Ce vehicule NU sunt obligate sa incheie polite RCA. Exceptiile, aprobate de Guvern

Ce vehicule NU sunt obligate sa incheie polite RCA. Exceptiile, aprobate de Guvern

Ce vehicule NU sunt obligate sa incheie polite RCA. Exceptiile, aprobate de Guvern

Un aspect important reglementat pentru a acoperi problematica despagubirilor victimelor accidentelor de circulatie are in vedere modificarea definitiei notiunii de "vehicul" pentru care este impusa obligativitatea de asigurare RCA in Uniunea Europeana si, implicit, in Romania. Potrivit noii legislatii, vor intra sub obligatia de asigurare si vehicule care, conform legislatiei nationale, nu sunt supuse inmatricularii/inregistrarii (trotinete electrice, biciclete electrice si alte vehicule).

O alta modificare consta in faptul ca nu va mai exista obligativitatea asigurarii RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulatie si a caror utilizare este interzisa, cu conditia sa existe o procedura administrativa sau o alta masura verificabila in conformitate cu dreptul intern si cu conditia ca daunele provocate de acestea sa fie acoperite la acelasi nivel cu cel pe care il garanteaza incheierea unei polite RCA. Nu vor fi supuse obligativitatii asigurarii RCA nici fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie destinate a fi utilizate in mod exclusiv de catre o persoana cu dizabilitate fizica locomotorie.

O alta exceptie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizarii vehiculelor in cadrul evenimentelor si activitatilor sportive cu motor, inclusiv al curselor si competitiilor, precum si al antrenamentelor, testarilor si demonstratiilor. Aceasta exceptare se aplica numai in cazul in care organizatorul sau orice alta parte implicata in eveniment/activitate sportiva are incheiata o asigurare sau pune la dispozitie o garantie alternativa care acopera prejudiciile produse oricarei parti terte la nivelul minim prevazut de legislatia RCA.

Proiectul de lege stabileste si limite minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor europene, respectiv:

- Pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei;

- Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse de unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste la un nivel de 31.926.210 lei.

In ceea ce priveste modalitatea de control a asigurarii RCA, se va permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurarii RCA in trafic, fara oprirea vehiculelor, in masura in care legislatia GDPR este respectata.

De asemenea, este prevazuta in noua legislatie introducerea unui tipizat standard la nivel european in ceea ce priveste atestarea istoricului daunelor intamplate acoperite de RCA ale asiguratului.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului Romaniei.

Comments