Ce urmeaza dupa insolventa Euroins? In aceeasi sedinta, ASF a decis sa solicite Guvernului plafonare...


In aceeasi sedinta de consiliu in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis ridicarea autorizatiei de functionare si insolventa Euroins, institutia a mai hotarat, tot cu un vot in unanimitate, sa solicite Guvernului sa plafoneze preturile la asigurarile RCA, au declarat surse familiare cu aceste informatii. Pana la acest moment, ASF nu a comunicat oficial decizia referitoare la plafonare.


Decizia ASF vine dupa ce, pe 7 martie 2023, a publicat noile tarife de referinta pentru politele RCA, unde a constatat o crestere a preturilor cu peste o treime pentru persoanele fizice care isi fac asigurare obligatorie pentru automobile.


Conform legii, preturile de referinta sunt un indicator orientativ stabilit pe baza datelor statistice la nivelul pietei de asigurari RCA.


Scumpiri la toate categoriile


Potrivit datelor prezentate de Autoritate, piata arata o scumpire de 41,8% pentru politele auto obligatorii facute de soferii de pana in 30 de ani, cu masini ale caror motoare au o capacitate mai mica de 1,2 litri, conform calculelor Libertatea. Preturile cresc de la 1.286 de lei in februarie 2022 la 1.822 de lei in luna februarie 2023.


Pentru persoanele cu varste intre 31 si 40 de ani, care au masini cu o capacitate cilindrica tot sub 1,2 litri, polita de referinta creste de la 802 lei la 1.114 lei, adica 38,9%.&


Soferii cu varste intre 41 si 50 de ani si autoturisme cu motoare mai mici de 1,2 litri vor avea, la randul lor, de platit o crestere de la 794 la 1.076 de lei, echivalentul a 35,5%.


Preturile politelor RCA au crescut in procente asemanatoare si pentru posesorii de automobile cu motoare mai puternice. De exemplu, cei cu varste sub 30 de ani, care au masini cu o capacitate cilindrica intre 1,4 si 1,6 litri, vor plati o asigurare de 2.187 de lei, fata de nivelul anterior de 1.553 de lei. Procentual, majorarea este de 40,9%.


Cresteri ale preturilor au fost inregistrate si pentru persoanele juridice.


Piata de 3 miliarde de euro anual


Piata totala a asigurarilor din Romania este evaluata la peste 3 miliarde de euro pe an.&


Ultimul raport ASF privind piata de asigurari, publicat in decembrie 2022, indica o crestere cu 28%.


,,In primele 9 luni ale anului 2022, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF si sucursalele prezente pe piata din Romania (FoE) au subscris prime brute in valoare de aproximativ 13,4 miliarde de lei, in crestere cu 28% fata de perioada similara din anul precedent", se arata in document.


Piata asigurarilor generale este dominata de asigurarile auto - 64% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in primele 9 luni ale anului 2022, conform ASF.


Cat s-a incasat in ultimul trimestru din 2022


Intr-un raspuns pentru Libertatea, ASF a comunicat incasarile primelor trei firme de pe piata de asigurari in ultimul trimestru al anului 2022. Euroins, Groupama si Allianz Tiriac au primit, impreuna, o jumatate de miliard de euro de la romani. Este o cifra-record, nemaiintalnita pana acum.&


Euroins - 872.807.000 de lei
Allianz Tiriac - 846.402.000 de lei& &
Groupama - 809.988.000 de lei.

In sumele comunicate intra nu doar asigurarile RCA, ci totalul primelor incasate de asiguratori. Grosul insa il reprezinta politele auto obligatorii.


FGA plateste sute de milioane de euro pentru falimente


Falimentul City din 2021 a dus si la explozia daunelor platite prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA).


,,In primele 9 luni ale anului 2022, suma aprobata pentru plata daunelor de catre FGA a fost in valoare totala de circa 484 milioane de lei, din care aproximativ 94% reprezinta sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane de lei)", se precizeaza in raportul ASF.


FGA face platile cand un asigurator intra in insolventa sau faliment si nu-i mai pot despagubi pe asigurati.&


Din fondurile alimentate de companii prin banii incasati de la clienti, FGA a platit deja, in ultimii ani, 350 de milioane de euro pentru falimentele Asta (2015), Carpatica (2016), City Insurance (2021). Iar pentru City mai are de platit, conform estimarilor din bugetul FGA, cel putin 150 milioane de euro.


Insolventa Euroins va pune o noua presiune la nivelul FGA, care va trebui sa asigure bani pentru achitarea daunelor, situatie care va avea un impact asupra pietei asigurarilor.


Plafonarea preturilor RCA propusa de ASF este o masura menita sa combata cresterea preturilor.


Ciuca despre plafonarea RCA: ,,Pe o perioada determinata de timp"


Intrebat miercuri, 15 martie, despre situatia de la Euroins, premierul Nicolae Ciuca a invocat posibilitatea de plafonare a politelor RCA.


Primul-ministru a precizat ca este in analiza plafonarea preturilor la politele RCA. ,,Doar ca aceasta plafonare poate sa se intample pe o perioada determinata de timp, pe care o vor stabili expertii", a declarat Nicolae Ciuca.


Pentru adoptarea plafonarii preturilor, Guvernul trebuie sa ceara acordul Comisiei Europene.


Comments