Ce tip de zahar este mai nociv: alb, brun sau brut? Dezvaluiri surprinzatoare, la o analiza amanunti...

Uita-te cu atentie cand mergi la cumparaturi, la pachetele de zahar din magazin. Desi nici unul dintre cele trei nu este deloc benefic sanatatii noastre, zaharul este unul din cele mai folosite ingrediente din toate timpurile. Care este diferenta dintre ele? Pe unele dintre ele vei descoperi ca scrie zahar alb si zahar brun, iar pe altele, foarte putine, scrie zahar brut.

Zaharul Alb

Cea mai cunoscuta si raspandita varianta a zaharului este cel alb, pe care il cunoastem cu totii si este obtinut din sucul de sfecla sau din trestie de zahar, fiind rafinat complet pana la obtinerea cristalelor mici si albe, cu alte cuvinte, materia prima este suspusa unor tratamente termice si chimice la care se adauga ulterior aditivi alimentari.

Nutritionistii informeaza ca o lingurita de zahar are aproximativ 16 calorii.

Dinu Maxer s-a suparat rau pe Smiley. De vina este "S-a furat nevasta!"

Zaharul Brun

Zaharul brun ar trebui sa fie de fapt zahar brut, dar de o calitate superioara, cand de fapt majoritatea zaharului brun este un amestec de zahar alb, caramel, melasa (un sirop obtinut din zahar nerafinat care se adauga si care contine cantitati infine de calciu, magneziu, potasiu si fier) si/sau alte siropuri care ii dau culoarea si aroma specifica.

O lingura de zahar brun ajunge sa contina aproximativ 17 calorii si 97% zaharoza.

Zaharul Brut

Acesta este zaharul nerafinat si necristalizat, cu alte cuvinte este cel mai putin nociv dintre cele trei tipuri, deoarece contine 85% zaharoza si un aport semnificativ de vitamine din grupa B cat si minerale precum calciu, magneziu, fier, sodiu, zinc si fosfor. Acesta are un grad de dizolvare mai rapid si de cele mai multe ori este obtinut tot din trestie de zahar, dar fiind nerafinat, are avantajul ca poate pastra intr-o proportie mica calitatile naturale ale plantei din care este extras si aici ne referim la diverse minerale.

O lingurita de zahar brut are aproximativ 11 calorii, ceea ce ii aduce inca un avantaj.

Din punct de vedere al sanatatii, nici unul dintre cele 3 tipuri de zahar nu putem spune ca este mai sanatos decat altul, insa zaharul nerafinat este 97% nociv in timp ce zaharul rafinat este 100% periculos pentru sanatatea noastra. Cel mai indicat este sa il eliminam din alimentatia sanatoasa si/ sau sa il inlocuim cu altceva mai sanatos.

Romanii care nu locuiesc la adresa din buletin au parte de noi reguli. Ce se schimba in reglementarile privind viza de flotant

Comments