Cea mai mare aberatie pe bani europeni facuta in Romania va fi data in functiune. ,,Au facut ceva un...

Consiliului Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

Astfel, cu 12 voturi pentru, cele nouă hectare de teren pe care se află groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş vor trece din nou din proprietatea comunei Pojorâta în domeniul public al CJ Suceava.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că în cazul în care această hotărâre nu era aprobată, judeţul Suceava putea ajunge într-o situaţie complicată. Lucrarea este finalizată în proporţie de 99,7%, iar pentru a fi terminată era nevoie ca terenul să intre în posesia administraţiei judeţene. Flutur a arătat că dacă depozitul de la Pojorâta nu ar fi fost finalizat, judeţul Suceava era nevoit să restituie sume importante de bani ce au fost primite de la Uniunea Europeană.

„Ce frumos va fi când aici va apărea muntele de gunoi. Deşteaptă alegere au luat conducătorii locali din Pojorâta şi cei de la judeţ. Au făcut ceva unic în lume, punând gunoiul în vârf de munte şi stricând unul din cele mai frumoase locuri din România”, le-a transmis Aristide Maxim, reprezentantul locuitorilor din Pojorâta şi Valea Putnei, celor ce au luat decizia amplasării depozitului ecologic de la Mestecăniş în vârf de munte.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, construită în proporţie de 99,7%, în care s-au investit peste 27 de milioane de lei, va putea fi terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect.

Investiţia este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Firmele Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului au fost cele ce au semnat cu CJ Suceava un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi.

Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi aici vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Judeţul Suceava putea intra în faliment dacă proiectul ce viza realizarea gropii de gunoi nu era finalizat

Fostul vicepreşedintel al Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Rădulescu a arătat că au fost efectuate recepţii pentru noile depozite de deşeuri din judeţul Suceava, cel de la Pojorâta fiind terminat în proporţie de 95%.

„În cazul în care nu se va ajunge la o soluţie, falimentăm. Primul pas ar fi că judeţul trebuie să suporte contravaloarea acelui obiectiv, <<Depozitul ecologic de la Pojorâta>>, aproximativ 27 de milioane de lei şi mai departe vedem ce se întâmplă, s-ar putea să fie considerat că nu ne-am atins obiectivele la nivelul întregului sistem de management integrat al deşeurilor, deci peste 50 de milioane de euro. Este ceva inedit, nu am trecut printr-o asemenea experienţă, nimeni din judeţ sau din România. Sper ca înţelepciunea, bunul simţ vor triumfa”, a explicat Alexandru Rădulescu.

Alte ştiri pe această temă:

Groapa de gunoi din vârful muntelui care poate falimenta un judeţ. Paguba uriaşă cauzată de cea mai mare aberaţie din România cu fonduri UE

Cine este săteanul care a stopat cea mai mare aberaţie cu fonduri UE din România: groapa de gunoi din vârful muntelui

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. Consiliul Judeţean Suceava riscă să înapoieze Uniunii Europene toţi banii investiţi

FOTO VIDEO Cum arată groapa de gunoi din vârful muntelui, cea mai mare aberaţie realizată cu fonduri UE

Groapă de gunoi în vârful muntelui. Pasul Mestecăniş, poarta de intrare către mănăstirile Bucovinei, sluţit pe şase hectare pentru un depozit de deşeuri

Comments