuri de arme.


Presedintele francez Emmanuel Macron a spus chiar in martie ca nu exista si nu ar trebui sa existe ,,linii rosii" cu sprijinul Ucrainei.


Strategia de combatere a ,,subtierii liniilor rosii" a fost formulata de politologul Serghei Karaganov, apropiat de Kremlin. In opinia sa, din moment ce amenintarile Rusiei nu sunt crezute (,,Occidentul si-a pierdut frica"), atunci aceste amenintari, adica o lovitura nucleara limitata, trebuie indeplinite.


Ideea a fost respinsa de autoritati, dar a ramas problema puterii ,,liniilor rosii". Kremlinul a afirmat in repetate randuri ca toate conditiile de utilizare a armelor nucleare sunt strict descrise in doctrina. Acum, autoritatile, cu anunturile despre exercitii, indica faptul ca ar putea considera atacurile pe teritoriul Rusiei unul dintre motivele descrise in doctrina pentru o lovitura nucleara de represalii..


Comments