CEL DINTAI CHEMAT – Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor

CEL DINTAI CHEMAT – Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor

CEL DINTAI CHEMAT – Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor

CEL DINTAI CHEMAT Crestinii il praznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor, numit si ,,Cel dintai chemat", deoarece el a fost primul care a raspuns chemarii lui Iisus Hristos la apostolat.

Sfantul Andrei este si primul dintre apostoli care a propovaduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat crestinatorul poporului roman.

Sfantul Apostol Andrei s-a nascut in Betsaida Galilea, o localitate situata tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Israelului, in anul 6 inainte de Hristos, si era fratele Apostolului Simon Petru. Semnificatia numelui Andrei isi are originea in cultura greceasca, unde inseamna ,,barbatie, curaj si indrazneala". Acest nume s-a raspandit si printre evrei destul de devreme, noteaza istoricii, inca din secolele II-III inainte de Hristos.

In ultimele doua decenii s-a vorbit si s-a scris mult despre originile apostolice ale crestinismului romanesc. In acest sens, cand folosim cuvintele Apostolul romanilor gandul nostru se indreapta spre Sfantul Andrei. Acest lucru este certificat de izvoarele istorice, care marturisesc ca el a propovaduit Evanghelia in partile noastre. Spre exemplu, Sinaxarul Bisericii din Constantinopol, din secolul al X-lea, ne spune ca sfantul a propovaduit Evanghelia in ,,toata regiunea Bitiniei si Pontului, provinciile romane Thracia si Scitia, apoi a mers la Sevastopolis cea mare (in Crimeea)". Prin provincia romana Scitia se intelege teritoriul Dobrogei de astazi, care facea parte, in secolul I, din Imperiul Roman.

Dintre toate marturiile legate de prezenta Sfantului Apostol Andrei in partile noastre, cea mai valoroasa este socotita a fi cea a lui Eusebiu de Cezareea, un autor de mare prestigiu in cunoasterea crestinismului primelor secole. Mai mult, afirmatia sa este bazata pe o traditie veche, intarita si de marturia lui Ipolit al Romei, contemporan cu Origen, care spune ca Sfantul Andrei ,,a vestit (Cuvantul Evangheliei) scitilor si tracilor". Aceste date ale istoriei marturisesc adevarul ca acela care a adus crestinismul in partile noastre este Sfantul Apostol Andrei.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel referindu-se la originile apostolice ale crestinismului nostru spune: ,,Noi, ca romani, avem o mare bucurie, si anume sa constatam ca de fapt noi am primit credinta de la Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat si, de aceea, credinta noastra este o credinta apostolica, primita de la cel dintai chemat dintre Apostolii Domnului. Aceasta este o onoare si, in acelasi timp, o datorie mare de a continua lucrarea misionara a Sfantului Apostol Andrei asa cum s-a desfasurat ea de-a lungul veacurilor. Sfantul Apostol Andrei are o legatura speciala cu poporul roman".

Sfantul Andrei a murit ca martir la 30 noiembrie, in Patras, Grecia, aflata sub conducerea Imparatului Nero sau a Imparatului Diocletian (nu se cunoaste cu exactitate anul mortii), unde a fost rastignit pe o cruce in forma literei X, cunoscuta astazi sub denumirea de ,,Crucea Sfantului Andrei".

Moastele Sfantului Apostol Andrei au ramas in Patras pana in anul 357, cand au fost mutate de catre Imparatul Constantiu al II-lea in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. Acum, Capul Sfantului Andrei se afla in orasul grecesc Patras, in Catedrala San Pietro, iar parti din moastele sale au ajuns in mai multe biserici din Europa.

In sedinta din mai 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua praznuirii Sfantului Apostol Andrei sa fie trecuta in calendarul bisericesc cu cruce rosie, intre sfintii mari ai Ortodoxiei.

Sfantul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei, in anul 1997, in 2017 implinindu-se 20 de ani la aceast eveniment. Ziua praznuirii sale a devenit sarbatoare bisericeasca nationala, ca urmare a Hotararii Sfantului Sinod din data de 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfantul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului romanesc.

Noaptea de Sfantul Andrei (29-30 noiembrie) este considerata de multi echivalentul Halloween-ului romanesc, datorita mai multor traditii si superstitii legate de sarbatoarea Sfantului Andrei.

Sfantul Andrei a fost numit si ,,Apostolul Lupilor", titulatura izvorata din prezenta apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al caror simbol era lupul. De aceea, obiceiul spune ca in noaptea de Sfantul Andrei, lupii incep sa vorbeasca cu grai de om, iar bariera dintre viata si moarte slabeste, astfel ca strigoii si moroii incep sa umble pe pamant, in locurile pe care le vizitau cand erau in viata.

Cei tineri isi amintesc, probabil, ca bunicii obisnuiau sa puna de Sfantul Andrei grau la incoltit intr-un vas, cu putina apa sau pamant. Acum insa, putini sunt cei care mai stiu de ce se pune la incoltit graul de Sfantul Andrei. Superstitia spune ca inaltimea si desimea graului crescut pana la Anul Nou arata cum va fi anul viitor pentru persoana respectiva. Un grau sanatos si inalt semnifica un an prosper si un viitor imbelsugat, dar si sanatate si succese.

Graul pus la incoltit poate prevesti si cat de bogata va fi recolta anului care urmeaza. Un grau bogat anunta un pamant rodnic si o recolta generoasa, insa un grau scurt si uscat prevesteste un an sarac in recolte.

Un alt obicei legat de grau spune ca fetele care vor sa afle cu cine se vor marita trebuie sa puna 41 de boabe de grau sub perna, iar acela care le va fura graul le va fi sot.

Aproape 700.000 de romani care poarta numele de Andrei, Andreea si derivate ale acestora isi sarbatoresc joi, 30 noiembrie, ziua de nume. Data la care are loc ziua Sfantului Andrei a fost declarata prin lege sarbatoare publica si este zi libera din 2012. In biserici, preotii spun Acatistul Sfantului Andrei la slujba, iar credinciosii se pot ruga pentru sanatate si prosperitate in anul care urmeaza.

Sarbatoarea Sfantului Andrei cade in 2017 in ziua de joi, fiind urmata de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Ambele zile sunt nelucratoare, iar angajatii vor avea parte de o mini vacanta cu un weekend prelungit, in perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. De asemenea, in aceasta perioada vor fi organizate mai multe evenimente si parada de 1 decembrie.

The post CEL DINTAI CHEMAT – Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor appeared first on actualmm.ro.

Comments