Cei 5 comisari care risca sa nu fie validati in Parlamentul European. Cine este ,,oaia neagra", potr...


O data la cinci ani, Parlamentul European poate sa inlature un candidat sau doi si rareori nu o face. In urmatoarele saptamani, deputatii europeni ii vor audia cei 26 de comisari numiti de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Este de asteptat ca nu toti sa treaca de procesul de validare, relateaza Politico.


Liderii grupurilor politice din Parlament spun ca vor sa finalizeze rapid procesul pentru ca noua Comisie sa isi poata incepe activitatea. Asta inseamna ca ar putea sa se abtina de la respingeri, pentru a evita ca o nominalizare esuata sa declanseze o ,,vanatoare" intre partidele rivale care sa-si vizeze candidatii, insa nu exista nicio garantie ca acest lucru nu se va intampla.


Daca Parlamentul decide sa reduca echipa lui von der Leyen, iata o lista cu candidatii care au cea mai mare probabilitate de a primi un vot negativ, potrivit sursei citate.


Oaia neagra


Oliver Varhelyi (Ungaria) - comisar pentru Sanatate si Bunastarea Animalelor. Nu este un secret pentru nimeni ca alegerea premierului ungar Viktor Orban se va confrunta cu o audiere agresiva.


In calitate de comisar pentru vecinatate si extindere in primul mandat al lui von der Leyen, Varhelyi& s-a confruntat cu& critici& din partea oficialilor de la Bruxelles pentru deschiderea sa fata de tarile candidate, ceea ce a dat nastere la preocupari privind statul de drept si democratia.


Deputatii europeni s-ar putea sa-si aminteasca si de incidentul din 2023, cand& i-a numit ,,idioti".


In timp ce se zvoneste ca Budapesta are pregatit un Plan B, europarlamentarul Eniko Gyori, unii europarlamentari sunt ingrijorati de faptul ca votul impotriva lui Varhelyi i-ar permite lui Orban sa tina Bruxelles-ul ostatic, nepropunand un inlocuitor. Totusi, exista un acord larg in Parlamentul European pentru ca acest candidat sa fie inlaturat.


Ambasadorul decazut


Marta Kos (Slovenia) - comisar pentru Extindere. Kos a fost o alegere de ultima ora de catre guvernul sloven, dupa ce von der Leyen a facut presiuni asupra tarii pentru a nominaliza un candidat femeie.


Desi are calificari care par promitatoare, probabil ca se va confrunta cu intrebari despre competenta ei.


Kos a demisionat din functia de ambasador al Sloveniei in Germania si Elvetia in 2020, in urma acuzatiilor de gestionare proasta si a unei investigatii de patru saptamani conduse de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit& presei slovene.


Nici legaturile ei cu una dintre cele mai mari firme de lobby din lume nu vor trece neobservate. Kos a lucrat pentru consultanta globala de comunicatii Kreab in calitate de& consilier principal, oferind ,,cunostintele ei aprofundate despre leadership, comunicare, probleme de gen, afaceri politice si relatii externe, in special in tarile vorbitoare de limba germana si in Europa de Sud-Est", potrivit site-ului companiei.


Kos a declarat pentru Politico ca nu se considera o lobbyista si nici nu este inclusa in registrul de transparenta al UE.


Ea va trebui, de asemenea, sa depaseasca acuzatiile delegatiei PPE a Sloveniei cu privire la& presupusele legaturi& cu politia din fosta Iugoslavie, dupa cum a raportat& Euronews, acuzatie pe care a& negat-o in mod repetat.


Fata Belgiei


Hadja Lahbib (Belgia) - comisar pentru Ajutor umanitar, Management al crizelor si Egalitate. Parlamentul va ezita sa doboare una dintre putinele femei din echipa lui von der Leyen, iar portofoliul lui Lahbib nu este unul dintre cele mai ravnite.


Totusi, Lahbib - care in calitate de ministru belgian de externe a fost figura publica a presedintiei Consiliului UE din primavara trecuta - ar fi bine sa se pregateasca pentru intrebari incomode.


Este probabil sa se confrunte cu intrebari despre trecutul ei, in special cu privire la o& calatorie& in Crimeea in perioada ei ca jurnalist, care a fost finantata de Rusia, si cu privire la gestionarea vizelor pentru oficialii iranieni, in urma careia aproape si-a pierdut functia de ministru de externe.


Tinta


Ekaterina Zaharieva (Bulgaria) - Comisar pentru Startup-uri, Cercetare si Inovare. Cutitele sunt scoase pentru Ekaterina Zaharieva, fostul ministru de externe al Bulgariei.


In 2018, Zaharieva a fost implicata intr-un scandal legat de vanzarea de cetatenii bulgare. Dupa cum& a raportat Euractiv la acea vreme, un fost oficial de imigratie a acuzat-o pe Zaharieva ca a acceptat escrocheria in calitate de ministru al justitiei.


Zaharieva a negat acuzatiile si nu a existat nicio urmarire judiciara, dar adversarii ei politici sunt dornici sa aminteasca tuturor de asocierea ei cu acest scandal.&


Novicele


Glenn Micallef (Malta) - Comisar pentru corectitudine intergenerationala, tineret, cultura si sport. Alegerea Maltei a starnit ridicari din sprancene printre membrii Partidului Laburist al lui Micallef, din cauza lipsei de experienta a acestuia pentru o slujba care este adesea ocupata de un fost prim-ministru sau de alte persoane cu greutate politica.


In varsta de 35 de ani, Glenn Micallef a fost sef de cabinet al prim-ministrului Robert Abela si cunoaste bine Bruxelles-ul, conducand departamentul Maltei responsabil de coordonarea cu UE.


Totul se va rezolva daca parlamentarii vor considera ca acest CV este adecvat pentru portofoliu.


Parlamentul European a respins sapte candidati in zece ani


Din 2004, Parlamentul a respins cel putin un candidat din fiecare noua Comisie. In total, sapte persoane au intrat in Parlament in calitate de comisari desemnati si au iesit ca simpli cetateni.


In 2004, candidata Italiei a fost& eliminata& din cauza comentariilor sale homofobe si misogine, in timp ce nominalizata letona& a primit decizia& dupa ce Parlamentul a hotarat ca nu a facut suficient pentru a explica neregulile financiare din trecut.


In 2009, Rumana Jeleva din Bulgaria a trebuit sa demisioneze dupa ce parlamentarii& au respins-o din cauza legaturilor cu o firma de lobby si pentru ca nu este familiarizata cu portofoliul pe care urma sa-l ocupe.


In 2014, candidatul Sloveniei a fost respins dupa o prestatie dezastruoasa in fata comisiei care i-a decis soarta.


Cel mai mare val de respingeri a avut loc in 2019, ultima data cand parlamentarii au reusit sa-si incordeze muschii si sa ,,doboare" trei comisari.


Alegerea Romaniei a fost respinsa din cauza unei donatii catre partidul ei socialist. Candidatul Ungariei, a carui firma de avocatura lucrase pentru guvernul tarii, a fost inlaturat din cauza preocuparilor legate de conflictul de interese.


De asemenea, candidata Frantei, vedeta liberala Sylvie Goulard, a fost respinsa din cauza preocuparilor etice legate de munca ei pentru un think tank din Statele Unite.


Foto: Hepta


Comments