Ce sunt paravanturile auto si cat de utile sunt pentru masina ta

Ce sunt paravanturile auto si cat de utile sunt pentru masina ta

Ce sunt paravanturile auto si cat de utile sunt pentru masina ta


Multi dintre soferi obisnuiesc ca, dupa ce isi achizitioneaza un autoturism, sa si-l personalizeze dupa bunul lor plac cu diverse accesorii. Unul dintre cele mai comune si mai accesibile accesorii il reprezinta paravanturile auto, cunoscute si sub numele de deflectoare de aer.


Probabil ca ai vazut in trafic ca, in cazul unor masini, portierele din fata, dar si cele din spate in unele cazuri, sunt prevazute cu un set de astfel de deflectoare.


Conducatorii auto care petrec foarte mult timp in masina au ajuns la concluzia ca instalarea unor paravanturi merita din plin si nici nu reprezinta o investitie mare. Ce sunt, la ce folosesc si ce avantaje iti ofera acest accesoriu iti vom spune in articolul de fata.


Ce sunt paravanturile auto?


Paravanturile auto sau deflectoarele de aer sunt accesorii auto care sunt confectionate dintr-un plexiglas rezistent tratat special pentru a respinge razele ultraviolete sau dintr-un alt material plastic.


Acestea se monteaza pe marginea superioara a portierelor si au o forma aerodinamica, ceea ce face sa se incadreze perfect in profilul masinii. Pot fi fumurii sau transparente.


Exista paravanturi auto dedicate, construite special pentru fiecare model de masina in parte, ceea ce inseamna ca sunt deosebit de eficiente. Sunt, insa, si paravanturi ,,universale" care se pot monta pe orice model.


Paravanturi auto pentru spate

La ce folosesc paravanturile auto?


Paravanturile isi dovedesc utilitatea mai ales in cazul in care masina ta nu este dotata cu instalatie de aer conditionat.


Scopul principal al paravanturilor auto este acela de a putea aerisi masina fara a se crea acei curenti de aer care se formeaza atunci cand soferul sau unul dintre pasageri deschide geamul.


In plus, chiar si atunci cand ploua, ninge sau bate un vant puternic, vei putea calatori cu geamul sau geamurile deschise fara ca apa sau vantul sa patrunda in habitaclu. In sezonul rece, geamurile se vor dezaburi mult mai repede, fara sa se creeze curent in habitaclu.


De asemenea, deflectoarele reduc considerabil lumina solara care vine din lateral astfel incat nu iti va fi afectata experienta la condus.


Daca rulezi pe autostrada cu viteze de peste 100 km/h este recomandat sa deschizi geamurile din spate, nu cele din fata. Astfel, zgomotul produs de rotile din fata nu te va deranja, iar aerul din habitaclu va fi la fel de proaspat ca atunci cand ai deschide geamurile din fata, insa fara sa creasca consumului de carburant. De aceea este bine sa montezi paravanturi si pe portierele din spate.


Cum conduci pe ploaie - sfaturi utile pentru orice sofer

Cum alegi paravanturile?


Daca te-ai hotarat sa montezi pe masina ta un set de paravanturi trebuie sa tii seama de cateva lucruri, si anume:


Numarul de piese - acestea sunt comercializate in seturi de doua sau de patru elemente. Seturile de doua sunt recomandate pentru masinile in care circula doar doua persoane, in timp ce seturile de patru sunt indicate pentru familiile numeroase, dar si daca vrei o ventilare mai buna a interiorului pe timp de vara;
Modul de fixare - montarea deflectoarelor se poate face in doua moduri. Primul presupune folosirea de caneluri, care se monteaza in partea superioara a portierei. Acestea sunt usor de montat si de demontat, insa exista riscul de a zgaria portiera. Al doilea mod de montare presupune folosirea de banda dublu adeziv, care se lipeste deasupra portierei;
Designul - paravanturile cu cel mai frumos design sunt cele din plastic fumuriu, insa, pana la urma, totul tine de gusturile fiecarui sofer.

Cele mai bune paravanturi de pe piata sunt cele produse de firma poloneza Heko. Exista si alte variante, insa daca tinem cont de raportul pret-calitate, deflectoarele Heko reprezinta cea mai buna varianta.


Paravanturi auto - cum actioneaza

Cum se monteaza paravanturile?


Daca doresti sa montezi singur paravanturile pe masina ta trebuie sa urmezi cativa pasi, si anume:


Geamurile sunt coborate si se incepe curatarea foarte bine a garniturilor. Daca folosesti o solutie de curatat, va trebui sa astepti pana la uscarea suprafetei;
Se dezlipesc benzile adezive si se introduc in garnitura portierei, dupa care se introduc paravanturile si se fixeaza prin apasare usoara;
Este important ca in timpul montarii, temperatura sa fie de minimum 10 grade Celsius pentru ca aderenta sa fie foarte buna;
Dupa montaj, geamurile trebuie sa fie tinute ridicate pentru cel putin patru 4 ore.

Ce avantaje prezinta paravanturile auto?


Scad consumul de combustibil deoarece nu mai trebuie sa pornesti instalatia de climatizare;Ofera un confort sporit pasagerilor, mai ales pe timpul verii, si ajuta la obtinerea unei temperaturi optime in habitaclu;Impiedica ploaia sa patrunda in interior prin redirectionarea picaturilor de ploaie;Reduc simtitor zgomotul de vant;Protejeaza impotriva razelor solare;Impiedica patrunderea prafului in habitaclu;Elimina riscul de aburire a geamurilor;Imbunatatesc aspectul general al masinii.

Ce dezavantaje prezinta paravanturile auto?


Din cauza trepidatiilor produse la fiecare inchidere a portierei, elementele de fixare ale paravanturilor ar putea ceda in timp;La trecerea peste denivelari sau pe drumurile cu piatra cubica pot atinge suprafata geamului, iar sunetul poate deveni deranjant pentru sofer si pasageri;In cazul paravanturilor de proasta calitate montate de mult, din cauza trepidatiilor, geamurile ar putea sa se zgarie din cauza plexiglasului fixat;In cazul obturarii canelurilor de prindere, mecanismul electric al geamului ar putea avea de suferit din cauza suprasolicitarii.

Comments